Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

22 jun. 2021 | 5 min leestijd |Categorie Dermatologie

Maskne: Laat acne door een mondmasker je zomer niet verknallen

Wij geven alvast vijf tips om maskne te voorkomen en die vervelende puistjes te slim af te zijn.

 

We dragen met z’n allen bijna elke dag een mondmasker: op het openbaar vervoer, tijdens het werk, in de supermarkt… Samen kunnen we zo het Coronavirus bestrijden. Maar het brengt ook jammer genoeg wat ongemakken met zich mee. De zomer staat voor de deur en het wordt elke dag warmer, ook onder dat mondmasker. En laat dat net zijn waar je huid niet gelukkig van wordt met huiduitslag, puistjes en droge of jeukende huid tot gevolg. Heb je een gemengde of vette huid? Dan heb je er het afgelopen jaar gegarandeerd al eens last van gehad.

 

 

Wat is maskne eigenlijk? 

 

Maskne is de benaming van een soort acne die ontstaat door het dragen van een mondmasker. Of het nu chirurgische, stoffen of plastieken zijn, onder het mondkapje wordt het vochtig waardoor zweet en bacteriën vrij spel krijgen en huidirritatie rondom je mond ontstaat. Bovendien is de wrijving van het mondmasker tegen je huid ook niet ideaal. Voorkomen is beter dan genezen, daarom geven we je graag een aantal adviezen mee hoe je het best maskne kan vermijden. 

 

 

Voorkom maskne met deze vijf tips!

 

1. Hygiëne is key!

Het wassen van je handen kan niet enkel een besmetting met het Coronavirus verhinderen, maar ook huiduitslag voorkomen. Door met niet-propere handen je gezicht aan te raken, wordt de kans groter dat vuil en bacteriën op je huid terecht komen. 
Ook je gelaat zowel ’s morgens als ’s avonds reinigen met een gezichtszeep is belangrijk. Een milde gezichtsreiniger doet zijn werk meer dan behoren: overtollig talg wordt verwijderd en je poriën worden schoon gehouden. Vergeet zeker niet achteraf een goede hydraterende crème te smeren, zo hou je de vochtbalans van je huid op pijl.

 

2. Hoe meer naturel, hoe beter

Probeer zo weinig mogelijk make-up te dragen. Je huid krijgt meer kans om te ademen en zo raken je poriën minder snel verstopt. Probeer eens mooie of hippe mondmaskers en oogmake-up uit om je ogen in de kijker te zetten. Wil je toch graag wat meer dekking, gebruik dan een BB Cream: een getinte en hydraterende crème.

 

3. Wissel je mondkapje om de paar uur in voor een ander

Zorg ervoor dat je je mondmasker regelmatig vervangt. Draag je katoenen of wasbare mondmaskers? Probeer ze elke dag schoon te maken met een mild wasmiddel en liefst zonder parfum. Draag je een chirurgisch mondmasker? Dan is het aan te raden deze om de vier uur te vernieuwen. Vuil en bacteriën krijgen zo niet de kans om zich gezellig te settelen in de poriën van je huid rondom je mond. 

 

4. Zet het af!

Wanneer je alleen bent of het is veilig om je mondmasker af te zetten, doe dat dan zo veel mogelijk. Hier geldt dezelfde regel als bij make-up: door je huid onbedekt te laten kan deze voldoende ademen. Hoe minder lagen, hoe beter om je poriën niet te laten verstoppen.

 

5. Raadpleeg je huisarts of dermatoloog

Mocht je ondanks bovenstaande tips toch meer en meer last krijgen van puistjes of huiduitslag, raadpleeg dan een expert. Je huisarts of dermatoloog kan je de beste raad geven. Ook Panorama Experts kunnen je al een heel eind verder helpen. Wacht dus zeker niet om je advies via deze website in te slaan! 


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze gezondheidstips

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium