Intro:
Moeite met afslanken, terwijl je al alles geprobeerd hebt?
Je bent hier zeker niet de enige in! En waarschijnlijk was je je ook niet bewust van de impact die onze hormonen hebben op gewichtsverlies.
Je moet als mens beseffen dat het lichaam enorm complex is en dat verschillende factoren bepalend zijn voor enerzijds gewichtsverlies en anderzijds het bouwen van spiermassa.
De belangrijkste zijn:
- Schildklierfunctie.
- Maag-darmflora. (vorige blog @tijsluyten)
- Stress.
- Slaapcyclus.
- Slechte eetgewoontes.
- Inactieve levensstijl.
…In een perfecte wereld, is je lichaam 100% gebalanceerd. Helaas leven we allemaal drukke, stressvolle levens en heeft de meerderheid van ons “geen tijd” om voldoende te bewegen, gezond te koken en op tijd naar bed te gaan. Wat volgens mij al 75% van je probleem oplost trouwens ;) !
Welke hormonen spelen een belangrijke rol?
Insuline.
Dit hormoon regelt de bloedsuikerspiegel. En een stabiele bloedsuikerspiegel is cruciaal als je gewicht wilt verliezen!
Insuline bevordert de opname en opslag van glucose in de lever, spieren en vetweefsel. Dit helpt om de bloedsuikerspiegel te verlagen en overtollige glucose om te zetten in energiereserves.
Inactiviteit leidt tot een slechtere insulinegevoeligheid.
Mensen die weinig beweging hebben of niet aan sport doen eten ook nog altijd te veel koolhydraten maar gaan deze bijna niet gebruiken als brandstof. Doordat deze voedingsbron nauwelijks of niet gebruikt wordt voor een inspanning te leveren, zal het extra aan glucose dus ook altijd opgeslagen worden als vet, en je gewichtsverlies hinderen!
Het stijgen en zakken van de bloedsuikerspiegel doorheen de dag is de reden dat mensen dipjes ervaren en vaak ook meer honger krijgen als ze regelmatig koolhydraten eten.
Ben je weinig actief door de dag?
Kies dan voor eiwitrijke maaltijden en gezonde vetzuren, om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Betere keuzes voor koolhydraten zijn die met een lage glycemische index.
Denk aan groenten, fruit, minimum bewerkte volkoren producten, bonen en zuivel!
Krachtsport heeft een positieve invloed op je insulinegevoeligheid.
De beste tijd van de dag om jouw koolhydraten te nuttigen is altijd rondom je workout zodat de glucose ook steeds voor de juiste doeleinden wordt gebruikt. Enerzijds als brandstof om je trainingsvolume aan te houden, anderzijds als herstel om je spierglycogeen voorraad weer aan te vullen na je training.
Voorbeelden van koolhydraatbronnen voor krachtsporters zijn: rijst, zoete aardappel, havermout, ontbijtgranen en ambachtelijk bereid brood! Combineren met eiwitrijke voeding en vetzuren.
Cortisol.
Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de stressrespons van het lichaam.
Cortisol wordt geproduceerd door de bijnieren. Langdurige stress en hoge cortisolniveaus hebben negatieve gevolgen voor je lichaam.
Stress beïnvloedt al onze lichaamsprocessen!
Schildklierfunctie, spijsvertering, slaapcyclus, noem maar op… Als er ergens een kink in de kabel zit, is het hele systeem ontregelt.
Chronische stress en verhoogde cortisolniveaus zijn vaak de reden dat mensen niet afslanken of juist gaan aankomen.
Cortisol werkt ook dubbelzijdig in op de eetlust doordat het de Ghreline-productie beïnvloedt.
Dit hormoon wordt hoofdzakelijk in de maag geproduceerd en reguleert ons “honger gevoel” omdat het de eetlust stimuleert.
Sommige mensen ervaren juist een verhoogde eetlust en verlangen naar calorierijk voedsel tijdens periodes van verhoogde cortisolproductie. Waardoor we weer meer gaan eten, en overeten leidt tot gewichtstoename!
Terwijl andere mensen dan weer een verminderde eetlust hebben als reactie op cortisol, en veel te weinig of niks gaan eten… Wat natuurlijk ook niet gezond is!
Stress en Sport?
Tijdens intensieve lichamelijke inspanning, zoals krachttraining, stijgen de cortisolniveaus als onderdeel van de stressrespons van het lichaam. Cortisol helpt bij het vrijmaken van glucose uit glycogeenvoorraden in de lever om zo een directe energiebron te bieden voor spiercontractie.
Dit is goed, want zo kan je zwaar trainen met een matige intensiteit. Na het sporten maken we meer endorfines aan in onze hersenen die vooral inspelen op onze gemoedstand en pijnverlichtendt werken. Een degelijke workout afronden geeft altijd een zalig gevoel achteraf!
Maar… Verhoogde cortisolniveaus hebben ook een duister kantje! Wanneer je te lang traint, te zwaar traint en miniem rust inlast in jouw trainingsregime dan blijven je cortisolniveaus chronisch verhoogd… Dit noemen we ook wel “overtraining”. En dit belemmerd het herstel van de spier of leidt tot spierafbraak.
Stress verlichten?
- Ademhalingsoefeningen.
- Mentale oefeningen.
- Voldoende rusten, indien je regelmatig (intensief) sport.
- Optijd naar bed. Diepe slaap regelt al onze hormoonproductie en verlaagd cortisol!
- Gezonde voeding! Goede bacteriën in ons lichaam gaan de slechte bacteriën bestrijden en afvalstoffen verwijderen.
In mijn coaching bij GETFITWITHTIJS ben ik een trainer, een aanspreekpunt en een luisteraar. Praten helpt! Dus wanneer jij open durft te praten over stress in jouw leven, ben je al in de goeie richting om deze op te lossen.
Androgene hormonen, testosteron in mannen.
Testosteron is essentieel voor het bouwen en behouden van spiermassa. Meer spiermassa leidt tot een verhoogd metabolisme omdat spieren meer energie verbruiken dan vet.
Mannen met voldoende testosteron presteren beter, zowel in als buiten het bed! Testosteron beïnvloedt spierkracht, en uiteraard is het voor mannen met hoge testosteronniveaus makkelijker om spiermassa aan te maken.
In mannen beïnvloedt testosteron ook de vetverdeling! De twee gaan eigenlijk hand in hand. Mannen die zwaarlijvig zijn produceren meer oestrogeen (vrouwelijk hormoon), waardoor de balans met testosteron negatief wordt beïnvloedt. Een teveel aan oestrogeen leidt tot een toename in vetopslag, en dit voornamelijk in de buikstreek.
Wanneer mannen afslanken, zal door het verdwijnen van vetweefsel ook weer meer testosteron vrijkomen. Hierdoor komt de balans dus opnieuw in het voordeel van testosteron te liggen. Daarom dat het essentieel is voor mannen om hun vetpercentage onder 18% te houden!
Testosteron verhogen?
- Vaker seks hebben.
- Krachttraining.
- Eiwitrijk dieet met voldoende vetzuren en koolhydraten.
- Dieper slapen, stress verlichten.
Slot.
Er is geen “one size fits all”… We leven met 8 miljard mensen op de planeet en elk van ons heeft een lichaam dat anders werkt. Wat wél klopt, is dat hormoonbalans bij ons allemaal slechts een deel van de puzzel is tot gewichtsverlies.
De mate waarin iemand voldoende actief is, weinig of geen stress ervaart en voldoende gezond eet speelt allemaal een rol.
Genetica, naar mijn mening speelt geen rol in gewichtsverlies! Onze grootouders hadden geen toegang tot Mcdonalds of Take-Away, en waren de ganse dag actief om een gezin staande te houden. Overgewicht bestond nauwelijks 100+ jaar geleden!
Het is essentieel om een gezonde levensstijl aan te nemen. En als jij vindt dat het voor jezelf tijd wordt om hieraan te werken, dan help ik jou graag!
Contact: www.getfitwithtijs.be of mailen naar info@getfitwithtijs.be !