Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

5 jun. 2023 | 7 min leestijd |Categorie Sportcoach, Voedingsdeskundige

Vetverbranders: hype of oplichterij?

De zomer is in ons land. De mensen worden wakkergeschut en komen tot de conclusie dat hun “gezonde” nieuwjaar voornemens toch iets anders zijn uitgedraaid. Natuurlijk een groot probleem, want nu gaan ze last-minute nog in gang moeten schieten om gewicht te verliezen.


Que de vetverbranders! Het internet staat er vol van. Websites , cosmetica bedrijven en bio winkels die het ultieme recept voor vetverbranding in de aanbieding hebben.

Werken ze echt, of is het een verkoopstunt?



Wat zijn vetverbranders?


Vetverbranders komen in alle vormen en maten. Supplementen, poeders, pilletjes die allemaal beweren het vetmetabolisme te stimuleren, het gewichtsverlies te bevorderen en de lichaamssamenstelling te verbeteren. Ze worden gepromoot en verkocht als een snelle en gemakkelijke manier om af te vallen.



Werken ze effectief of is het een verkoopstunt?


Een standaard vetverbrander bevat meestal plantaardige ingrediënten of kruiden, de meeste commerciële producten bevatten een mix van cafeïne, groene thee-extract (CLA) of capsaïcine. Het klopt inderdaad dat deze onderzocht zijn op hun vermogen om het metabolisme te verhogen.

Deze ingrediënten kunnen een licht thermogeen effect hebben, waardoor ze de lichaamstemperatuur verhogen en mogelijk de stofwisseling stimuleren. De effecten van deze ingrediënten zijn echter mild en zullen geen doorslaggevende factor zijn in jouw gewichtsverlies.


Daarnaast worden er op de markt ook vetverbranders verkocht die niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn en veel van deze producten kunnen zelfs potentieel gevaarlijke ingrediënten bevatten of bijwerkingen veroorzaken.

Een bekend voorbeeld hiervan zijn efedrine en yohimbine. Beide zeer bekend in de bodybuilding wereld.


Efedrine werkt door de bloedvaten te vernauwen en de luchtwegen te verwijden, wat kan leiden tot een verhoogd energieverbruik en een verhoogde stofwisseling. Tot zover het “positieve nieuws”.


Er zijn studies die aantonen dat dit ingrediënt hartritme stoornissen veroorzaakt en je hartslag enorm doet stijgen. Een verhoogde bloeddruk en slapeloosheid zijn andere bekende symptomen.

Ik moet er wel bijzeggen dat deze potentiële neven effecten ook gelden wanneer je teveel cafeïne zou gebruiken!
Het gebruik van efedrine als vetverbrander wordt dus zeker niet aangeboden, tenzij strikt voorgeschreven en onder toezicht van een arts.


Yohimbine heeft hetzelfde verhaal. Het blokkeert de activiteit van bepaalde receptoren waardoor het de vrijlating van vetzuren uit vetweefsel zou verhogen. Er is enig onderzoek gedaan naar de mogelijke effecten van yohimbine op gewichtsverlies, maar de resultaten zijn gemengd en er is geen eenduidig bewijs dat het daadwerkelijk effectief is als vetverbrander.


En ook hier zijn bijwerkingen aan verbonden. Het kan ook interageren met bepaalde medicijnen en gezondheidsproblemen verergeren, vooral bij mensen met hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten.


Adviseer altijd een coach of dokter alvorens je beslist om een vetverbrander te gebruiken!



Hoe kan je dan wel effectief vet verbranden?


Calorietekort:

Het is belangrijk om een evenwichtig en voedzaam eetpatroon te volgen, waarbij je minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft.


Dit doe je heel simpel door je voeding te tracken. Bij GETFITWITHTIJS-coaching bieden we hiervoor een applicatie aan.

De basis begint steeds bij een verhoogde eiwitinname. Eiwitten spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van verzadiging, het behoud van spiermassa en het stimuleren van de stofwisseling.



Meer spieren bouwen dankzij krachttraining:

Spieren verbruiken meer energie dan vet, zelfs in rust, waardoor je een hogere vetverbranding krijgt.


Personen die meer spiermassa meedragen verliezen sneller vet wanneer ze periodes inlassen waarin ze minder eten dan wat ze verbruiken, dit noemen we ook wel “cutten”.

Krachttraining zal ook steeds je stofwisseling verhogen, zelfs na de training, vanwege het zogenaamde afterburn-effect. (google EPOC)



Voldoende slaap:

Genoeg slapen en vooral zorgen dat je diep slaapt is essentieel als je effectief gewicht wilt verliezen.


Slaaptekort kan de stofwisseling vertragen en bovendien maak je meer stresshormonen aan (kijk volgende).

Je zal meer honger ervaren doorheen de dag doordat je meer ghreline aanmaakt. Dit is het hormoon dat in de maag geproduceerd wordt en je hersenen meldt dat het tijd is om te eten.

Streef naar 7-9 uur slaap per nacht om je algemene gezondheid en vetverbranding te bevorderen.



Stressmanagement: Chronische stress kan de productie van het stresshormoon cortisol verhogen waardoor je makkelijker vet vasthoudt of zelfs vet zult aanzetten, vooral rond de buikstreek.

In een van mijn vorige blogs heb ik al gesproken over deze topic en hoe je stress het beste kan bestrijden!



Kort samengevat:


De boodschap die ik je hier mee wil geven is dat er geen magisch wondermiddel bestaat dat het vet van je taille, buik of benen zal doen wegsmelten! Zelfs al zouden vetverbranders een kleine bijdrage kunnen leveren aan het verhogen van de stofwisseling, gaan ze nog steeds niet jouw vet probleem oplossen.


Elk persoon is anders, en er is geen eenzelfde aanpak voor iedereen.

Wat voor persoon A werkt, werkt daarom niet voor persoon B.


Om mensen te helpen met gewichtsverlies moet je stilstaan bij veel meer factoren.

Onderliggende factoren bekijken bijvoorbeeld die geleid hebben tot gewichtstoename.


Zodra ik de situatie bij GETFITWITHTIJS-cliënteel volledig onderzocht heb, start ik pas met het opstellen van een nutritioneel en functioneel voeding- en trainingsplan.


Meer weten? Mail ons: info@getfitwithtijs.be




Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium