Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

2 jul. 2021 | 2 min leestijd |Categorie Apotheker

Tips tegen hooikoorts

Met de zomer terug in het land zijn ook de allergieklachten terug merkbaar. Niezen, loopneus, verstopte neus, jeukende of tranende ogen, … allemaal herkenbare klachten voor zij die lijden aan hooikoorts.

 

Wat is hooikoorts?

Onder hooikoorts verstaan we een allergie voor stuifmeel/pollen van bomen, grassen, (on)kruid in bloei. De pollen zweven door de lucht, worden ingeademd via neus of mond en lokken onmiddellijk symptomen uit. 

 

De symptomen kunnen reeds na enkele minuten al verschijnen en zijn het ergst wanneer de pollenconcentratie in de lucht het hoogst is. Dit is voornamelijk ’s avonds. De pollen verspreiden zich trouwens het gemakkelijkst bij winderig weer en bij hogere temperaturen. Regen wast de pollen als het ware uit de lucht.

 

 

Enkele tips om klachten te beperken:

  • Hou deuren en ramen gesloten op warme winderige dagen
  • Was je haar voor het slapengaan om de pollen eruit te verwijderen
  • Indien je buiten sport, doe dit dan ’s morgens of meteen na een regenbui
  • Droog je wasgoed niet buiten
  • Draag een zonnebril en breng een laagje beschermende zalf aan in je neusgaten. Zo hou je de pollen uit je ogen en je neus
  • Tuinieren laat je best over aan anderen

 

Wat kan je nog doen?

Indien je tóch nog klachten hebt ondanks bovenstaande tips, vraag dan advies aan je apotheker of arts. Er zijn meerdere preparaten op de markt die zelfs zonder voorschrift verkrijgbaar zijn. Oogdruppels, neusspray, fysiologisch spoelwater, orale medicatie, … zowel het gebruik van 1 preparaat of de combinatie van meerdere is mogelijk afhankelijk van jouw klachten.


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium