Onze hersenen hebben de neiging om in hokjes te denken; ze categoriseren en ordenen informatie om overzicht te houden. Dit mechanisme maakt het gemakkelijk om patronen te herkennen, maar kan ook beperkend werken, vooral als het gaat om zelfvertrouwen.
Lage zelfwaardering wordt vaak in een bepaald "hokje" geplaatst in onze geest, waar alle negatieve ervaringen en gedachten over onszelf worden opgeslagen. Misschien ben je ooit gepest, gedomineerd in je jeugd, of heb je een tegenslag meegemaakt. Deze ervaringen worden allemaal samengevoegd in dat ene hokje van onzekerheid. Wanneer iemand een opmerking maakt of er gebeurt iets in je omgeving, veroorzaakt dat meteen een gevoel, dat gevoel leidt tot een gedachte, en die gedachte zet je aan tot handelen. Dit patroon – voelen, denken, doen – wordt snel een automatisme, vooral wanneer je een geschiedenis hebt met negatieve gedachten.
Laten we een voorbeeld nemen: je bent op een feestje en een oude bekende zegt tegen je: "Je bent verdikt." Wat voel je? Waarschijnlijk schaamte. Wat denk je? "Ik ben dik en onaantrekkelijk." Wat doe je? Je wilt zo snel mogelijk weg. Dit negatieve cirkeltje blijft zichzelf voeden, en zelfs als er een positieve opmerking komt, neig je ertoe die ook negatief te interpreteren.
Een ander voorbeeld: je krijgt een compliment, maar je negeert het, want je gelooft niet dat het waar is. Of je ontvangt een geweldige evaluatie met een cijfer 9. Je denkt: "Dit moet wel een vergissing zijn, want ik ben dat niet waard." Deze gedachten verdwijnen weer in dat negatieve hokje.
Maar wat kunnen we hieraan doen? Het antwoord ligt in het trainen van ons brein – het veranderen van onze denkwijze.
Laten we teruggaan naar het eerste voorbeeld. Iemand zegt dat je bent aangekomen. In plaats van schaamte te voelen, probeer je neutraal te blijven en denkt: "Misschien ben ik wat aangekomen, maar ik geniet nu ook meer van het leven." En vervolgens handel je door gewoon van het feestje en het eten te genieten.
Bij een compliment: accepteer het en waardeer dat het speciaal voor jou bedoeld is. Denk: "Wauw, dit geeft me echt een oppepper." En handel: Laat dat compliment je energie geven om verder te gaan en misschien kun je zelfs iemand anders inspireren.
Bij een positieve evaluatie: voel je goed over die 9, denk: "Dit heb ik verdiend door hard te werken." En handel: Gebruik deze erkenning als motivatie om door te gaan en jezelf verder te verbeteren.
Door onze mindset te veranderen, veranderen we ook onze houding en groeit ons zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen bouw je zelf op. Zie het als het voorbereiden op een evenement: je kiest zorgvuldig je kleding, bereidt je mentaal voor, en besluit: "Ik zie er goed uit, ik voel me goed, niets kan me van mijn stuk brengen, ik ga ervan genieten."
Je brein trainen is te vergelijken met het trainen van spieren. Het vergt oefening en geduld, maar de resultaten zijn het waard. Al snel zul je het verschil merken: je wordt sterker, gelukkiger, en zelfverzekerder.