Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

26 sep. 2023 | 6 min leestijd |Categorie Gezondheidscoach, Therapeut, Lifecoach, Mental coach

Wat is een laaggradige ontsteking?

De gevaren van laaggradige ontsteking: hoe het darm-brein verband ons welzijn beïnvloedt

In een wereld die steeds meer wordt geconfronteerd met de uitdagingen van de gezondheidszorg, is er één onheilspellende voorspelling die als een donkere wolk boven ons zweeft: tegen 2030 zullen mentale aandoeningen zoals depressie, Parkinson en Alzheimer naar verwachting het grootste ziektebeeld ter wereld vormen. Deze verontrustende trend werpt een schijnwerper op een veelvoorkomend, maar vaak over het hoofd gezien fenomeen - laaggradige ontsteking. Wetenschappers hebben ontdekt dat deze sluimerende ontstekingen in het lichaam verband houden met talloze moderne kwalen en ziekten, en in dit artikel zullen we onderzoeken hoe ze ontstaan en hoe ze kunnen worden voorkomen.


Wat is laaggradige ontsteking en wat zijn de symptomen?

Laaggradige ontsteking, ook bekend als chronische laaggradige inflammatie, is een vorm van ontsteking die vaak langdurig en mild is, zonder de acute en levensbedreigende kenmerken van andere ontstekingsaandoeningen. Zoals alle ontstekingen is het een reactie van ons immuunsysteem, een mechanisme dat wordt ingeschakeld wanneer het lichaam wordt geconfronteerd met bacteriën, schade of infecties om de verspreiding van ziekteverwekkers te voorkomen.


Het immuunsysteem is van vitaal belang voor ons welzijn, en bij chronische activatie ervan wordt de beschikbare energie van het lichaam vaak toegewezen aan immuun functies, wat ten koste gaat van andere processen. Dit kan leiden tot een breed scala aan ogenschijnlijk onschuldige symptomen op korte termijn, zoals vermoeidheid, verminderde weerstand, stemmingswisselingen en lusteloosheid.


Laaggradige ontsteking en de darmen

Naast de directe symptomen op korte termijn, is het vooral de mogelijke impact op de lange termijn die zorgwekkend is. Chronische laaggradige ontsteking wordt geassocieerd met aandoeningen zoals diabetes, obesitas, allergieën, PCOS en hart- en vaatziekten. Maar wat nog verontrustender is, is de link met ernstige brein-gerelateerde ziekten zoals depressie, Parkinson en Alzheimer.


De oorsprong van laaggradige ontsteking bevindt zich vaak in de darmen, wat niet verwonderlijk is, gezien het feit dat deze organen een overvloed aan neuronen bevatten en direct verbonden zijn met het brein via de nervus vagus, ook wel bekend als de tiende hersenzenuw. Dit heeft de darmen de bijnaam "het tweede brein" opgeleverd in de neurowetenschap.


Lekkende darm en laaggradige inflammatie

De darmwand fungeert als een natuurlijke barrière die gifstoffen en ziekteverwekkers buiten ons lichaam houdt. Echter, bij chronische blootstelling aan ongezonde stoffen, zoals bepaalde voedingsmiddelen of milieuvervuiling, kan de darmwand beschadigd raken en "lek" worden. Dit fenomeen staat bekend als het "leaky gut syndrome".


Als gevolg hiervan kunnen resten van ontlasting de bloedbaan binnendringen. Als deze ontlasting schadelijke bacteriën bevat, zal het immuunsysteem reageren. Omdat deze ziekteverwekkers meestal niet levensbedreigend zijn, is de immuunrespons mild, en dit leidt tot een vicieuze cirkel. De ziekteverwekkers worden niet geëlimineerd door het immuunsysteem, maar het immuunsysteem blijft overgeactiveerd, wat resulteert in chronische laaggradige ontsteking.


Laaggradige ontsteking en het brein

Na het ontstaan in de darmen kan laaggradige ontsteking zich door het lichaam verspreiden. Dit opent de deur voor schadelijke stoffen om de bloed-hersenbarrière te passeren en ontstekingen in de hersenen te veroorzaken, bekend als "neuro-inflammatie". Bij chronische laaggradige ontsteking raken vaak eerst de hersenstam ontstoken, wat kan leiden tot symptomen zoals slaapproblemen en depressie. Naarmate de ontsteking voortschrijdt, kunnen ook de dopamine producerende cellen in de hersenen worden aangetast, wat in verband wordt gebracht met het ontstaan van de ziekte van Parkinson.


In een vergevorderd stadium kan de prefrontale cortex van de hersenen schade oplopen, wat invloed heeft op executieve functies zoals sociaal gedrag en impulsbeheersing. Bovendien bemoeilijken ontstekingen in de hersenen het opruimen van amyloïde eiwitten, die plaques kunnen vormen tussen de neuronen en een sleutelfactor zijn in het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.


Hoe kunnen we laaggradige ontsteking behandelen of voorkomen?

Het is cruciaal om de oorzaken van laaggradige ontsteking aan te pakken om deze succesvol te behandelen of te voorkomen. De belangrijkste oorzaken van chronische ontsteking zijn te vinden in onze moderne levensstijl, gekenmerkt door overmatige stress, gebrek aan slaap en ongezonde voeding.

Stress is een belangrijke ontstekingsbevorderende factor die ook een nadelige invloed heeft op de darmen. Het is daarom essentieel om regelmatig te ontspannen, bijvoorbeeld door middel van stressverminderingstechnieken.


Een gezond dieet speelt ook een cruciale rol bij het voorkomen van laaggradige ontsteking. Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan omega 6-vetzuren en het bevorderen van een natuurlijk voedingspatroon dat rijk is aan omega 3-vetzuren, groene bladgroenten.


Wil je graag begeleiding? Klik hieronder:


https://www.inmudra.be/pages/offerings/basiscoaching

https://www.inmudra.be/pages/offerings/individueeltraject

https://www.inmudra.be/pages/offerings/7pijlers

https://www.inmudra.be/pages/offerings/yoga

https://www.inmudra.be/online_store



Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium