Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

26 jun. 2024 | 8 min leestijd |Categorie Slaapproblemen, Verpleegkunde, Slaapcoach

Wie is het gezicht achter Coachingspraktijk Beter Slapen?

In mijn voorgaande blogartikelen heb ik vaak aangehaald dat je echt niet mag twijfelen om hulp van een deskundige slaapcoach in te schakelen als je al langere tijd last hebt van slaapproblemen en het gevoel hebt dat je vastloopt. Het kost je niet alleen bakken vol energie, maar ook veel tijd en het gaat ten koste van je gezondheid.

Deze argumenten en vaststellingen heb ik natuurlijk niet uit mijn duim gezogen.
Ik spreek uit eigen ervaring. Daarom vind je het misschien interessant dat ik in deze blog iets meer over mezelf vertel.


Hoe ben ik tot het idee gekomen om een slaapcoach te worden?

Mijn antwoord is heel eenvoudig: Gewoonweg omdat ik zelf heel lang een slechte slaper ben geweest. Ik weet dus perfect wat je als slapeloze moet doorstaan als je de zoveelste nacht op rij weer niet goed kan slapen. Gelukkig weet ik nu dat slaapproblemen echt wel op te lossen zijn. Zolang je het probleem maar bij de wortel aanpakt en stopt met zoeken naar allerlei oppervlakkige oplossingen en hulpmiddelen. Laat me mezelf (en mijn slaapervaringen) nu even voorstellen …


Wie is het gezicht achter Coachingspraktijk Beter Slapen?

Dat ben ik! Ik ben Janne, moeder van drie pubers en ook werkzaam als verpleegkundige in een centrum voor mensen met een mentale beperking.

Jarenlang heb ik zelf te kampen gehad met slaapproblemen. Regelmatig belandde ik in een vicieuze cirkel van ’s nachts niet in slaap kunnen vallen of tijdens de nacht wakker worden en de slaap niet meer kunnen vatten. De volgende ochtend sta je dan doodmoe op met het gevoel dat er weer een loodzware dag te wachten staat. Niet ideaal als je dit moet combineren met een druk gezinsleven en het werk dat je graag doet. Dit gebrek aan energie maakte mij soms weemoedig en zorgelijk, wat weer tot onrust leidde ‘s avonds in bed.


Heel merkwaardig, zoals bij velen die jarenlang last hebben van slaapproblemen, bleef ik toch redelijk normaal functioneren, hoewel het mij wel heel veel energie kostte.


Slapeloosheid, een onderschat probleem!

Helaas worden slaapproblemen binnen onze maatschappij nog te vaak onderschat. Ze worden pas ernstig genomen als het ten koste gaat van je functioneren van overdag. Je omgeving (niet alleen je naasten, maar ook je werkgever en arts) begrijpt je niet altijd, want het is ook heel moeilijk voor een goede slaper om zich in te beelden wat jij als slapeloze moet doorstaan. Maar niet alleen je omgeving, ook jijzelf onderschat dit probleem heel vaak. Daardoor krijgt het te weinig aandacht.


Ook bij mij was dit zo!
Heel lang ben ik ervan overtuigd geweest dat mijn slaapprobleem iets was dat bij mij hoorde. Ik heb het jarenlang genegeerd, omdat ik het best gewend was en er was toch niets aan te doen.

Zo bleef ik lang aanmodderen in dit oude vertrouwde patroon. Ik moet bekennen dat
ik er 40 jaar voor heb moeten worden om dit in te zien.
Nee, ik stond niet open voor slaaptherapie, want ik geloofde daar niet in. Ik zou wel bijtanken op mijn vrije dagen en zo heb ik dit 17 jaar lang volgehouden.



Hoopvol blijven zoeken naar oplossingen

Lange tijd bleef ik op zoek gaan naar verklaringen en zocht ik hoopvol naar mogelijke oplossingen. Gewoon omdat ik graag wilde dat mijn slaap weer goed zou verlopen, zodat ik de volgende dag weer fit mocht beginnen.


Ook ik heb dr. Google vaak geraadpleegd, omdat ik graag wilde uitpluizen waarom het steeds mis ging
(alsof ik weer gefaald had) en wat ik eraan zou kunnen doen om mijn slaap te verbeteren.

Helaas kon Dr. Google mijn slaapprobleem niet oplossen. Het was niet alleen een tijdrovende bezigheid. Ik werd er ook alleen maar onrustiger van en mijn frustraties over het niet kunnen slapen werden alsmaar groter.


Ik ben er zeker van dat de meeste slechte slapers onder jullie deze vicieuze cirkel van zelfovertuigende gedachten en die eindeloze zoektocht naar
wondermiddelen en oplossingen
wel herkennen.

Eigenlijk een zoektocht naar iets dat niet bestaat, omdat ze jouw probleem niet bij de wortel aanpakken!

Toch is de verleiding erg groot om iets nieuws op de markt uit te proberen, want wie weet helpt het toch … Lees meer


Inzicht leidt tot uitzicht!

Pas vanaf het moment dat ik de cursus ‘slaapcoaching’ bij Howest Hogeschool ben gaan volgen in combinatie met de cursus ‘hartcoherentie’ en de cursus ‘polyvagaal theorie’ bij Luc Swinnen, is er voor mij een nieuwe wereld open gegaan.

Door te investeren in mijn slaap ben ik voor mezelf tot belangrijke inzichten gekomen die hebben geleid tot een uitzicht. Ik heb weer vertrouwen gekregen in mijn eigen slaapvermogen door open te staan voor verandering. Zelf ben ik dus deze uitdaging aangegaan.


Ik ben er intussen achter gekomen dat herstel van je slaappatroon echt wel mogelijk is door weer te leren vertrouwen op je eigen slaapvermogen. Ik heb dus ontdekt dat normaal slapen ook voor mij echt wel mogelijk is!


Als slaapcoach en ervaringsdeskundige help ik nu lotgenoten en geef ik graag mijn adviezen en methodes door. Ik probeer van hen weer een betere slaper te maken door samen met het probleem aan de slag te gaan. Zo’n aanpak begint bij de wortel.

Dankzij mijn verpleegkundige deskundigheid kan ik hun gezondheidssituatie ook goed inschatten en zal ik hen eventueel doorverwijzen naar een arts als het nodig is.

Meer weten?





Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium