Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

16 mei 2024 | 7 min leestijd |Categorie Apotheker

Benzodiazepines en verslaving: begrijp de risico's voor verantwoord gebruik

Benzodiazepines zijn medicijnen die veel worden voorgeschreven om angst, slapeloosheid, epileptische aanvallen en andere aandoeningen te behandelen. Hoewel ze effectief kunnen zijn bij kortdurend gebruik, is er bezorgdheid over de mogelijkheid van verslaving bij langdurig gebruik of bij misbruik. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat benzodiazepines zijn, hoe ze werken en waarom ze verslavend kunnen zijn. We zullen ook de nadelige gevolgen van een benzodiazepineverslaving bespreken en tips geven voor verantwoord gebruik om verslaving te voorkomen.


Wat zijn benzodiazepines?

Benzodiazepines behoren tot een klasse van psychoactieve geneesmiddelen die het centrale zenuwstelsel beïnvloeden. Ze werken door de werking van gamma-aminoboterzuur (GABA), een neurotransmitter die de activiteit van neuronen in de hersenen vertraagt, te versterken. Dit resulteert in kalmerende en ontspannende effecten, wat nuttig kan zijn bij het behandelen van angst en slaapproblemen.


Medisch gebruik van benzodiazepines

Benzodiazepines worden doorgaans voorgeschreven voor kortdurend gebruik bij aandoeningen zoals:

  1. Angststoornissen: Het verminderen van gevoelens van angst en paniek.
  2. Slapeloosheid: Het bevorderen van slaap en het verbeteren van de slaapkwaliteit
  3. Epileptische aanvallen: Het onderdrukken van epileptische activiteit in de hersenen.
  4. Alcoholontwenning: Het verlichten van ontwenningsverschijnselen bij mensen die verslaafd zijn aan alcohol.

Hoe werken benzodiazepines en waarom zijn ze verslavend?

Benzodiazepines versterken de GABA-receptoren in de hersenen, waardoor de zenuwactiviteit wordt onderdrukt. Hoewel dit een kalmerend effect heeft en symptomen van angst en slapeloosheid verlicht, kan langdurig gebruik leiden tot tolerantie. Het lichaam past zich aan de aanwezigheid van het medicijn aan en vereist na verloop van tijd hogere doses om hetzelfde effect te bereiken.


Daarnaast kan het regelmatig innemen van benzodiazepines leiden tot fysieke afhankelijkheid. Het lichaam raakt gewend aan de aanwezigheid van het medicijn en kan ontwenningsverschijnselen vertonen als het plotseling wordt gestopt. Deze ontwenningsverschijnselen variëren van milde symptomen zoals angst en slapeloosheid tot ernstige symptomen zoals hallucinaties, epileptische aanvallen en delirium.


Nadelige gevolgen van een benzodiazepine-verslaving

Een benzodiazepine verslaving kan leiden tot verschillende nadelige gevolgen, zowel fysiek als mentaal:

  1. Tolerantie en afhankelijkheid
    Bij langdurig gebruik van benzodiazepines kan het lichaam tolerantie ontwikkelen, wat betekent dat hogere doses nodig zijn om hetzelfde effect te bereiken. Dit kan leiden tot een vicieuze cyclus van steeds hogere doses en een grotere afhankelijkheid van het medicijn.

  2. Ontwenningsverschijnselen
    Als een persoon afhankelijk is geworden van benzodiazepines en plotseling stopt met het innemen ervan, kunnen ontwenningsverschijnselen optreden. Deze kunnen variëren van milde symptomen zoals angst, slapeloosheid, trillen en prikkelbaarheid tot ernstigere symptomen zoals hallucinaties, epileptische aanvallen en delirium.

  3. Verminderde cognitieve functies
    Langdurig gebruik van benzodiazepinen kan leiden tot verminderde cognitieve functies, waaronder geheugenproblemen, concentratieproblemen en verminderde alertheid.

  4. Slaperigheid en vertraagde reactietijd
    Benzodiazepines hebben kalmerende effecten op het centrale zenuwstelsel, waardoor slaperigheid en verminderde reactietijden ontstaan. Dit kan het vermogen om te rijden of machines te bedienen ernstig beïnvloeden en gevaarlijk zijn.

  5. Verminderde emotionele reactie
    Sommige mensen kunnen merken dat ze minder emotionele reacties hebben op situaties en gebeurtenissen als gevolg van het gebruik van benzodiazepines.

  6. Sociale Terugtrekking
    Een verslaving aan benzodiazepines kan ervoor zorgen dat mensen zich terugtrekken uit sociale activiteiten en relaties, omdat het gebruik van het medicijn hun dagelijkse functioneren en gedrag kan beïnvloeden.

  7. Verhoogd risico op ongevallen en overdosis
    Door de verminderde alertheid en reactietijd als gevolg van benzodiazepinegebruik, kunnen mensen een verhoogd risico lopen op ongevallen, vooral wanneer ze autorijden of zware machines bedienen. Bovendien kan misbruik van benzodiazepines leiden tot een overdosis, wat levensbedreigend kan zijn.

  8. Slaapstoornissen
    Paradoxaal genoeg kan langdurig benzodiazepinegebruik bij sommige mensen leiden tot slaapstoornissen, waaronder rebound-insomnie, waarbij de slapeloosheid na het stoppen van het medicijn erger wordt dan voorheen.

  9. Verergering van psychische aandoeningen
    In sommige gevallen kan langdurig gebruik van benzodiazepines de symptomen van psychische aandoeningen verergeren, zoals angst en depressie, in plaats van ze te verbeteren.

Verantwoord gebruik en preventie van verslaving

Als je benzodiazepines voorgeschreven krijgt, zijn er enkele belangrijke richtlijnen om verantwoord gebruik te bevorderen en verslaving te voorkomen:

  • Volg de voorschriften van je arts nauwkeurig op: Neem de medicatie zoals voorgeschreven en pas de dosering niet aan zonder overleg met je arts.
  • Beperk de duur van gebruik: Probeer benzodiazepines alleen te gebruiken voor de voorgeschreven duur en vermijd langdurig gebruik, tenzij dit medisch noodzakelijk is.
  • Wees je bewust van mogelijke bijwerkingen:
    Houd rekening met de bijwerkingen van benzodiazepines en meld eventuele ongewenste effecten aan je arts.
  • Vermijd alcohol en andere drugs: Combineer benzodiazepines nooit met alcohol of andere drugs, omdat dit het risico op verslaving en bijwerkingen verhoogt.
  • Raadpleeg een professional bij afhankelijkheid:
    Als je merkt dat je afhankelijk bent geworden van benzodiazepines of moeite hebt om te stoppen, neem dan direct contact op met je arts of een verslavingsdeskundige voor ondersteuning en begeleiding.

Conclusie

Benzodiazepines kunnen effectief zijn bij de behandeling van angst, slapeloosheid en andere aandoeningen, maar ze hebben ook het potentieel om verslavend te zijn bij langdurig gebruik of misbruik. Het is essentieel om ze alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts, de dosering niet aan te passen zonder overleg, en mogelijke bijwerkingen en afhankelijkheidssymptomen serieus te nemen. Door verantwoordelijk om te gaan met benzodiazepines kunnen we de voordelen ervan maximaliseren en de risico's op verslaving minimaliseren. Bij twijfel of vragen over het gebruik van benzodiazepines, neem altijd contact op met een medische professional. Een benzodiazepineverslaving kan nadelige gevolgen hebben voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid, maar met tijdige ondersteuning en behandeling is herstel mogelijk.

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium