In dit artikel ga ik dieper in op wat migraine is en welke niet-medicamenteuze aanpak er is. Ook kom je meer te weten over de harde cijfers en de misverstanden die er rond zijn.
Wat is migraine?
Migraine is een hersenaandoening waarbij de bloedvaten aan de buitenkant van de schedel uitzetten, dit geeft hevige hoofdpijn en een overgevoeligheid in de hersenen.
Welke effecten heeft migraine op ons lichaam en onze omgeving?
Migraine gaat gepaard met kloppende of zagende hoofdpijn aan 1 kant van het hoofd. Dit gaat ook dikwijls gepaard met misselijkheid en braken. De hoofdpijn gaat soms voorafgaand met aura zoals lichtflitsen en vlekjes voor de ogen, maar ook met tintelingen en slapende ledematen. Helaas wordt migraine vaak mis begrepen door de mensen uit onze omgeving. Het is dus nog steeds een taboe om erover te durven praten.
De symptomen van migraine
Hieronder zet ik even de meest voorkomende symptomen van migraine op een rijtje:
- Aura: lichtflitsen, zigzag lijnen, vlekjes voor de ogen. Dit belemmert het gezichtsveld.
- Tintelingen of slapende ledematen
- Gevoeligheid aan licht en geluid
- Moe, vaak gapen
- Eetbuien
- Misselijkheid en braken
- Verwardheid, vergetelheid
- Hoofdpijn gedurende 4 tot 72 uur
Harde cijfers over migraine
- 1 000 000 Belgen lijden aan migraine, dat is 1 op 10.
- 85% daarvan zijn vrouwen (hormoon gerelateerd).
- 1 op de 3 migraine patiënten verbergt de aandoening voor zijn/haar baas.
- 75% van de migraine patiënten kreeg al eens een aanval op het werk, maar amper 15% hiervan durfde te stoppen met werken. Als je niet kunt rusten kan een aanval tot 3 dagen duren en is de herstelperiode van ons lichaam veel langer. Je bent langer moe en overgevoelig aan prikkels.
- 1 op de 6 migraine patiënten negeert zijn uitlokfactoren, vaak omdat het aanpassen van de levensstijl te moeilijk is.
- Slechts 27% van de migraine patiënten durft thuis te blijven als ze een aanval hebben. Migraine is echter geen lichte hoofdpijn waarbij je een pijnstiller kan innemen, het is bijna onmogelijk functioneren tijdens een aanval.
Niet medicamenteuze aanpak
Als je denkt aan een niet medicamenteuze aanpak, dan denk je aan een preventieve aanpak.
Eens een aanval is doorgebroken is het moeilijk deze te onderdrukken zonder medicatie. Het beste wat je dan kunt doen, is rusten in een donkere, stille kamer. Daarnaast kan je eventueel een preparaat innemen op basis van gember om de maag tot rust te brengen, want de hoofdpijn wordt erger bij misselijkheid. Een rustige maag = een rustig hoofd.
Bij een preventieve aanpak kan je werken met supplementen op basis van moederkruid. De actieve inhoudsstof in dit fleurige plantje werkt ontkrampend op de bloedvaten in de hersenen en staat daarom op nummer 1 bij de plantaardige behandeling van migraine.
Ook je voeding eens bekijken zegt veel over de frequentie van je aanvallen. Eet je veel snelle suikers? Dan kan je ook meer aanvallen krijgen. Haal snelle suikers eens uit je dieet en je zal meteen een verschil merken. Voorbeelden van snelle suikers zijn: koekjes, gebak, frisdranken, alcohol, enz
Chronische migraine
Migraine wordt chronisch als je minstens 15 dagen per maand last hebt van bovenstaande symptomen met of zonder hoofdpijn. Heb je veel aanvallen? Houd dan eens een hoofdpijndagboek bij, dit geeft een overzicht weer van de hoeveelheid, de gradatie en eventuele uitlokfactoren.
Denk je dat je chronische migraine hebt? Praat hier dan over met je huisarts of apotheker en ga zeker eens langs bij een neuroloog om een medicamenteus plan op te stellen. Te vaak pijnstillers innemen kan voor chronische hoofdpijn zorgen, het is dan zeker niet slecht om gecontroleerde medicatie te nemen.
Nog vragen? Kom gerust langs in één van de Panorama apotheken!