Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

6 apr. 2023 | 3 min leestijd |Categorie Sportcoach, Diëtiek

Kunnen vrouwen te gespierd worden door krachttraining?

Zo vlak voor Pasen wil ik toch gauw een mythe de deur uit jagen!


Namelijk, het feit dat nog steeds veel vrouwen niet aan krachttraining willen beginnen uit angst dat ze “te breed” zullen worden. Ze zijn bang dat ze eruit zullen zien als bodybuilders en dat hun lichaam daardoor minder vrouwelijk zal lijken.


Niets is minder waar! Hier zijn een paar redenen waarom.


  • Vrouwen hebben van nature minder spiermassa dan mannen, dankzij hormonen zoals testosteron. Testosteron is het hormoon dat verantwoordelijk is voor spiergroei en mannen hebben er veel meer van dan vrouwen. Dit betekent dat vrouwen niet dezelfde hoeveelheid spiermassa kunnen opbouwen als mannen, zelfs als ze dezelfde training en voeding krijgen.


  • Krachttraining is slechts een deel van de puzzel. Voeding speelt hier ook een belangrijke rol. Om spieren op te bouwen, hebben je spieren eiwitten nodig. Als je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt, zal je spiergroei worden beperkt, ongeacht hoeveel je traint. Ik heb als coach al dikwijls genoeg gehoord van mijn vrouwelijk cliënteel hoe moeilijk zij het vinden om voldoende eiwitten te eten op een dag omwille van het volume dat ze nodig hebben. Ongeveer zo’n 2.2gr eiwit per kg lichaamsgewicht. Voor een volwassen vrouw van 60kg komt dit dus al gauw op 132gr eiwitten per dag!


  • Spieren opbouwen is een langzaam proces. Het kan maanden of zelfs jaren duren om significante spiergroei te zien, zelfs als je consistent traint en een uitgebalanceerd dieet volgt.


Tot slot willen veel vrouwen er gewoon fit en gezond uitzien, en krachttraining kan daarbij helpen. Door meer spiermassa op te bouwen zal je sneller vet verliezen en je lichaamssamenstelling enorm verbeteren.

Werk hard voor je lichaam, en geniet van de boost in je zelfvertrouwen!


Dus als jij als vrouw
overweegt om aan krachttraining te beginnen, weet dan dat je niet zomaar spieren zult kweken. Het vergt tijd, inspanning en toewijding om significante spiergroei te bereiken, en zelfs dan zal het nooit zo extreem zijn als sommige mensen denken.

Dus laat die mythe je niet tegenhouden
en grijp nog eenmaal naar die paaseitjes dit weekend voordat je gas gaat geven in de gym!


Vrolijk Pasen alvast ;)


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium