Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

7 apr. 2023 | 4 min leestijd |Categorie Gynaecologie, Seksuologie

4 Mythes over de menopauze

Menopauze is een fase in het leven van elke vrouw waarin de menstruatie permanent stopt. Het gaat vaak gepaard met verschillende fysieke, mentale en emotionele veranderingen. Helaas zijn er veel mythes en misvattingen over de menopauze. Dit zorgt ervoor dat vrouwen een vertekend beeld krijgen over de menopauze. Wij zouden graag deze mythes de wereld uithelpen.

 

Mythe #1: De menopauze begint op dezelfde leeftijd voor alle vrouwen

 

Veel mensen denken dat menopauze op dezelfde leeftijd begint voor alle vrouwen, maar dat is niet zo. De gemiddelde leeftijd van vrouwen waarbij de menopauze begint is 51 jaar, maar het kan variëren van begin 40 tot midden 50. Er zijn ook gevallen van vrouwen die op hun 30e of 60e in de menopauze zijn gekomen. Verschillende factoren, zoals genetica, roken en stress, kunnen een invloed hebben op de leeftijd waarop de menopauze begint.

 

Mythe #2: De menopauze betekent het einde van het seksleven bij vrouwen

 

Een andere veel voorkomende mythe is dat de menopauze het einde van het seksleven van vrouwen betekent. Het is waar dat de menopauze fysieke veranderingen kan veroorzaken, zoals vaginale droogheid, die het moeilijker kunnen maken om seks te hebben. Maar er zijn behandelingen beschikbaar, zoals hormoontherapie en lokale smeermiddelen, die deze symptomen kunnen verlichten. Bovendien kunnen vrouwen na de menopauze nog steeds seksueel actief zijn en genieten van seksuele intimiteit.

 

Mythe #3: Hormoontherapie is gevaarlijk

 

Er is een mythe dat hormoontherapie voor de menopauze gevaarlijk is en kan leiden tot borstkanker, beroertes en hartaanvallen. Hoewel hormoontherapie bepaalde risico's met zich meebrengt, is het nog steeds een effectieve behandelingsoptie voor vrouwen met ernstige symptomen. Bovendien zijn de risico's van hormoontherapie afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gezondheidsgeschiedenis en de duur van de behandeling. Daarom is het belangrijk dat vrouwen met hun arts praten over de voor- en nadelen van hormoontherapie en de risico's afwegen tegen de voordelen.

 

Mythe #4: Gewichtstoename is onvermijdelijk tijdens de menopauze

 

Veel vrouwen geloven dat gewichtstoename onvermijdelijk is tijdens de menopauze. Hoewel gewichtstoename vaak voorkomt tijdens de menopauze, is het niet onvermijdelijk. De veranderingen in hormonen en stofwisseling kunnen het moeilijker maken om af te vallen. Een gezonde levensstijl met een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om het gewicht onder controle te houden of zelfs af te vallen tijdens de menopauze.

 

Het is belangrijk om te weten dat ieder lichaam verschillend en uniek is, daarom zullen de symptomen van menopauze voor iedereen een beetje verschillen. Wil je graag extra advies of raad inwinnen over de menopauze? Neem dan zeker contact op met jouw huisarts of apotheker.
 


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium