Je bent klaar om ouder te worden. Wist je dat er voor de zwangerschap al heel wat zaken zijn waar je op kan letten om de vruchtbaarheid te verhogen? Als je graag zwanger wil worden, is het aangeraden om je lichaam goed te verzorgen door te kiezen voor een gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Dit bevordert de vruchtbaarheid bij vrouwen én mannen. Ook de ontwikkeling van de baby zal hier later positieve gevolgen van ondervinden.
Vruchtbaarheid is iets wat man en vrouw samen meemaken, net zoals dat het geval is bij de zwangerschap.
Een onregelmatige menstruatiecyclus kan een moeilijke factor zijn om makkelijk zwanger te geraken. Het kan enerzijds veroorzaakt worden door slecht functionerende geslachtsorganen, maar anderzijds ook door schommelingen in je hormoonhuishouding. Deze schommelingen kunnen veroorzaakt worden door bepaalde medicatie, stress, over -of ondergewicht maar ook door een tekort aan vitamine D.
Een lage spermakwaliteit wordt in onze hedendaagse samenleving vaak geassocieerd met een overmaat aan verzadigde vetzuren en transvetten en een gebrek aan omega-3 vetzuren, zink, vitamine D en foliumzuur. Onze Westerse voeding is rijk aan rood en bewerkt vlees, soja, aardappelen, volvette zuivelproducten, kaas, alcohol, suikerrijke frisdranken en snoep. Deze etenswaren leiden tot onder andere een verminderde spermakwaliteit. Ook stress, medicatie en depressies dragen hier aan bij. Voeding kan ook een gunstig effect hebben op de vruchtbaarheid. Enkel voorbeelden zijn vis, schaal- en schelpdieren, noten, groenten en fruit.
In dit artikel licht ik enkele belangrijke vitamines en mineralen toe die zowel voor man als vrouw een positief effect kunnen hebben op het verhogen van de vruchtbaarheid.
ZINK
Zink is van groot belang voor de vruchtbaarheid van de man. Het zorgt voor de productie van zaadcellen en de instandhouding van een normaal testosterongehalte in het bloed. Zink is onmisbaar voor een normale spermakwaliteit en draagt bij tot een normale vruchtbaarheid en voortplanting.
Zink komt het meest voor in schaal- en schelpdieren zoals garnalen en oesters en in groenten zoals broccoli, uien, asperges, aubergines, spruitjes en in pompoenpitten.
VITAMINE D
Vitamine D speelt een belangrijke rol in de hele hormoonhuishouding van de vrouw. De onregelmatige menstruatiecyclus van de vrouw kan erdoor grotendeels hersteld of verbeterd worden.
Ook bij de mannelijke vruchtbaarheid speelt vitamine D een rol. Voldoende vitamine D in het lichaam kan bijdragen aan een hogere spermakwaliteit. Vitamine D heeft dus invloed op de vruchtbaarheid bij vrouwen én bij mannen en kan daarom mogelijk bijdragen aan een succesvolle voortplanting.
FOLIUMZUUR
Foliumzuur is een vitamine die behoort tot de familie van B-vitaminen. Foliumzuur kunnen we niet zelf aanmaken, maar wel halen uit de voeding. Denk maar aan groene bladgroenten zoals boerenkool, sla en spinazie, avocado’s, spruitjes, asperges en noten zoals walnoten, amandelen, pecannoten.
Helaas gaat er heel wat foliumzuur in onze voeding verloren doordat koken of verhitting ongeveer 80% van het foliumzuur in de voeding vernietigt. Omdat een goede en voldoende opname van foliumzuur hierdoor sterk in het gedrang komt, wordt suppletie van foliumzuur aangeraden.
Foliumzuur is van groot belang voor alle lichaamsprocessen en weefsels waar snelle celdeling nodig is, zoals de aanmaak van sperma en de bevruchting van de eicel, alsook voor een goede deling van de bevruchte eicel. Tekorten van foliumzuur kunnen leiden tot verminderde vruchtbaarheid en meer kans op miskramen.
CO-ENZYM Q10
Co-enzym Q10 (ubiquinol) is een belangrijke lichaamseigen stof die elke cel van ons lichaam van energie voorziet, dus ook onze zaad -en eicellen. Naarmate we ouder worden, daalt de eicelkwaliteit en hoeveelheid bij de vrouw. Co-enzym Q10 kan helpen dit proces te vertragen, waardoor de eicelkwaliteit langer behouden kan blijven.
Tegenwoordig worden we vaker blootgesteld aan zware metalen zoals aluminium, lood en kwik. Deze zware metalen zorgen voor een oxidatieve stress in onze lichaamscellen, wat zich vertaalt in een verminderde aanmaak en kwaliteit van de zaadcellen. Co-enzym Q10 helpt mee aan het verhogen van de concentratie zaadcellen, de zaadcelbeweeglijkheid als een verbeterde kwaliteit van het zaadvocht.
Co-enzym Q10 is amper in onze voeding terug te vinden, dus suppletie is noodzakelijk om een verbeterde vruchtbaarheid te bekomen.
OMEGA – 3 VETZUREN
Omega 3 vetten bevatten twee zuren die cruciaal zijn voor een goede gezondheid: DHA en EPA. DHA is van grote invloed op de gezondheid en potentie van sperma. De zaadcellen worden beweeglijker en gezonder en de kans op een succesvolle bevruchting groter. Is de concentratie van omega 3 te laag in je lichaam, dan vervangt cholesterol de vetzuren in de celmembraan van de zaadcellen, wat een goede rijping van het zaad verhindert.
Daarnaast hebben omega 3-vetzuren een gunstige invloed op de hormoonbalans van de vrouw. Vrouwen met een onregelmatige cyclus lijken baat te hebben bij de inname van extra DHA. Ook heeft DHA invloed op een betere opbouw van het baarmoederslijmvlies en doorbloeding van de voortplantingsorganen.
DHA vind je terug in onder andere algen en vette vissoorten zoals zalm en haring en in walnoten, amandelen, zonnebloem -en pompoenpitten en kokosolie. Als je onvoldoende DHA uit de voeding kan halen, neem je best een extra supplement in op basis van DHA.
Heb je nog vragen of ontvang je graag meer advies wat je kan doen om je vruchtbaarheid te verhogen? Spring gerust even binnen in onze apotheek.