Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

18 apr. 2024 | 4 min leestijd |Categorie Apotheker

Het leven met huisstofmijtallergie: een gids voor een gezonder huis

Het leven met een kind dat lijdt aan huisstofmijtallergie kan een uitdaging zijn. Deze minuscule wezens, die in vrijwel elk huishouden te vinden zijn, voeden zich met dode huidcellen en houden van vochtige, warme omgevingen. Maar maak je geen zorgen! Er zijn veel maatregelen die je als ouder kunt nemen om de aanwezigheid van huisstofmijten te verminderen en allergische reacties bij je kind te minimaliseren.


Maatregelen


Houd de luchtvochtigheid laag


Huisstofmijten houden van vochtige omstandigheden. Het handhaven van een luchtvochtigheid onder de 50% in je huis kan helpen om de populatie van deze kleine wezens te beperken. Dit kan worden bereikt met behulp van een luchtontvochtiger of airconditioning.


Wekelijkse reiniging


Stofzuigen is een must, maar zorg ervoor dat je stofzuiger een HEPA-filter heeft om te voorkomen dat stofmijtallergenen terug in de lucht worden geblazen. Dweilen kan ook helpen om allergenen te verwijderen die zich op de vloer hebben verzameld. Het is ook een goed idee om wekelijks alle beddengoed te wassen in heet water (boven 60 graden Celsius) om eventuele aanwezige mijten te doden.


Minimaliseer stoffige en stoffen oppervlakken


Huisstofmijten houden van stoffen oppervlakken, zoals tapijten, gestoffeerde meubels en zware gordijnen. Waar mogelijk, vervang deze door hardere oppervlakken die gemakkelijker schoon te maken zijn, zoals houten of betegelde vloeren en leren meubels.


Gebruik allergeendichte bedhoezen


Het bed is vaak de grootste bron van huisstofmijten. Overweeg om matras-, kussen- en dekbedhoezen te gebruiken die speciaal ontworpen zijn om te voorkomen dat huisstofmijten door het oppervlak dringen.

Laat knuffels niet in bed


Knuffels kunnen een favoriete broedplaats zijn voor huisstofmijten. Overweeg om knuffels buiten het bed te houden of kies voor wasbare knuffels die regelmatig in heet water kunnen worden gewassen.



Ventilatie


Zorg voor een goede ventilatie in je huis om vocht op te drogen waar huisstofmijten op kunnen gedijen. Dit kan zo eenvoudig zijn als het openen van ramen om frisse lucht binnen te laten (tenzij het buiten erg vochtig is).


Verminder Clutter


Rommel kan stof verzamelen en biedt meer plaatsen waar huisstofmijten zich kunnen verbergen. Probeer je huis zo minimalistisch mogelijk te houden, vooral in de slaapkamer van je kind.


Conclusie


Het kan niet mogelijk zijn om huisstofmijten volledig uit je huis te elimineren, maar door deze stappen te volgen, kun je hun aantal aanzienlijk verminderen en zo de symptomen van de allergie van je kind verlichten. Het belangrijkste is om je huis zo schoon en droog mogelijk te houden. Het vergt wat inspanning, maar de gezondheid en het comfort van je kind zijn het waard.


Onthoud, als de symptomen van je kind aanhouden, zoek dan medisch advies. Allergieën kunnen moeilijk te beheersen zijn en het is belangrijk om samen te werken met je arts om het beste behandelplan voor je kind te ontwikkelen.



Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium