Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd…is dat zo? Als het over ons maag-darmstelsel gaat … ja! Zeker en vast, want dit grote en belangrijke orgaan kan zijn werk goed doen alleen met dank aan de minuscule bacteriën die de darmmicrobioom, darmflora in de volksmond, vormen. In een gezond maag-darmstelsel kunnen er tot 1000 verschillende microbiële soorten gevonden worden met afmetingen in de schaalgrootte van de micron. Een gezond maag-darmstelsel heeft een grote impact op de algemene gezondheid van de mens. Bijvoorbeeld op niveau van immuniteit. Er bestaat ook een link tussen darmflora en obesitas, suikermetabolisme en de hersenen.
Heel fascinerend is dat de darmmicrobioom (samen met alle andere micro-organismen die op ons lichaam te vinden zijn) eigen is aan ieder mens. Elk individu heeft een eigen samenstelling. We zouden eigenlijk deze moeten zien als een vingerafdruk: persoonlijk en uniek. Bovendien evolueert het microbioom continu. Een pasgeboren baby is volledig steriel, maar begint al
tijdens de geboorte
en door de borstvoeding
zijn eigen specifieke microbioom te ontwikkelen.
Akkermansia muciniphila
Een van de honderden bacteriën die terug te vinden is in onze darmen is de Akkermansia muciniphila. Deze heeft de laatste maanden heel veel aandacht gekregen. Het is een
ovaalvormig, niet-bewegende
bacterie die zonder zuurstof kan leven. Hij voedt zich met de mucus aanwezig in de darmen en is in staat om de groei van andere bacteriën te stimuleren zodat deze nog meer mucus produceren. Slim dus want dit werkt in zijn eigen voordeel!
Dit is ook heel gunstig voor de darmen die beter kunnen werken omwille van een gezonde en dikke slijmlaag.
Maar dat is niet alles! Er zijn ook recente studies
met knaagdieren en Akkermansia muciniphila die opmerkelijke resultaten hebben opgebracht. Er werden obese muizen, muizen met diabetes type 2 en gezonde muizen geobserveerd. In het darmstelsel van obese muizen en muizen met diabetes type 2 was de concentratie aan Akkermansia muciniphila 100 keer lager dan in de darmen van gezonde knaagdieren. De onderzoekers zijn nog verder gegaan met hun werk en hebben
de
Akkermansia muciniphila toegediend aan de obese en diabetische muizen. Opmerkelijk, werd het volgende vastgesteld:
herstelling van het darmslijmvlies
verminderde opstapeling van vetten
verminderde nuchtere glucosewaarde
hogere gevoeligheid voor insuline
minder ontstekingen
Deze resultaten geven hoop voor de aanpak van het metabool syndroom bij de mens.
Metabool syndroom
Een patiënt die lijdt aan het metabool syndroom kan gemakkelijk geïdentificeerd worden. Hij heeft een grote buikomtrek, hoge bloeddruk, veel triglyceriden en weinig HDL in zijn bloed, soms ook diabetes type 2 (hoog niveau van suiker in het bloed).
De mooie resultaten
van de boven vermelde studie
op muizen geven hoop en laten een nieuwe wetenschappelijke horizon open gaan.
Gaan we ooit ons eigen bacteriëteam
op het meeste geschikte moment en op de beste manier
kunnen
beïnvloeden om
een optimaal welbevinden van ons hele lichaam
te bereiken? Hoogstwaarschijnlijk wel! De eerste testen op de mens hebben goede resultaten gegeven. Na toediening gedurende drie maanden van gepasteuriseerde Akkermansia muciniphila aan patiënten met het metabool syndroom werd het volgend vastgesteld:
daling van insuline resistentie
gewichtsreductie
daling van cholesterol en trygliceriden
vermindering van de ontstekingswaardes
In de toekomst zullen meer en grootschaligere studies nodig zijn om aan te tonen hoe significant deze eerste en veelbelovende resultaten zijn.