Als het over slaapmedicatie gaat, weet ik heel goed hoe moeilijk het is om aan deze verleiding te weerstaan. Wanneer je al een tijdje als slapeloze door het leven gaat en dit moet combineren met een drukke baan- en gezinsleven met (jonge) kinderen ben je kwetsbaar. Jaren geleden had de dokter mij ook eens een inslaper en daarna een angstremmer voorgeschreven, want op dat moment zat ik verstrikt in een hardnekkige vicieuze cirkel van slapeloosheid. Misschien hadden deze pillen mij wel even geholpen om die eindeloze situatie even te doorbreken? Maar ik ben uiteindelijk het doosje alleen bij de apotheker gaan halen. Ik was immers te kritisch om ze te gebruiken.
1 op 10 gebruikt slaapmedicatie!
Gebruik jij wel slaapmedicatie, weet dan in elk geval dat je zeker niet alleen bent. Binnen onze maatschappij worden er massaal slaappillen gebruikt bij klachten van slapeloosheid.
Volgens een Radio 2 bericht van vorig jaar worden er in ons land meer dan een miljoen dosissen elke dag ingenomen. Lees meer
Concreet wil dit zeggen dat 1 op 10 volwassenen regelmatig slaapmedicatie gebruikt. Dat is echt heel veel!
Nooit een oplossing op lange termijn
Zoals ik in de voorgaande blog reeds vertelde, kan slaapmedicatie in uitzonderlijke gevallen een korte termijnoplossing zijn om je vicieuze cirkel van slapeloosheid te herstellen, die door een ingrijpende gebeurtenis ontstaan is.
Maar op lange termijn kunnen zij jouw slaapprobleem nooit oplossen. Door ze te blijven gebruiken, mis je teveel gezonde natuurlijke slaap die nodig is voor je lichamelijk en geestelijk herstel.
Vrij snel na gebruik ga je zelf ook ondervinden dat je er eigenlijk niet beter van gaat slapen en zeker niet dieper.
Naast dat je vaak een steeds hogere dosis nodig hebt om hetzelfde gewenste effect te bereiken, lossen slaappillen niet jouw slaapprobleem op. De basis van jouw slaapprobleem (de wortel; ik ga dit blijven zeggen! 😉 ) wordt hier niet aangepakt. Ze verdoezelen het alleen maar en jouw lichaam en brein kunnen niet meer zonder! Je kunt met andere woorden jouw slaapprobleem helaas niet passief oplossen.
Nooit op eigen houtje stoppen!
Maar het is nooit te laat om ermee te stoppen!
Gebruik je al een tijdje slaapmedicatie, maar overweeg je ermee te stoppen? Doe dit nooit op eigen houtje, maar vraag altijd advies van je (huis)arts. Laat hem een afbouwplan opstellen en volg nauwgezet zijn advies op. Hij kent jouw persoonlijke situatie en hij weet ook precies hoe dit soort medicatie moet afgebouwd worden.
Ik kan hier alvast wel zeggen dat er bij dit soort medicijnen altijd een langzaam afbouwschema noodzakelijk gaat zijn! Ga er maar vanuit dat het minstens twee tot vier maanden duurt. Gebruik je al een lange tijd slaapmedicatie, dan kan zo’n afbouwplan zelfs tot een jaar duren.
Sinds 2023 kan je hiervoor ook hulp van apothekers inschakelen op doktersvoorschrift.
Ontwenningsverschijnselen
Wanneer de dosis van jouw slaapmedicatie langzaam wordt afgebouwd, heb je het minste last van ontwenningsverschijnselen. Op die manier kan jouw lichaam rustig aan een lagere dosis wennen. Anders kunnen deze bijwerkingen mogelijk heftig zijn en zelfs tot een epileptische aanval leiden.
Stop daarom nooit van de een op de andere dag met dit soort medicatie!
Mildere ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, duizeligheid, nerveus en gespannen zijn, depressieve stemming, opnieuw slechter slapen, hartkloppingen, zelfs nachtmerries… die vooral de eerste dagen (soms weken) optreden, kunnen ook heel vervelend zijn. Dit kan al genoeg zijn om toch maar weer liever naar een slaappilletje te grijpen.
Zo’n afbouwperiode vraagt voor jouw lichaam ongetwijfeld een grote aanpassing en voor je brein is het nog moeilijker! Het is die geestelijke afhankelijkheid die ervoor zorgt dat jij denkt dat je niet meer zonder slaappilletje kan slapen.
Meerwaarde van ondersteunende hulp van slaapcoach
Daarom vraagt zo’n afbouwperiode van jou erg veel motivatie, moed en doorzettingsvermogen. Dan zou mijn slaapcoachtraject hierbij een mooie ondersteunende meerwaarde zijn.
Zoals aanhoudende slaapproblemen vaak niet vanzelf zijn ontstaan, zullen zij in veel gevallen ook niet vanzelf weggaan. Daarom vraagt een chronisch slaapprobleem steeds een totaalaanpak dat hier ruim aan bod komt.
We pakken hier jouw slaapprobleem bij de wortel aan. Naast inzichtverschaffende en ondersteunende tips en adviezen die ik zal geven, gaan we samen op een natuurlijke manier eraan werken om je slaap te verbeteren.
Maar vergeet niet dat dit proces veel tijd gaat vragen zoals hierboven al beschreven, dus geef jezelf die tijd en leg jezelf niet teveel druk op.
Slaapmedicatie afbouwen doe je ook best alleen maar tijdens een rustige periode in je leven.
Lukt het je niet om er volledig mee te stoppen, dan is het al knap werk dat je je dagelijkse dosis hebt gehalveerd of verminderd.
Interessant weetje
Het volgende weetje kan je misschien nog extra motiveren: het is eigenlijk de slaapmedicatie die jou moe maakt en ervoor zorgt dat je weinig energie hebt overdag, niet jouw slaapprobleem!
Slaappillen zorgen er dus voor jouw slaapkwaliteit slechter is, omdat je geen gezonde natuurlijke
slaap meer hebt.
Heb je nog vragen hierbij? Stuur mij gerust een mailtje en kijk voor meer info op deze website!