Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

25 mei 2023 | 6 min leestijd |Categorie Sportcoach, Voedingsdeskundige

Het microbioom als tweede brein.

Voor de blog van vanmiddag besloot ik om enkele keypoints uit mijn nieuwe E-book met jullie te delen. Wie graag de volledige versie leest kan onderaan deze blog het E-book gratis downloaden!

Topic van vandaag:
Ons spijsverteringsstelsel!


Er is een groeiend bewijs dat er een communicatiepad is tussen het Microbioom en het centrale zenuwstelsel, met name de hersenen. Het enterische zenuwstelsel is het eigen zenuwstelsel van het spijsverteringsstelsel.

Het bevat motorische zenuwcellen en sensorische zenuwcellen en interneuronen en het maakt gebruik van meer dan 30 neurotransmitters, waaronder acetylcholine, dopamine en serotonine. Deze en andere eigenschappen maken het voor het enterische zenuwstelsel mogelijk als een zelfstandig systeem te functioneren.


Hoewel het idee van het microbioom als het "tweede brein" fascinerend is, is het belangrijk op te merken dat het nog steeds een relatief nieuw onderzoeksgebied is en dat er veel meer onderzoek nodig is om de precieze mechanismen en effecten van deze communicatie te begrijpen.


Je darmflora. Wat is het?


Het menselijk lichaam bestaat uit miljarden microben en bacteriën.

Samen vormen zij ons Microbioom. Wanneer deze allemaal in goede balans zijn spreken we van een optimale gezondheid. In ons lichaam is het belangrijkste Microbioom de darmen.


Een gezonde darmflora verkleint de kans op chronische ontstekingen, allergische reacties en auto-immuunziektes.

De efficiëntie van gewichtsverlies of spiergroei is een regelrecht gevolg van hoe gezond jouw maag-darmstelsel onderhouden wordt.

Net zoals onze hersenen, beïnvloeden onze darmen ook een grote portie van een aantal functies waaronder:


Hormoonproductie

Schildklierfunctie

Slaapkwaliteit

Immuunsysteem.


Stressoren voor je darmflora.


Vermijdt gluten. Houdt brood en andere graanproducten liefst uit je winkelkarretje als je last hebt van je spijsvertering.

Om glutenvrij koolhydraten te eten kan je bijvoorbeeld kiezen voor rijst, quinoa, aardappelen of groenten en fruit.


Elimineer zoveel mogelijk zuivel. Dit doe je enkel en alleen wanneer je lichaam een duidelijke reactie vertoont bij het eten van melkeiwit of lactose.

Bijvoorbeeld bij maagkrampen, braken of diarree. Er is voldoende lactosevrije zuivel te vinden in de supermarkt.

Een Whey-Eiwit supplement kan overigens ook lactosevrij zijn, denk aan Isolaat Whey.

Producten met soja zijn ook een optie.


Pas op met fructose. Er zijn een aantal fruitsoorten die je best vermijdt wanneer je last hebt van je maag-darmflora.

Ik ga je hieronder de soorten meegeven die je wél kan eten:


Abrikozen, Sinaasappel, Clementines Braambessen Nectarines Mango Perzik Frambozen Ananas Watermeloen Aardbeien


Artificiële suikers. Tegenwoordig kan je ze niet wegdenken want zaken als sucralose, stevia etc. zitten overal in!

Het is al langer aangetoond dat overconsumptie van artificiële suikers een ongunstig effect heeft op de werking van de maag, en dat het glucose-intolerantie bij gezonde mensen kan beïnvloeden. Matig dus jouw portie.


Alcohol. Doordat de alcohol een vreemde stof is aan het lichaam, zal je lichaam alle natuurlijke processen stilleggen tot de alcohol uit het lichaam is verwerkt. Jouw spijsvertering/metabolisme gaat op dat moment geen prioriteit meer krijgen.


Top 3 supplementen voor een gezonde darmflora.


Chlorofyl/Chlorella. Dit is waarschijnlijk een van de krachtigste natuurlijke ontgifters.

Deze alg bindt zware metalen aan zich zoals kwik, lood, nikkel en aluminium, die vervolgens via de normale spijsverteringswegen het lichaam kunnen verlaten.


Vitamine D & Magnesium. De twee werken gecoördineerd samen om je darmflora te herstellen.

Vitamine D helpt in de opname van calcium, ijzer, zink. Ze beschermen je tegen ontstekingen en voegen positieve bacteriën toe aan ons microbioom.


Prebiotica. Deze stimuleren de groei van 1 of meerdere goede bacteriën in je bloed en dragen dus bij tot een gezonde darmflora. Je kan prebiotica terugvinden als supplement of in voeding waar veel verteerbare vezels in zitten.

Wortelgroenten zoals wortelen, pastinaak, zoete aardappel, selder, bieten, artisjok en ajuin bevatten van nature veel prebiotica!



Download hier de volledige versie.

https://linktr.ee/getfitwithtijs

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium