Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

23 mei 2024 | 5 min leestijd |Categorie Apotheker

wees alert op de tekenen van een hartaanval

Een hartaanval, ook bekend als een hartinfarct, is een plotselinge en ernstige medische noodsituatie die optreedt wanneer de bloedtoevoer naar een deel van het hart wordt onderbroken door een verstopte ader.
De kransslagaders voorzien het hart van zuurstofrijk bloed dat nodig is om goed te functioneren. Wanneer een bloedstolsel een kransslagader blokkeert, wordt het betreffende deel van het hart niet langer van zuurstof voorzien, waardoor het hartweefsel beschadigd of zelfs permanent beschadigd kan raken. Tijdige herkenning van de symptomen van een hartinfarct en onmiddellijke medische hulp zijn van cruciaal belang om het bloedtoevoerprobleem snel te verhelpen en zo de kans op overleving en een succesvol herstel te vergroten.


Symptomen van een Hartaanval


  • Pijn op de borst: Een aanhoudende, drukkende, beklemmende of zware pijn op de borst is vaak het meest kenmerkende symptoom. Als je deze pijn voelt, aarzel dan niet en neem het serieus.
  • Pijn die uitstraalt naar andere delen van het lichaam: De pijn kan zich verspreiden naar de armen (meestal de linkerkant), de rug, de nek, de kaak of zelfs de bovenbuik. Als de pijn niet alleen op de borst aanwezig is, maar ook elders, moet je extra voorzichtig zijn.
  • Kortademigheid: Plotselinge kortademigheid, benauwdheid of moeite met ademhalen kunnen optreden, vaak samen met de pijn op de borst. Als je merkt dat je moeilijk kunt ademen zonder duidelijke reden, zoek dan onmiddellijk medische hulp.
  • Misselijkheid en braken: Sommige mensen kunnen zich misselijk voelen en moeten braken tijdens een hartaanval. Als je je plotseling misselijk voelt, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen, wees dan alert.
  • Zweten: Onverklaarbaar zweten kan optreden, vaak koud en klam aanvoelend. Als je onverwacht veel zweet, vooral als je je duizelig of zwak voelt, kan het een teken zijn van een hartaanval.
  • Duizeligheid of flauwvallen: Door de verminderde bloedtoevoer naar de hersenen kan duizeligheid of flauwvallen optreden. Als je je plotseling duizelig voelt, vooral in combinatie met andere symptomen, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Tijdig Medische Hulp Zoeken

Het is van vitaal belang om onmiddellijk medische hulp te zoeken als je de symptomen van een hartaanval herkent, want elke minuut telt. Hulp zoeken bij de eerste tekenen van een hartaanval kan het verschil maken tussen overleven en blijvende schade aan het hart.


Belangrijke punten om te onthouden

  • Aarzel niet en onderschat de symptomen niet. Onmiddellijke actie kan levens redden.
  • Bel direct een ambulance of laat iemand anders dit doen als je symptomen van een hartaanval hebt.
  • Stop niet om zelf naar het ziekenhuis te rijden. Een ambulance is sneller en kan de juiste medische zorg bieden tijdens het transport.
  • Als je iemand bent die risico loopt op een hartaanval of een voorgeschiedenis van hartproblemen heeft, wees dan extra alert op symptomen en neem preventieve maatregelen zoals voorgeschreven door je arts.

In geval van een hartaanval is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Zelfs als de symptomen mild lijken of mogelijk een andere oorzaak hebben, is het van vitaal belang om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Alleen door snel en adequaat te handelen, kan de bloedtoevoer naar het hart worden hersteld en kunnen levens worden gered. Wees alert op de symptomen en aarzel niet om hulp in te roepen. Jouw gezondheid en leven zijn het belangrijkst.



Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium