Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

1 jun. 2022 | 5 min leestijd

Wat zijn de apenpokken?

In de afgelopen weken werden er een honderdtal gevallen van apenpokken vastgesteld in heel Europa. Nu zijn er ook verschillende gevallen vastgesteld in Vlaanderen. Momenteel worden enkele verdachte gevallen onderzocht. Wat zijn de apenpokken precies? Hoe verspreidt dit virus zichzelf en wie loopt risico? ? We geven je een antwoord op al deze vragen.



Wat is het apenpokkenvirus en hoe raak je besmet?


Het apenpokkenvirus (Monkeypox), ook wel de apenpokken genoemd, is een zeldzame virusinfectie die vooral voorkomt in West- en Centraal-Afrika. Het behoort tot dezelfde familie als het pokkenvirus. Normaal gesproken verspreidt het zich niet makkelijk onder de populatie en komt het virus komt vooral voor bij knaagdieren. Recent zagen we wel een verhoging in het aantal besmettingen bij mensen. Je raakt besmet met het apenpokkenvirus wanneer je in nauw contact komt met een besmet of ziek persoon. Dit kan voorvallen door direct en intens lichamelijk contact, contact via huidletsels, overdracht via grote speekseldruppels of via contact met voorwerpen, kleding of
beddengoed gebruikt door een besmet persoon.

Het virus wordt ook overgedragen door seksueel contact. Personen die verschillende seksuele partners hebben, dienen dus extra waakzaam te zijn voor besmetting met het virus.

Op basis van de huidige wetenschappelijke informatie wordt vandaag het risico voor de algemene bevolking gering ingeschat.


Hoe verloopt de ziekte en wat zijn de symptomen?

Meestal beginnen de blaasjes in het gezicht of rond de anus en schaamstreek en daarna pas over de rest van het lichaam. Soms verspreiden de blaasjes zich niet over de rest van het lichaam. De blaasjes lijken op die van waterpokken, maar zijn nog iets groter.


Personen die besmet raakten met het virus doorliepen 5 tot 21 dagen na besmetting een periode van milde symptomen, zoals:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Rugpijn
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Vermoeidheid
  • Rillingen

Ook huiduitslag kan ontstaan in het gezicht en/of de genitale streek. Ze verandert en doorlopen verschillende vormen. Zo kan de huiduitslag gaan van een puistje naar een blaasje tot ze uiteindelijk een korst vormen. Meestal blijven de blaasjes beperkt tot het gezicht en/of de genitale streek, maar in sommige gevallen durven ze zich ook verspreiden over de rest van het lichaam. De blaasjes gelijken op die van waterpokken, maar zijn net iets groter.




De meeste besmette mensen herstellen binnen de 2 à 4 weken. In uitzonderlijke gevallen kunnen er ook ernstige klachten voorkomen. In elk geval, mild of ernstig, is het ten zeerste aangeraden om bij vermoeden van apenpokken de huisarts te contacteren voor persoonlijk advies. Ga niet spontaan langs, maar contacteer je huisarts telefonisch voor een raadpleging.

Hoe besmettelijk is het apenpokkenvirus?


Zoals we hierboven al vermelden, verspreidt het virus zich niet via de lucht, maar wordt het overgedragen via huid-op-huidcontact en bij uitwisseling van lichaamssappen. Zowel mensen als dieren kunnen besmet raken met het virus.

Zeer risicovolle contactenHoog risico contacten
Laag risico

Seksuele partner(s)



Persoon of personen waarbij een langdurig huid-op-huidcontact was, terwijl één van de twee huiduitslag had

Persoon of personen uit hetzelfde huishouden of die eenzelfde omgeving delen of deelden.

Persoon of personen die kledij, beddengoed, voorwerpen enz. delen met een besmette persoon.

Zorgverleners die onbeschermd in contact kwamen met een besmette personen.



Alle andere contacten (incl. sociale interacties, collega's, personen die (fitness)apparatuur delen, enz.)


Hoe wordt het apenpokkenvirus behandelt?


Voor de behandeling van apenpokken wordt er vooral gefocust op het verlichten van de ziektesymptomen. Aangezien het in de meeste gevallen om een milde ziekte waarbij de meeste mensen herstellen binnen de 2 à 4 weken. Een eerder klein aantal mensen moeten mogelijks in een gespecialiseerd ziekenhuis verblijven zodat de symptomen verder behandeld kunnen worden. Nadien kunnen de meeste mensen thuis isoleren tot ze volledig hersteld zijn.





Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium