Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

14 nov. 2023 | 5 min leestijd |Categorie Apotheker

Waarom kiezen voor borstvoeding

Borstvoeding is een van de meest waardevolle geschenken die een jonge moeder aan haar baby kan geven. Het biedt niet alleen een optimale voeding voor de pasgeborene, maar het heeft ook talrijke voordelen voor de gezondheid van zowel je baby als jezelf als moeder. Hoewel borstvoeding soms uitdagingen met zich mee kan brengen, wegen de voordelen ervan vaak zwaarder dan de mogelijke nadelen. Er zijn namelijk een hele boel redenen waarom je als jonge moeder toch best kunt kiezen voor borstvoeding.


1. Optimale voeding voor de baby

Moedermelk is perfect afgestemd op de voedingsbehoeften van de pasgeborene. Het bevat alle essentiële voedingsstoffen, antilichamen en immuunfactoren die je baby nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling. Moedermelk biedt je baby bescherming tegen infecties, ziekten en allergieën, waardoor het immuunsysteem van je kind wordt versterkt. Het is een levende vloeistof die zich aanpast aan de veranderende behoeften van je baby naarmate deze groeit.


2. Bindingservaring en emotionele voordelen

Borstvoeding biedt een unieke gelegenheid tot connectie tussen jezelf en de baby. Het fysieke contact, de nabijheid en het oogcontact tijdens het voeden bevorderen een sterke emotionele band. Dit versterkt de gehechtheid tussen jullie beide en heeft positieve effecten op de emotionele en sociale ontwikkeling van je baby.


3. Sneller herstel na de bevalling

Het geven van borstvoeding stimuleert de samentrekking van de baarmoeder na de bevalling, wat kan helpen bij het verminderen van bloedverlies en het bevorderen van je eigen lichamelijk herstel na de geboorte. Tijdens het geven van borstvoeding komt namelijk het hormoon oxytocine vrij, wat helpt bij het samentrekken van de baarmoeder en het weer aannemen van haar oorspronkelijke vorm.


4. Verminderd risico op ziekten voor de moeder

Borstvoeding is gekoppeld aan een lager risico op borst- en eierstokkanker. Het kan ook helpen bij het verminderen van het risico op osteoporose en diabetes type 2 op latere leeftijd.


5. Natuurlijke anticonceptie

Borstvoeding kan de kans op zwangerschap verminderen in de eerste zes maanden na de bevalling. Dit staat bekend als de lactatie-amenorroe-methode (LAM) en
berust op het feit dat het geven van exclusieve borstvoeding een natuurlijke vorm van anticonceptie kan bieden tijdens de eerste zes maanden na de bevalling, mits aan bepaalde criteria wordt voldaan. Deze omvatten exclusieve borstvoeding, regelmatig aanleggen van de baby (minstens vier uur overdag en zes uur ‘s nachts) en afwezigheid van de menstruatie vanaf de bevalling.



Niet altijd vanzelfsprekend

Hoewel borstvoeding veel voordelen heeft, begrijpen we dat het niet altijd mogelijk is voor alle vrouwen om borstvoeding te geven. Sommige vrouwen kunnen medische of persoonlijke redenen hebben waardoor borstvoeding geen haalbare optie is. In dergelijke gevallen kan flesvoeding een goed alternatief zijn, en moderne flesvoedingen is ontwikkeld om zoveel mogelijk op moedermelk te lijken.


Als je als jonge moeder ervoor kiest om borstvoeding te geven, kan je het beste worden ondersteund door gezondheidsdeskundigen, lactatiekundigen en familieleden om eventuele uitdagingen te overwinnen en een positieve ervaring te hebben. Het is belangrijk om open te staan voor het aanpassen van plannen als de omstandigheden veranderen en om jezelf niet te veroordelen als borstvoeding niet haalbaar is of niet goed verloopt. De welzijn en gezondheid van zowel moeder als baby zijn van het grootste belang, ongeacht de voedingskeuze die wordt gemaakt. Heb je nog vragen omtrent borstvoeding of zwangerschap in het algemeen, dan ben je steeds welkom bij mij in apotheek Panorama!


Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium