Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

6 mei 2024 | 5 min leestijd |Categorie Slaapproblemen, Verpleegkunde, Slaapcoach

Stop met te blijven zoeken naar een mirakeloplossing: Wondermiddelen bestaan niet!

Slaap jij ook al een langere tijd slecht en heb je al van alles geprobeerd om je slaap te verbeteren? Maar eigenlijk verandert er structureel niets op lange termijn. Jouw gedachtenmolen blijft ’s nachts maar overuren draaien en je slaapkwaliteit is slecht, waardoor je overdag dan weer vaak erg moe bent. Of je slaapt op zich wel goed, maar je mist teveel diepe slaap. Ook heel vervelend!


Als het een troost mag zijn, je bent echt niet de enige! In België (ook in Nederland) krijgt één op drie mensen er ooit met slaapproblemen te maken. Eén tiende heeft zelfs last van chronische slapeloosheid (insomnia). Dit betekent dat je minstens drie weken lang drie dagen per week slecht slaapt. Ontdek hier snel het resultaat van jouw slaapevaluatietest!


Een mirakeloplossing bestaat niet!

Een belangrijke inzichtelijke tip die ik je in dit blogartikel graag wil meegeven, is dat je jezelf ervan bewust moet zijn dat een langdurig slaapprobleem een complexe aandoening is, die vaak diepe wortels heeft. Om die reden bestaat er geen mirakeloplossing zoals een pilletje of een magisch hulpmiddel.



“Wondermiddelen” zijn er genoeg!

Maar helaas worden we in onze maatschappij bestookt met reclame via onder andere sociale media. Dan is de verleiding groot om iets nieuws op de markt uit te proberen, want wie weet helpt het om beter te kunnen slapen. Dit zorgt ervoor dat we hopeloos verder blijven zoeken naar wondermiddelen en oplossingen… Eigenlijk naar iets wat niet bestaat, omdat ze jouw probleem niet bij de wortel aanpakken!

Dit is niet alleen een tijdrovende bezigheid, maar ze zorgen ook voor een legere portemonnee en brengen teleurstelling en frustratie met zich mee.

Dergelijke aangeprezen middelen zorgen (hoogstens) slechts voor een tijdelijk placebo-effect. Het slaapprobleem wordt hooguit voor een tijdje gecamoufleerd en vrij snel merk je dat er op de langere termijn niets verandert.


De sleutel van de oplossing!

Hiermee wil ik niet zeggen dat er geen goede hulpmiddelen tegen slapeloosheid of insomnia (insomnie), stress en angsten bestaan. Want wat is er bijvoorbeeld mis met een ontspannende kamillethee te drinken voor het slapengaan?


In de apotheek zijn er ook zeker goede natuurlijke middelen te verkrijgen die je kunnen ondersteunen. Zolang je deze producten maar beschouwt als enkel een “hulpmiddel” dat je kan helpen om je slaap te verbeteren. Ze kunnen nooit echt jouw slaapprobleem oplossen, omdat de wortels van je slapeloosheid veel dieper liggen. Daarvoor is echte slaaptherapie nodig om het aangeleerd probleem te veranderen. Meer weten?


De verleiding is groot, maar maak jezelf niet afhankelijk van zogenaamde wondermiddelen die jou een tijdje hebben geholpen om beter te slapen. Ze zijn niet de oplossing van jouw slaapprobleem. Passief een pil slikken of een ander wondermiddel gebruiken, ook al gaat het om een natuurlijk supplement is niet de juiste manier om je slaap te verbeteren. Eigenlijk is het zonde van je geld, want slaapproblemen vragen om een gedragsverandering, de sleutel van de oplossing vind je bij jezelf!
Stuur mij gerust een mailtje als je nood hebt aan ondersteuning.



Belangrijk

Probeer daarom ook echt nee te zeggen tegen slaapmedicatie of andere
medicatie met rustgevende
werking. Al is de verleiding soms groot, omdat je zo wanhopig bent. Medicatie kan hooguit in uitzonderlijke gevallen een kortetermijnoplossing zijn. Ben jij reeds afhankelijk, weet dan ook dat het nooit te laat is om ermee te stoppen. Vertel mij meer



Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium