Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

13 apr. 2022 | 9 min leestijd

Hormonale anticonceptie: de voor- en nadelen van de pil

Bij vrouwen is de pil een van de meest gebruikte methoden van anticonceptie om zwangerschap te voorkomen. Hierdoor is de pil vandaag de dag zo vanzelfsprekend geworden, dat je haast niet kan geloven dat ze in 1960 nog niet bestond. Hoewel iedereen de anticonceptiepil kent en weet dat het gebruikt wordt om een zwangerschap te voorkomen, zijn de echte werking, als ook de voor- en nadelen ervan nog niet voor iedereen algemene kennis. Want hoe doet die pil nu precies wat ze belooft?



De anticonceptiepil


De werking van de pil


Er bestaan verschillende soorten anticonceptiepillen, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel en werken op dezelfde manier om zwangerschap te voorkomen. In het algemeen bevat de pil kunstmatige hormonen. Hormonen komen van nature in het lichaam voor en zijn werkzame stoffen die het lichaam zelf aanmaakt om de lichaamsfuncties te regelen. De kunstmatige hormonen in de pil lijken op die van de eierstokken van een vrouw, namelijk oestrogeen en progestageen. Deze twee hormonen worden vanaf de puberteit aangemaakt en regelen de maandelijkse cyclus. Oestrogeen zorgt voor het rijpen van de eitjes. Zo komt er elke maand een eicel vrij, dat noemen we de eisprong of ovulatie. Progesteron maakt de baarmoeder klaar voor het innestelen van een bevrucht eitje. Dat doet het door baarmoederslijmvlies op te bouwen. Wanneer de eicel niet bevrucht is, zorgen de hormonen er ook voor dat het lichaam het baarmoederslijmvlies afbreekt en de eicel afstoot. Dit laatste proces kennen we als de menstruatie. Het innemen van de pil zorgt ervoor dat er net géén eisprong plaatsvindt en dat de baarmoederwand niet geschikt is voor het innestelen van een bevruchte eicel. Hierdoor kan er dus onmogelijk een zwangerschap plaatsvinden.


Indien de pil correct gebruikt wordt, zorgen de kunstmatige hormonen in het lichaam ervoor dat:

  • Er geen eisprong plaatsvindt.
  • Het slijm in de baarmoederhals dikker wordt, waardoor zaadcellen er minder goed doorheen komen.
  • Een bevruchte eicel zich niet kan nestelen in de slijmvliesbekleding van de baarmoeder.

Verschillende soorten


Er bestaan verschillende soorten anticonceptiepillen. Het verschil tussen de soorten zit in de hormonen die ze bevatten en de onderlinge verhouding ertussen. Welke pil het beste bij jou past, bepaal je samen je huisarts. We geven je alvast een kort overzicht van de opties die vandaag op de markt zijn.


DE ÉÉNFASEPIL

Bij de éénfasepil bevat elke pil een vaste dosis hormonen, namelijk oestrogeen en progestageen. Alle pillen in de strip zijn dus allemaal hetzelfde. Dit soort kan onderverdeeld worden in de lichte en zware pillen, waarbij de lichte minder oestrogeenhormonen bevatten en hierdoor meestal minder bijwerkingen hebben. Deze pil neem je 3 weken aan één stuk gevolgd door een stopweek.


DE MEERFASENPIL

De meerfasenpil, of pil met een verlengd doseringsschema, bevat ook oestrogeen en progestageen. In tegenstelling tot de éénfasepil bevat de meerfasenpil een andere verhouding van de hormonen. Die verhouding verschilt per fase. Daarom heb je in een strip verschillende gekleurde pillen die in de juiste volgorde ingenomen moeten worden. Deze pil moet continu worden ingenomen gedurende 13 weken.


DE MINIPIL

De minipil bevat enkel een kleine dosis aan progestageen en wordt elke dag, zonder stopweek, ingenomen. Deze pil bevat in tegenstelling tot de andere opties geen oestrogeenhormoon en is ook minder betrouwbaar.


Deze pillen zijn, indien correct en volgens de gebruiksaanwijzing ingenomen, erg betrouwbaar. Advies nodig over het innemen van de anticonceptiepil? Dan kan je best op advies bij je huisarts of gynaecoloog.



Waarom een anticonceptiepil innemen?

De meest voor de hand liggende reden om aan de anticonceptiepil te gaan is het voorkomen van een zwangerschap. Daarnaast wordt er ook gekozen voor de pil door nog enkele andere voordelen die ze de gebruiker biedt.



Voordelen


1. Je hebt meer controle over je cyclus.

Door het innemen van de éénfasepil krijg je een regelmatige cyclus en ook meer controle. Tijdens je stopweek krijg je je menstruatie. Door je stopweek bijvoorbeeld te vervroegen of over te slaan, kan je ook je menstruatie controleren. Advies nodig over het uitstellen of overslaan van je stopweek? Contacteer dan steeds je huisarts.


2. Je hebt minder pijn tijdens je menstruatie.

De bloedingen tijdens de menstruatie worden door de pil minder hevig, waardoor je minder bloed verliest en je regels minder pijnlijk worden.


3. Een verlaagd risico op sommige kankers.

Wil je stoppen met de pil omdat je aan kinderen wilt beginnen? Dan ben je meteen weer vruchtbaar van zodra je stopt met het innemen van de pil.


4. Je bent meteen weer vruchtbaar als je stopt met de pil.

Het innemen van de anticonceptiepil zou het risico op sommige soorten kanker verlagen, zoals eierstok- en baarmoederkanker.



Nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het innemen van deze anticonceptie. Deze zijn altijd duidelijk en uitvoerig beschreven terug te vinden op de bijsluiter. Het is ook altijd aangewezen je huisarts, of gynaecoloog, te vragen naar de mogelijke bijwerkingen. We lijsten enkele nadelen op.



1. Bijwerkingen

De hormonen die de pil bevat kunnen bijwerkingen veroorzaken. Meestal verdwijnen deze vanzelf na de eerste maanden. Duren ze langer, dan moet je zeker op advies bij de huisarts of gynaecoloog. Het is daarnaastaltijd aangeraden de bijwerkingen van de gekozen pil vooraf te bespreken met je huisarts, of gynaecoloog, en de bijsluiter te lezen.

Mogelijke bijwerkingen van de pil zijn bijvoorbeeld: misselijkheid, hoofdpijn, gespannen borsten, doorbraakbloedingen, depressieve gevoelens, verlaagd libido, … De bijwerkingen verschillen. van pil tot pil.


2. Je bent niet beschermd tegen SOA’s

De pil beschermt tegen zwangerschap, maar niet tegen eventuele seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Het gebruik van een condoom doet dat wel.


3. Je moet de pil stipt en correct innemen

Om ervoor te zorgen dat de pil correct beschermd, moet ze ook correct ingenomen worden. Dat betekent dat je er elke dag aan moet denken om de pil tijdig in te nemen.


4. De pil is niet geschikt voor iedereen

De pil kan zorgen voor een licht verhoogd risico op bloedklonters, slagaderverkalking en hart-en vaatziekten. Daarom is de pil geen goed idee als je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk hebt of een aanleg voor bloedklonters. Wil je weten of de pil een goede optie is voor jou? Bespreek dit dan uitvoerig met je huisarts of gynaecoloog.


5. Meer risico op sommige kankers

Het innemen van de anticonceptiepil kan het risico op sommige soorten kanker verhogen, zoals leverkanker en borstkanker. Het is aangeraden dit risico met je dokter te bespreken. Deze kan inschatten wat de beste anticonceptieoplossing is voor jou.




Binnenkort ook anticonceptiepil voor mannen?


Wetenschappers ontwikkelden een anticonceptiepil voor mannen die 99% werkzaam zou zijn en geen bijwerkingen zou veroorzaken. De onderzoekers willen tegen het einde van het jaar starten met testen op mensen en hopen de pil over 5 jaar al in de apotheek te verdelen.



Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium