Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

29 jun. 2021 | 7 min leestijd |Categorie Diëtiek

Wat is intermittent fasting? En waarom kan het goed voor je zijn?

Het fenomeen "intermittent fasting" is momenteel een van de populairste gezondheids- en fitnesstrends ter wereld.


Veel studies tonen aan dat dit gewichtsverlies kan veroorzaken, de metabolische gezondheid kan verbeteren, bescherming kan bieden tegen ziekten en je misschien kan helpen langer te leven. Meer informatie lees je hier.


Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is een eetpatroon waarbij je afwisselt tussen periodes van eten en vasten (niet eten). Het zegt dus niets over welke voedingsmiddelen je moet eten, maar wel wanneer je ze moet eten. Dit in tegenstelling tot de meeste andere vormen van diëten, denk maar aan het keto dieet, waarbij je geen enkele vorm van koolhydraten mag verbruiken.


Er zijn verschillende intermittent fasting methodes. Elk persoon deelt zijn/haar dag anders in en heeft een andere levensstijl, vandaar dat sommigen opteren voor een andere vorm van intermittent fasting.


De meeste mensen "vasten" al elke dag, dit terwijl ze slapen. Intermittent fasting kan zo simpel zijn als dat vasten wat langer maken. Je kunt dit doen door je ontbijt over te slaan, je eerste maaltijd om 12 uur 's middags te eten en je laatste maaltijd om 8 uur 's avonds. Dan ben je technisch gezien elke dag 16 uur aan het vasten, en beperk je het eten tot een 8-uurs eetmoment. Vroeger werd vaak gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag was, dit is dus misschien niet meer het geval.


Randinformatie: Ontbijt, in het Engels Breakfast (breaking the fast) is pas een vast onderdeel van onze dag geworden sinds de 19e eeuw. Voor deze periode betekende ontbijten dat men arm was: een boer of arbeider met een lage status die de energie echt nodig had om zijn ochtendwerk te doen, of te zwak was om het grote middagmaal te halen.


In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is intermittent fasting eigenlijk vrij gemakkelijk te doen. Veel mensen melden dat ze zich beter voelen en meer energie hebben tijdens het vasten.


Wat in het begin een probleem kan zijn bij intermittent fasting is het hongergevoel. Dit komt omdat je lichaam zich heeft aangepast aan het eetpatroon en de eetmomenten van de voorbije jaren. Maar gelukkig heeft het menselijk lichaam ook het vermogen om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden en zal het hongergevoel na enkele weken drastisch afnemen.


Tijdens de vastenperiode mag je niet eten, maar wel water, koffie, thee en andere niet-calorische dranken drinken. Bij sommige vormen van intermittent fasting zijn kleine hoeveelheden caloriearme voedingsmiddelen tijdens de vastenperiode toegestaan.


Het innemen van supplementen is over het algemeen toegestaan tijdens het vasten, zolang er maar geen calorieën in zitten.



Waarom aan intermittent fasting doen, wat zijn de voordelen?

Mensen vasten al duizenden jaren en dit om verschillende redenen.


Soms werd het gedaan uit noodzaak, als er gewoon geen voedsel beschikbaar was en men eerst moest jagen/zoeken naar een geschikte voedselbron. In andere gevallen werd het gedaan om religieuze redenen. Verschillende religies, waaronder de Islam, het Christendom en het Boeddhisme, schrijven een vorm van vasten voor. Mensen en andere dieren vasten ook vaak instinctief wanneer ze ziek zijn.


Er is dus duidelijk niets "onnatuurlijks" aan vasten, en ons lichaam is zeer goed uitgerust om lange perioden van niet eten aan te kunnen.


Allerlei processen in het lichaam veranderen wanneer we een tijdje niet eten, zodat ons lichaam kan gedijen tijdens een periode van hongersnood. Het heeft te maken met hormonen, genen en belangrijke cellulaire herstelprocessen.


Wanneer we vasten, krijgen we aanzienlijke verlagingen van de bloedsuikerspiegel en de insulinespiegel, evenals een drastische toename van het menselijk groeihormoon.


Veel mensen doen aan intermittent fasting om gewicht te verliezen, omdat het een zeer eenvoudige en effectieve manier is om calorieën te beperken en vet te verbranden. Wanneer men bijvoorbeeld het ontbijt overslaat, wat gemiddeld 400 calorieën zijn, zijn dit al 400 calorieën die je minder inneemt op die dag.


Er is ook enig bewijs dat intermittent fasting je kan helpen langer te leven. Studies bij knaagdieren tonen aan dat het de levensduur even effectief kan verlengen als calorierestrictie.


Sommige onderzoeken suggereren ook dat het kan helpen beschermen tegen ziekten, waaronder hartaandoeningen, diabetes mellitus type 2, kanker en de ziekte van Alzheimer. Dit toont ook Lieve Scheire ook aan in ‘OP NAAR DE 100’. Dit was een programma uitgezonden op Eén, waarin Marcel Vanthilt verscheidene manieren uitprobeerde om zijn leven te verlengen, intermittent fasting was hier een van.


Het fragment vind je hier.


Andere mensen houden gewoon van het gemak van intermittent fasting. Het is dus een effectieve "life hack" die je leven eenvoudiger maakt, terwijl het tegelijkertijd je gezondheid verbetert. Hoe minder maaltijden je hoeft te plannen, hoe eenvoudiger je leven zal zijn.


Niet 3 à 4 keer per dag hoeven te eten (met de voorbereiding en het schoonmaken die erbij komen kijken) bespaart ook tijd. Heel veel tijd.


Dus je kan concluderen dat intermittent fasting zeker een goede manier van eten kan zijn, wanneer dit in je levensstijl past. Voor sommigen zal het dus prima werken, terwijl het voor anderen net het leven wat moeilijker zal maken.



Intermittent fasting: een grote hype, maar zeker het proberen waard.


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium