Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

31 mei 2021 | 7 min leestijd |Categorie Gynaecologie

De zwangerschapstest en alles wat jij erover moet weten

Blijft je menstruatie uit en denk je dat je zwanger bent? Dan is het kopen van een zwangerschapstest één van de eerste dingen waar je aan denkt. Maar! Er zijn erg veel verschillende soorten testen op de markt
en dit maakt dat de aankoop ervan niet zo makkelijk is als het lijkt. Keuzestress… Welke test koop je nu best? Hoe en wanneer kan je de test het best uitvoeren? En, wat is het verschil tussen de soorten tests? Wij helpen je graag verder.


De zwangerschapstest

Je kan op twee manieren testen of je al dan niet zwanger bent: door een bloedonderzoek bij je huisarts en door een urine-zwangerschapstest. De urinetest kan je tegenwoordig bijna overal verkrijgen. Beide testen meten de hoeveelheid hCG (zwangerschapshormoon) in je lichaam. Wanneer deze waarden verhoogd zijn, ben je zwanger. hCG wordt namelijk in de eerste weken van je zwangerschap aangemaakt door het embryo.

  1. Wanneer je een bloedname laat doen, weet het labo of er hCG in je lichaam zit en zal jouw dokter je vertellen of je al dan niet zwanger bent.

  2. Bij de analoge-, urine-zwangerschapstest is het resultaat af te lezen door de streepjes die op de stick verschijnen. Bij 1 streepje is het resultaat negatief, bij 2 streepjes positief. Bij een digitale test komt het resultaat duidelijk op het display te staan. Bekijk zeker de bijsluiter van de test die je hebt aangekocht.


Hoe betrouwbaar is de zwangerschapstest?

De huidige urinetests zijn tot 99% betrouwbaar. Je kan je test best de periode tijdens je gemiste menstruatie afnemen. Een
urinetest kan ook een vals negatieve uitslag geven, vooral wanneer je hem
in het begin van de zwangerschap gebruikt. Een negatief resultaat wil niet meteen zeggen dat je niet zwanger bent. Als je bijvoorbeeld veel vocht hebt binnengekregen, is de concentratie van het zwangerschapshormoon (hCG) in je urine mogelijk verdund. Het kan natuurlijk ook dat je te vroeg hebt getest waardoor het hCG-gehalte nog niet hoog genoeg is.


Bij twijfel test je best nog een keertje opnieuw. Dit doe je nadat je eerste menstruatie is uit gebleven én

idealiter 's ochtends. Zo ben je zeker dat het zwangerschapshormoon gedetecteerd kan worden wanneer je zwanger bent. Zo'n zwangerschapstest wordt best nog opgevolgd door een bloedafname om de zwangerschap nogmaals te bevestigen. Bekijk de urinetest dus als een indicator.


Een bloedname is voor de volle 100% betrouwbaar. Indien er hCG in je bloed gevonden wordt, ben je zwanger.Welke urine-zwangerschapstest is het betrouwbaarste?

Een bloedname is
steeds de meest betrouwbare methode. Indien je liever eerst zelf test, zonder je een afspraak maakt bij je huisarts, gebruik je een urine-zwangerschapstest.


Er zijn verschillende soorten urine-tests op de markt, de bekendste zijn de Cassette-test, de midstream test en de digitale test. Maar wat is nu juist zo verschillend aan deze tests? Wij lijsten het hieronder voor je op.Cassette-testMidstreamDigitale test
Prijs

Meestal het goedkoopst

(vanaf € 4)

Gemiddeld van prijs

(vanaf € 6)

Het duurst

(vanaf € 10)

Middelen
Een opvangpotje en pipet
Zonder extra middelenZonder extra middelen
GebruikJe gebruikt het pipetje om urine uit het opvangpotje te halen en zo op de teststrip te druppelen.
De test bevat een teststaafje dat je in je urinestraal kan houden.Dezelfde werking als de Midstream test, maar met een digitaal display.
BetrouwbaarheidBetrouwbaarheid van 99%Betrouwbaarheid van 99%Betrouwbaarheid van 99%
Cassette-test

De betrouwbaarheid van de test is ook merk- en soort-onafhankelijk. Een duurdere test is dus niet altijd betrouwbaarder. Je kiest zelf welke test jij wil uitvoeren naar gelang de prijs en het comfort. Er kan natuurlijk altijd iets mislopen bij het uitvoeren van de test, daarom is het bij twijfel aangeraden om 3 maal te testen met hetzelfde merk.


Hoe voer je een urine-zwangerschapstest uit?

Bij het uitvoeren van een zwangerschapstest zijn er enkele factoren waar je rekening met moeten houden:


  • Check de houdbaarheidsdatum van de test.
  • Controleer of de verpakking nog niet open geweest is.

  • Leg de test af in de ochtend, ochtendurine is nauwkeuriger.
  • Test tijdens je gemiste menstruatie.
Midstream test

De volgende stappen die je zal moeten doorlopen, zijn afhankelijk van de test die je hebt aangekocht. Lees dus aandachtig de bijsluiter, zo kan je de test zeker juist uitvoeren.


Digitale test

Wat doe je als je zwangerschapstest positief is?

Een positieve test is groot nieuws! Wanneer je een urinetest hebt afgelegd, is het belangrijk dat je een afspraak maakt bij je arts voor een bloedname. Zo kunnen ze de eerste urinetest bevestigen. Wanneer je zwangerschap bevestigd is, maak je een afspraak bij je gynaecoloog of vroedvrouw voor een onderzoek en om de verdere stappen in het proces te overleggen (echo’s, testen, etc.). En vergeet niet te genieten, proficiat!


Heb je toch nog enkele vragen na het lezen van deze blog? Neem contact op met één van onze experten en stel hen je vraag. Zij helpen je graag verder!


Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium