Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

4 aug. 2023 | 4 min leestijd |Categorie Dermatologie

Hoe herken je huidkanker?

Huidkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker die ontstaat door ongecontroleerde groei van abnormale cellen in de huid. Het is essentieel om huidkanker vroegtijdig te detecteren, omdat dit de kans op succesvolle behandeling vergroot. Gelukkig is er een eenvoudige en effectieve methode om verdachte huidplekjes te beoordelen, genaamd de ABCDE-regel. In dit artikel bespreken we de verschillende vormen van huidkanker, de ABCDE-regel en hoe je zelf kunt bijdragen aan het vroegtijdig herkennen van mogelijke tekenen van huidkanker.


Wat is huidkanker?

Huidkanker ontstaat wanneer cellen in de huid ongecontroleerd beginnen te groeien en zich abnormaal gedragen. De meest voorkomende vormen van huidkanker zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Blootstelling aan schadelijke UV-stralen van de zon en zonverbranding zijn belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van huidkanker.


De ABCDE-regel

De ABCDE-regel is een handige tool om verdachte huidplekjes te beoordelen op mogelijke tekenen van huidkanker. Hier is een overzicht van de betekenis van elke letter:


  • A: Asymmetrie
    Een verdachte plek kan asymmetrisch zijn, wat betekent dat de ene helft van de plek er anders uitziet dan de andere helft. Normale plekken zijn meestal symmetrisch van vorm.

  • B: Border (rand)
    Let op onregelmatige, gekartelde of slecht gedefinieerde randen van een plek. Kwaadaardige plekken hebben vaak ongelijke of onscherpe randen.

  • C: Color (kleur)
    Wees alert op plekken met verschillende kleuren of ongebruikelijke tinten, zoals verschillende tinten bruin, zwart, rood, wit of blauw.

  • D: Diameter
    Let op plekken met een diameter groter dan 6 millimeter. Terwijl niet alle melanomen groot zijn, kunnen plekken die groter zijn dan een potloodgummetje reden tot bezorgdheid zijn.

  • E: Evolutie
    Let op veranderingen in grootte, vorm, kleur, hoogte of symptomen (zoals jeuk of bloeding) van een plek. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan nieuwe of snel veranderende plekken.

Het is heel belangrijk op te merken dat de ABCDE-regel geen definitieve diagnose kan stellen, maar het kan wel een indicatie geven van mogelijke verdachte plekjes die nader onderzoek vereisen.



Hoe draag je bij aan vroegtijdige herkenning?

Naast het gebruik van de ABCDE-regel, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om bij te dragen aan de vroegtijdige herkenning van huidkanker:

  • Zelfonderzoek: Neem regelmatig de tijd om je huid grondig te onderzoeken. Let op veranderingen in moedervlekken, nieuwe plekjes of andere afwijkingen.
  • Bescherming tegen de zon: Beperk je blootstelling aan de zon, vooral tijdens de piekuren van UV-straling. Gebruik zonnebrandcrème met een hoge SPF, draag beschermende kleding en een hoed. Zoek indien mogelijk schaduw op.
  • Raadpleeg een professional: Als je een verdachte plek opmerkt die voldoet aan een of meer criteria van de ABCDE-regel, raadpleeg dan een dermatoloog of andere medische professional voor verder onderzoek en diagnose.

Het vroegtijdig herkennen van mogelijke tekenen van huidkanker is cruciaal voor een succesvolle behandeling. Door alert te zijn op veranderingen in je huid en de ABCDE-regel toe te passen, kun je een belangrijke rol spelen in het beschermen van je gezondheid en het voorkomen van complicaties geassocieerd met huidkanker.


Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium