Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

14 apr. 2023 | 5 min leestijd |Categorie Dermatologie

Hoe kies je voor de beste zonnecrème met juiste SPF?

De zomer is in aantocht en dat betekent dat het tijd is om te genieten van het mooie weer en de zon. Maar het is belangrijk om jezelf te
beschermen tegen de
schadelijke effecten van de
zon. In deze blogpost gaan we in op het belang van zonneproducten en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste zonneproducten.


Waarom zijn zonneproducten belangrijk?


De zon geeft ons
veel voordelen, zoals vitamine D, maar te veel blootstelling aan de zon kan ook schadelijk zijn voor de huid. UV-stralen kunnen huidveroudering, pigmentvlekken en zelfs huidkanker veroorzaken. Zonneproducten zijn ontworpen om de huid te beschermen tegen deze schadelijke UV-stralen.


Wat is de juiste SPF?


SPF staat voor
Sun Protection Factor. Het geeft aan hoe lang je beschermd bent tegen UVB-stralen. Als je huid normaal gesproken verbrandt na 10 minuten blootstelling aan de zon zonder zonnebrandcrème, dan biedt een zonnebrandcrème met SPF15 15 keer meer bescherming. Dat betekent dat je 150 minuten beschermd bent. Hoe hoger de SPF, hoe hoger de bescherming tegen UVB-stralen. Een SPF30 biedt bijvoorbeeld meer bescherming dan een SPF15. Let er wel op dat je de zonnebrandcrème regelmatig opnieuw aanbrengt om de optimale bescherming te behouden.


Het is echter belangrijk om te onthouden dat SPF alleen de bescherming tegen UVB-stralen aangeeft en niet tegen UVA-stralen. UVA-stralen dringen dieper door in de huid en kunnen leiden tot vroegtijdige huidveroudering.



Welke zonneproducten zijn er?


Er zijn verschillende soorten zonneproducten beschikbaar, waaronder:


Zonnebrandcrème


Deze crème is ontworpen om de huid te beschermen tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Zonnebrandcrème is verkrijgbaar in verschillende SPF-niveaus en is verkrijgbaar in verschillende formaten.


Zonnespray


Deze spray is ideaal voor mensen die haast hebben. Het kan gemakkelijk worden aangebracht en is verkrijgbaar in verschillende SPF-niveaus. Bepaalde zonnesprays kunnen zelfs gebruikt worden over make-up op het gelaat.


Zonneolie


Zonneolie is een uitstekende keuze voor mensen met een droge huid. Het kan helpen bij het hydrateren van de huid en is verkrijgbaar in verschillende SPF-niveaus.


Zonnebrandstick


Deze vorm van zonneproduct is handig voor het aanbrengen van bescherming op specifieke delen van het lichaam, zoals het gezicht, de lippen en de oren. Het is makkelijk in gebruik en compact om mee te nemen.


Waar moet je op letten bij het kiezen van zonneproducten?


  • SPF: kies een zonneproduct met voldoende SPF voor je huidtype en de tijd dat je in de zon doorbrengt.
  • Waterbestendigheid: als je van plan bent om te zwemmen of te zweten, kies dan voor een zonneproduct dat waterbestendig is.
  • Huidtype: mensen met een lichte huid hebben meer bescherming nodig dan mensen met een donkere huid.
  • Ingrediënten: kies voor een zonneproduct dat geen schadelijke ingrediënten bevat, zoals oxybenzone, octinoxate of retinylpalmitaat. Kies in plaats daarvan voor zonneproducten met natuurlijke ingrediënten. Let er ook op of je geen allergie hebt tegen bepaalde bestanddelen.
  • Naast het gebruik van zonneproducten, kan het dragen van kledij je ook beschermen tegen de zon. Denk aan kledij zoals hoeden en shirts om je huid te beschermen.


Bescherming tegen de zon is van groot belang voor een gezonde huid. Voor meer informatie over zonneproducten kan je terecht bij een apotheek in de buurt of kan je je vraag stellen op ons platform. Blijf veilig genieten van de zon!


Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium