Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

27 aug. 2024 | 6 min leestijd |Categorie Apotheker

Wat te doen bij een epilepsieaanval: het belang van kalmte en zorg

Epilepsie is een neurologische aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. Getuige zijn van een epilepsieaanval kan beangstigend en verwarrend zijn, vooral als je niet weet hoe je moet reageren. In dit blogartikel bespreken we de verschillende vormen van en wat je het beste kunt doen wanneer er zich een epilepsieaanval voordoet.


Wat is een epilepsieaanval?

Een epilepsieaanval is een tijdelijke verstoring van de normale elektrische activiteit in de hersenen. Het kan verschillende symptomen veroorzaken, variërend van ongecontroleerde spierbewegingen tot bewustzijnsverlies. Epilepsieaanvallen kunnen in verschillende vormen voorkomen, afhankelijk van het deel van de hersenen dat wordt beïnvloed. Ongeveer 1 op de 100 mensen heeft epilepsie, dus het is belangrijk om te weten hoe je adequaat kunt reageren als je getuige bent van een aanval.


De meest voorkomende vormen van epileptische aanvallen

Epileptische aanvallen kunnen verschillende vormen aannemen, afhankelijk van het deel van de hersenen dat wordt aangetast.


  1. Gegeneraliseerde Aanvallen: Deze aanvallen beginnen in beide hersenhelften tegelijkertijd.
    • Tonisch-clonische aanvallen (voorheen bekend als grand mal-aanvallen): Dit zijn de meest bekende en opvallende aanvallen, gekenmerkt door verlies van bewustzijn, spierspanning (tonische fase) gevolgd door ongecontroleerde schokkende bewegingen van de ledematen (clonische fase). Deze aanvallen gaan vaak gepaard met het "kinkende" geluid vanwege de snelle en diepe ademhaling tijdens de aanval.
    • Absences: Deze aanvallen zijn kortstondige perioden van bewustzijnsverlies waarbij de persoon tijdelijk afwezig lijkt te zijn, alsof hij of zij even "wegdroomt". Ze kunnen enkele seconden duren en worden soms niet opgemerkt.

  2. Partiële Aanvallen:
    Deze aanvallen beginnen in een specifiek deel van de hersenen.
    • Eenvoudige Partiële Aanvallen: Deze aanvallen beïnvloeden één deel van de hersenen en veroorzaken abnormale sensaties, emoties of bewegingen. De persoon kan bijvoorbeeld tintelingen voelen, vreemde geuren ruiken, ongecontroleerde spierbewegingen hebben of bepaalde emoties ervaren. Het bewustzijn blijft behouden.
    • Complexe Partiële Aanvallen: Deze aanvallen beïnvloeden een groter deel van de hersenen en kunnen leiden tot veranderingen in het bewustzijn, zoals verwardheid, ongecoördineerde bewegingen, en handelingen zoals smakken, lippen likken of wrijven aan kleding.

  3. Atonische Aanvallen: Ook wel "drop attacks" genoemd, veroorzaken een plotseling verlies van spierspanning, waardoor de persoon onverwacht op de grond kan vallen. Het kan gevaarlijk zijn omdat de persoon zichzelf kan verwonden bij een val.

Het begrijpen van de verschillende vormen van epileptische aanvallen kan helpen om getuigen beter voor te bereiden op hoe ze moeten reageren en welke zorg ze kunnen bieden tijdens de aanval. Elk type aanval vereist mogelijk een iets andere benadering om de persoon te ondersteunen en veiligheid te waarborgen.


Stappen om te volgen bij het zien van een epilepsieaanval

  1. Blijf kalm en blijf bij de persoon: Het is cruciaal om kalm te blijven en niet in paniek te raken. Blijf bij de persoon tijdens de aanval om hem of haar te ondersteunen en gerust te stellen.
  2. Leg de persoon voorzichtig op de grond: Als de persoon niet al ligt, help hem of haar dan voorzichtig op de grond te gaan liggen om het risico op letsel te verminderen.
  3. Maak de omgeving veilig: Verwijder eventuele scherpe of gevaarlijke voorwerpen in de buurt om te voorkomen dat de persoon zich verwondt tijdens de aanval.
  4. Draai de persoon op zijn zij (in stabiele zijligging): Als de persoon speeksel of braaksel in de mond heeft, draai hem of haar dan op de zij om te voorkomen dat er zich vloeistoffen ophopen en de luchtwegen blokkeren. Houd het hoofd lichtjes gekanteld om het speeksel of braaksel uit de mond te laten stromen.
  5. Let op de tijd: Probeer de duur van de aanval bij te houden. Als de aanval langer dan vijf minuten duurt, bel dan onmiddellijk medische hulp.
  6. Geef geen water of medicatie:
    Probeer geen water of medicijnen aan de persoon te geven tijdens de aanval.
  7. Bied comfort en ondersteuning: Na de aanval kan de persoon zich verward of slaperig voelen. Bied comfort en ondersteuning totdat hij of zij volledig bij bewustzijn is.
  8. Bel medische hulp indien nodig: Als het de eerste aanval is, als de aanval langer dan vijf minuten duurt, als de persoon niet goed bij bewustzijn komt na de aanval, of als er meerdere aanvallen kort na elkaar optreden, bel dan onmiddellijk medische hulp.

Het belang van begrip en empathie

Als getuige van een epilepsieaanval is het van vitaal belang om begrip en empathie te tonen. Epilepsie kan voor de persoon die aanvallen heeft en voor zijn of haar naasten een uitdagende aandoening zijn. Het tonen van steun en begrip kan bijdragen aan het verminderen van angst en stress rondom de situatie. Kalmte en zorgvuldig handelen is essentieel.



Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium