Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

24 jun. 2021 | 6 min leestijd |Categorie Apotheker

Lumbago, ook bekend als lage rugpijn, is een veelvoorkomend probleem

Veel mensen hebben last van pijn in de onderrug. Het is een welbekend probleem en kan verschillende oorzaken hebben. Wij sommen de belangrijkste oorzaken, maar ook oplossingen op. Zodat jij de pijn zo goed mogelijk onder controle kan houden, of zelfs eindelijk vaarwel kan zeggen!


Oorzaken van lage rugpijn


Aanleidingen in het dagelijkse leven die leiden tot overbelasting van jouw rug kunnen zijn:

 • Foutieve houdingen
 • Foutieve bewegingen
 • (Veel) tillen en heffen
 • Slechte lichamelijke conditie door overgewicht, spierzwakte, roken, inactiviteit, …
 • Angst om pijn te hebben en te bewegen
 • Ongeval

Door deze oorzaken komt men vaak in een vicieuze cirkel terecht.

 1. Pijn leidt tot…
 2. Minder bewegen, waardoor…
 3. De rugspieren, tussenwervelschijven, … verzwakken
 4. En dit op zijn beurt zorgt voor chronische pijn
 5. Waardoor we terug bij stap 2 terechtkomen en je minder zal bewegen

Wat kan je doen om lage rugpijn te behandelen?


In een preventief kader is een goede houding bij zowel staan, zitten als liggen van enorm belang. de De diensten Fysische Geneeskunde van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen stelden hierover een interessante informatiebrochure op. Bekijk de brochure zelf even.


Tips tijdens het rechtstaan

Denk dat er een touw aan je hoofd hangt dat je omhoog trekt. Span je buik en rugspieren op. Het resultaat is een rechte houding.


Tips tijdens het zitten

Ergonomisch zitten is niet altijd simpel. Je vergeet vaak op je houding te letten doordat je met andere zaken bezig bent. Ontdek de tips voor een actieve en passieve zithouding in de informatiebrochure.


Tips tijdens het liggen

Het belang van een goede houding en hoofdkussen is immens.


Pijnstillers

Pijnstillers kunnen een mogelijke oplossing zijn in het begin wanneer je de lage rugpijn ervaart. Dit kan je immers helpen om meer te bewegen en te trainen, waar de rugpijn op langere termijn alleen maar ten goede komt. Ga gerust evens langs bij je huisarts zodat die je de juiste pijnstillers kan voorschrijven. Ik raad als eerste keuze paracetamol aan. Op lange termijn moet je natuurlijk oppassen met pijnstillers.


Het belang van training

Je lichaam is gemaakt om te bewegen. Daarom raden we ook steeds aan om actief te blijven. Dit kan door een wandeling te maken of oefeningen uit te voeren. Je vindt online tal van interessante oefeningen terug, CM heeft hiervoor een handige brochure opgemaakt waar de oefeningen duidelijk staan afgebeeld. Of hier kan je enkele video's en tips raadplegen om thuis uit te voeren.


Draag een rugbrace

Rugbraces kunnen zeer nuttig op preventief vlak. Daarnaast kunnen ze ook ondersteuning bieden bij zware belasting van de rug. Denk bijvoorbeeld aan werken in je tuin, verhuizen, vaak zware dingen heffen,… De rugbrace is niet alleen een middel voor mensen met chronische rugproblemen, maar ook mensen die graag hun rug willen besparen. Maar opgelet! Een rugbrace raden we steeds aan op voor kort gebruik. Langdurig gebruik zal zowel je rug- als buikspieren verzwakken, met als gevolg dat de rugpijn verergerd.


 • Er bestaan tal van verschillende modellen: van zeer elastisch tot meer rigide. Kies een model rekening houdende met jouw situatie en wensen.
  • Twijfel je nog? Spring gerust binnen bij je huisapotheker, die kan je vast en zeker verder helpen.
 • Voor mensen met een aangetoond chronisch rugprobleem (hernia, osteoporose, lumbago) kan de huisdokter ook een lumbostaat, soort van korset met metalen baleinen, op maat voorschrijven.
  • Gebruik deze vooral tijdens rugbelastende handelingen of bijvoorbeeld een lange wandelingen. Situaties die je anders door de hoeveelheid pijn niet kan uitvoeren. Maar ook hier wordt langdurig gebruik ten zeerste afgeraden omwille van mogelijke verzwakking.
  • In onze apotheek bieden wij dit soort lumbostaat aan. Dit type brace wordt volledig op maat en naar wens gemaakt van jou en wordt volledig terugbetaald door de mutualiteit. Spring gerust even binnen voor meer info.

Heb je nog een andere vraag in verband met lage rugpijn? Stel deze gerust, ik help je graag verder. Blijft de pijn aanhouden en helpt geen één van bovenstaande oplossingen? Ga dan langs bij je huisdokter.


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium