Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

23 mei 2022 | 4 min leestijd |Categorie Diëtiek, Slaapproblemen, Gezondheidscoach

Is sauna echt gezond?

7 voordelen van de sauna

 

Je weet vast wel dat de sauna gezond is. Maar wist je ook dat de sauna je een goed gevoel geeft, je beter helpt slapen en je spieren helpt herstellen na een workout? 

 

1. De sauna spoelt gifstoffen weg

Eén van de manieren waarop ons lichaam zich ontdoet van gifstoffen, is door te zweten. Sterk zweten is een effectieve manier om toxines uit je lichaam te verwijderen. En dat is precies wat je in de sauna doet.

 

2. Helpt bij afvallen

Naar de sauna gaan is een effectieve manier om zonder veel moeite gewicht te verliezen. Je lichaam reageert namelijk op de warmte alsof je aan het sporten bent. Je hartslag stijgt en je stofwisseling versnelt, waardoor je in een sauna van zo’n 76 graden in twintig minuten maar liefst 500 calorieën kan verbranden. Dat is goed nieuws als je snel wilt afvallen.

 

3. Verbetert je weerstand

Als je in de sauna bent, maakt je lichaam meer witte bloedcellen aan. Juist deze cellen bestrijden infecties en andere kwalen. Mensen die regelmatig gaan, hebben meer witte bloedcellen in hun lijf en zijn daardoor beter bestand tegen ziektes. Ook genezen ze sneller als ze toch ziek worden.

 

4. Zorgt voor mooi haar en een gezonde huid

De sauna helpt niet alleen je huid te reinigen en dode huidcellen te vervangen, waardoor je huid frisser en levendiger oogt. Ook je haar heeft er voordeel van. De hitte activeert namelijk een speciale klier in onze hoofdhuid die ons haar bevochtigt en in goede conditie houdt. Zo zorgt de sauna ook voor mooi, glanzend haar.

 

5. Versnelt herstel na een workout

Veel sportscholen hebben een sauna en dat is niet voor niets. De intense warmte laat het bloed naar onze vermoeide en stramme spieren stromen, zodat deze ontspannen en sneller herstellen. Ook afvalstoffen verlaten ons lichaam sneller, zodat we ons sneller fit voelen na een workout.

 

6. Ontspant en geeft een goed gevoel

De warmte van de sauna ontspant niet alleen onze spieren. Ook mentaal komen we tot rust in de sauna. Dat heeft er ook mee te maken dat we even helemaal niets hoeven. Er zijn geen prikkels van buitenaf. Er is alleen warmte en misschien een aanname geur. De warmte stimuleert bovendien de afgifte van endorfine. Deze gelukshormonen geven je een goed gevoel. Daarom stap je altijd zo opgewekt de sauna uit!

 

7. Verbetert je nachtrust

Na de sauna slaap je dieper en meer ontspannen. Dat blijkt uit onderzoek. Slaap je slecht? Dan is de sauna een ideale manier om beter te slapen.

Ik hoop dat dit artikel je inzicht heeft gegeven in de voordelen van de sauna en dat je je voordeel ermee kunt doen.

 

Reserveer hier je saunabezoekje bij Instituut Tim Torfs in Beringen: https://www.timtorfs.be/last-minute-sauna/ 


Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium