Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

10 aug. 2024 | 2 min leestijd |Categorie Gezondheidscoach, Bewegings Therapeut

Scoliose en de kracht van houdingstherapie

Verlichting door eenvoudige oefeningen


Scoliose, een aandoening die wordt gekenmerkt door een abnormale kromming van de wervelkolom, kan een aanzienlijke impact hebben op iemands kwaliteit van leven. Hoewel er verschillende behandelingsopties beschikbaar zijn, afhankelijk van de ernst van de kromming, wint houdingstherapie steeds meer aan populariteit als een effectieve manier om pijn te verminderen, de flexibiliteit te verbeteren en de algehele lichaamshouding te corrigeren.


Wat is scoliose?

Scoliose is een driedimensionale misvorming van de wervelkolom, die vaak optreedt tijdens de groeispurt vlak voor de puberteit. Hoewel de exacte oorzaak in veel gevallen onbekend is (idiopathische scoliose), zijn er ook andere vormen zoals congenitale scoliose (aanwezig bij de geboorte) en neuromusculaire scoliose (veroorzaakt door aandoeningen van het zenuwstelsel of de spieren).


Hoe kan houdingstherapie helpen?

Houdingstherapie richt zich op het versterken van de spieren rondom de wervelkolom, het verbeteren van de flexibiliteit en het bevorderen van een betere lichaamshouding. Hoewel het de kromming niet volledig (maar wel deels) kan corrigeren, kan het wel helpen om de symptomen te verlichten en de progressie van de scoliose te vertragen.


Belangrijke opmerking: Het is altijd raadzaam om een arts of fysiotherapeut te raadplegen voordat u met een nieuw trainingsprogramma begint, vooral als u scoliose heeft. Zij kunnen u helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijk trainingsplan dat is afgestemd op uw specifieke behoeften en beperkingen.


Houdingstherapie kan een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van scoliose. Door regelmatig deze eenvoudige oefeningen te doen, kunt u uw houding verbeteren, pijn verminderen en uw algehele welzijn verbeteren.


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium