Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

2 sep. 2022 | 6 min leestijd |Categorie Gynaecologie

De 10 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Zwanger zijn is voor de meeste vrouwen een zalige periode. Al verloopt het voor sommige al wat moeizamer dan voor anderen. De hormonen en je lichaam veranderen enorm op een korte tijd. Hierdoor kunnen er ongemakken optreden. Meestal verdwijnen deze vanzelf in de loop van de zwangerschap of na de bevalling.


Hieronder zetten we de tien meest voorkomende ongemakken even op een rij. Het is steeds aangeraden om een arts of gynaecoloog te raadplegen voor persoonlijk advies.


1. Vermoeidheid


Door de aanmaak van extra hormonen bereidt je lichaam zich voor op het nieuwe leven dat ontstaat. Zeker in de eerste zwangerschapsmaanden kan je dit ondervinden. Probeer voldoende rust te nemen en onnodige inspanningen te vermijden.



2. Misselijkheid


Door de veranderende hormonen hebben veel vrouwen de eerste maanden ook last van misselijkheid, vaak ‘ochtendmisselijkheid’ genoemd. Maar de misselijkheid komt lang niet alleen ‘s ochtends voor.

Eet regelmatig kleine tussendoortjes om je maag in beweging te houden om de klachten te verminderen.


3. Zure oprispingen


Zodra de baby wat meer plaats inneemt zal er meer druk uitgeoefend worden op je organen, dus ook op de slokdarm en de maag. Hierdoor kan brandend maagzuur optreden.


Eet niet te veel in één keer, maar in kleinere porties. Indien je er vooral ‘s nachts last van ondervindt, eet je best niet meer voor het slapengaan. Een extra hoofdkussen om wat hoger te liggen, kan helpen, maar zorg ervoor dat je wel nog steeds comfortabel ligt. Een goede nachtrust is essentieel.


4. Zware benen


Het extra bloedvolume dat je lichaam produceert voor je baby in combinatie met de gewichtstoename tijdens de zwangerschap, vergroot de druk op je aders. Als gevolg hiervan kan je vermoeide, zware benen hebben. Door je benen af en toe wat hoger te leggen, kan de druk en het vermoeide gevoel wat afnemen.


5. Vaker moeten plassen


Een vaak voorkomend zwangerschapskwaaltje is een ‘kleine blaas’. Je blaas is niet letterlijk kleiner, maar je voelt vaker de drang om te plassen. Dit wordt veroorzaakt door de baarmoeder die druk uitoefent op je blaas. Een ongemakkelijk gevoel dat mogelijks tot het einde van de zwangerschap kan aanhouden.


Blijf zeker voldoende drinken en raadpleeg een arts of gynaecoloog bij twijfel of als er vermoedens zijn van een blaasontsteking.


6. Hoofdpijn


Een ander vaak voorkomend ongemak is hoofdpijn. Meestal duurt dit niet de hele zwangerschap, maar het kan komen en gaan. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor hoofdpijn tijdens de zwangerschap, zoals de veranderende hormonen of spanningen. Een zwangerschap is natuurlijk spannend en brengt wel eens wat stress met zich mee. Als de hoofdpijn blijft aanhouden of erger wordt, contacteer je best een arts of je gynaecoloog.


7. Rugpijn


Tijdens de tweede helft van de zwangerschap kan je rug heel wat te verduren krijgen. De extra kilo’s kunnen leiden tot een verkeerde houding en bijgevolg ook tot rugpijn. Intussen gaat je lichaam zich stilaan voorbereiden op de bevalling, bijvoorbeeld ligamenten die soepeler worden met mogelijks rugklachten tot gevolg. Naarmate de zwangerschap vordert kunnen de klachten toenemen. Draag platte schoenen, rust regelmatig en vermijd het dragen van zware lasten.


8. Zware borsten


Tijdens een zwangerschap worden de borsten zwaarder en gevoeliger. Ze voelen gespannen aan. Het klinkt misschien vroeg, maar vaak is dit één van de eerste kenmerken van de zwangerschap. Een comfortabele zwangerschaps bh kan hierbij eventueel wat verlichting bieden.


9. Beenkrampen


Naar het einde van de zwangerschap krijgen veel vrouwen ‘s nachts last van spierpijn in de kuiten. Deze krampen kunnen enkele seconden tot minuten duren, maar je kan er nadien nog enkele uren pijn van hebben. Deze krampen kunnen verschillende oorzaken hebben en zijn moeilijk te voorkomen. De kuitspier rekken op het moment van de kramp is pijnlijk, maar doet de pijn snel wegtrekken. Vraag je partner om je onderbeen te masseren of probeer een paar stappen wandelen.


10. Zwangerschapsstriemen


Aangezien je baby moet kunnen groeien zal je buikwand fel uitrekken op korte termijn. Zwangerschapsstriemen verschijnen dan ook meestal op de buikwand, maar kunnen ook optreden op de heupen, borsten en dijen. Deze zwangerschapsstriemen verdwijnen niet na de bevalling, maar vervagen wel enigszins. Door je lichaam van in het begin van de zwangerschap dagelijks te in te masseren met amandelolie of een crème, kan je zwangerschapsstriemen beperken of voorkomen.



Hou vooral in het achterhoofd dat de meeste van deze kwaaltjes en ongemakken slechts tijdelijk zijn en geniet vooral van deze periode. Bij twijfel contacteer een gynaecoloog of een arts.




Tags

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium