Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

11 jul. 2023 | 6 min leestijd

Kleine beestjes, groot gevaar: bescherm je tegen tekenbeten

Het is een prachtige zonnige dag en je besluit een wandeling te maken in het bos. Je geniet van de rust en de schoonheid van de natuur om je heen. Maar weet je wie er ook van deze omgeving houden? Kleine, onzichtbare insecten zoals teken. Teken zijn kleine parasieten die zich voeden met het bloed van mensen en dieren. In deze blog gaan we dieper in op de wereld van teken, hun gevaren en hoe we onszelf kunnen beschermen.




De levenscyclus van een teek


Teken behoren tot de familie van spinachtigen en zijn verwant aan spinnen en mijten. Ze hebben een vierstaps levenscyclus: ei, larve, nimf en volwassen teek. Tijdens de larve- en nimffase voeden teken zich meestal op kleine dieren zoals knaagdieren. Zodra ze volwassen worden, gaan ze op zoek naar grotere gastheren, zoals mensen en huisdieren.


De gevaren van teken


Hoewel teken klein zijn, vormen ze een serieus gezondheidsrisico. Ze kunnen verschillende ziekten overbrengen, waaronder de ziekte van Lyme. Lyme-borreliose wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi.


Als een teek je bijt en geïnfecteerd is met de bacterie, kan dit leiden tot symptomen zoals rode uitslag, griepachtige symptomen, gewrichtspijn of neurologische symptomen zoals tintelingen en geheugenproblemen. Als je symptomen ontwikkelt na een tekenbeet, zoek dan medische hulp voor een juiste diagnose en behandeling. Vroege behandeling is belangrijk om ernstige complicaties te voorkomen.

Naast de ziekte van Lyme kunnen teken ook andere ziekten overbrengen, zoals tekenencefalitis en babesiose. Het is belangrijk om te onthouden dat niet elke teek geïnfecteerd is met ziekteverwekkers, maar het risico is er altijd.



Bescherming en preventie


Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om tekenbeten te voorkomen. Hier zijn enkele tips:


  • Blijf op de paden: Vermijd contact met hoog gras, struikgewas en dichte begroeiing waar teken zich vaak bevinden.
  • Draag beschermende kleding: Draag lange mouwen, lange broeken en gesloten schoenen wanneer je je in gebieden begeeft waar teken aanwezig kunnen zijn. Je kunt ook je broekspijpen in je sokken stoppen om teken van je benen weg te houden.
  • Gebruik insectenwerende middelen: Breng een insectenwerend middel aan op je huid en kleding. Controleer altijd de instructies en gebruik het middel volgens de aanbevolen richtlijnen.
  • Controleer op tekenbeten: Na een bezoek aan een risicogebied, controleer jezelf en anderen op tekenbeten. Let vooral op warme en vochtige plekken zoals oksels, liezen, achter de oren en op de hoofdhuid.


Wat moet je doen als je een tekenbeet hebt?


  1. Gebruik een puntige pincet: Zorg ervoor dat je een fijne pincet hebt met een puntige punt.


  2. Pak de teek vast: Plaats de punt van de pincet zo dicht mogelijk bij de huid over de kop van de teek. Zorg ervoor dat je de huid niet knijpt.

  3. Trek voorzichtig omhoog: Oefen een gestage, gelijkmatige druk uit en trek de teek voorzichtig recht omhoog. Zorg ervoor dat je een constante opwaartse kracht uitoefent en vermijd het draaien, omdat dit het risico op het afbreken van de kop vergroot.

  4. Verwijder de teek volledig: Zorg ervoor dat je de teek volledig verwijdert, inclusief de kop. Als er toch een klein deel van de teek in de huid achterblijft, maak je geen zorgen. Het lichaam zal het vanzelf afstoten, vergelijkbaar met een splinter.

  5. Reinig en desinfecteer: Nadat de teek is verwijderd, reinig je het gebied grondig met water en zeep. Gebruik daarna een antiseptische oplossing, zoals ontsmettingsalcohol of jodium, om het te desinfecteren.

  6. Noteer de datum waarop je gebeten bent door de teek. Dit kan nuttig zijn als je later symptomen ontwikkelt en medische hulp zoekt.
    Zie je een rode uitslag rondom de plaats van de beet? Omcirkel de plek met een balpen en controleer of de rode uitslag blijft verspreiden. Is dit het geval? Ga dan snel even langs bij jouw huisarts.


Teken mogen dan klein zijn, maar hun impact op onze gezondheid kan aanzienlijk zijn. Het is belangrijk om jezelf bewust te zijn van de risico's en maatregelen te nemen om tekenbeten te voorkomen. Door alert te zijn en voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je genieten van de natuur zonder de zorgen van teken en de ziekten die ze kunnen verspreiden.

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium