Heb jij al eens last van haaruitval? Het is normaal dat je haar verliest, maar soms lijkt het plots veel meer te zijn dan normaal. Dat merk je vooral wanneer je je haar borstelt of wanneer er uitzonderlijk veel haren in je bad of douche achterblijven na een wasbeurt. Is dit erg? Wat zijn de mogelijke oorzaken en wat kun je er tegen doen? Wij vertellen je alles dat je moet weten.
Waarom verliest een mens haar
Iedereen verliest haar. Gemiddeld verlies je elke dag zo’n 100 tot 120 haren. Dat is een heel normaal proces, omdat je haren ook bijgroeien. Dat zorgt ervoor dat je het haarverlies meestal helemaal niet merkt. Je haar wordt niet dunner en je ziet geen kale plekken. Je hebt wel honderdduizend haarzakjes en elk haartje dat uit zo’n zakje groeit doorloopt gewoon een bepaalde cyclus die gemiddeld zo’n drie tot vijf jaar duurt. Natuurlijk zijn er periodes waarin je af en toe eens wat meer haren verliest omdat je haargroeicyclus tijdelijk verstoord kan zijn, maar zolang dit snel overgaat en je er verder geen last van hebt, is dit geen probleem.
Wat is overmatig haarverlies?
Als je over een langere periode meer dan die 120 haren per dag verliest, waardoor je haar erg dun wordt en/of je kale plekken krijgt, spreken we van overmatig haarverlies. Dit kan normaal zijn op basis van een eenvoudig aan te duiden oorzaak en is dus soms eenvoudig op te lossen. Er bestaan echter heel wat mogelijke oorzaken. De ene al wat ernstiger dan de andere. We bespreken de meest voorkomende oorzaken in dit artikel.
Wat is de oorzaak van haaruitval?
Ouderdom
Een natuurlijk kenmerk van ouder worden is haaruitval. Je haar groeit minder lang door. Het wordt dunner en algemeen ook wat zwakker, waardoor het sneller uitvalt.
Strakke kapsels of hoofddeksels
Als je altijd (of heel vaak) een strakke dot, vlechtjes of een paardenstaart hebt, of bijvoorbeeld extensions draagt, ontstaat er onnatuurlijke spanning op je haren. Ook strakke hoofddeksels hebben hetzelfde effect.
Stress
Overmatige stress kan je hormonen helemaal uit balans brengen. En laat die balans nu net zo belangrijk zijn voor de gezondheid van je haren.
Erfelijke bepaling
Je kent het wel: “Het zit in de familie!” Ook haaruitval is erfelijk. Het nadeel: je kan er eigenlijk vaak niets aan doen. Deze vorm wordt ook wel alopecia androgenetica genoemd.
Zwangerschap of postpartum periode
Tijdens je zwangerschap wordt je haardos meestal voller, maar heel soms kan de plotse verstoring in je hormonenbalans ervoor zorgen dat je net meer haar verliest. Ook wanneer je bevallen bent, typisch zo’n twee à drie maanden later, zorgt die veranderende hormoonhuishouding vaak voor haaruitval.
Menopauze
Dezelfde oorzaak verklaart ook waarom je tijdens je menopauze meer haar verliest dan gewoonlijk. De aanmaak van oestrogeen en progesteron neemt af, waardoor je balans meer verschuift richting de mannelijke hormonen. Wist je dat mannen sneller last hebben van haaruitval dan vrouwen?
Seizoensverandering
Sommige mensen verliezen ook elk jaar meer haar tijdens de herfst of aan het einde van de zomer. Dat komt omdat er in die periode meer haartjes in een groeicyclus zitten. Een natuurlijk en voorbijgaand proces dus!
Schildklieraandoening, schimmels of infecties
Soms is je haaruitval een symptoom van een of andere aandoening. Dan is er toch iets meer aan de hand. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat er iets mis is met je schildklier. Ook bepaalde infecties, syfilis of hoofdschimmel kunnen dit veroorzaken. Auto-immuunziekten, zoals lupus, kunnen ook voor extreme haaruitval zorgen.
Een tekort aan vitaminen
Vitaminen zijn ook belangrijk voor de groeicyclus van je haar. Een tekort aan ijzer of vitamine B kunnen daarom bijvoorbeeld ook haaruitval veroorzaken.
Ongezonde levensstijl
Vitaminen haal je natuurlijk uit bepaalde voeding. Eet je niet gezond of volg je een bepaald dieet? Het is mogelijk dat je daardoor ook plots meer haar verliest dan normaal. Ook als je weinig beweegt of een ongezonde algemene levensstijl hebt, kun je hier last van krijgen.
Chemotherapie
Volg je een chemokuur? Dan weet je vast dat dit waarschijnlijk de oorzaak is van je haarverlies. Tegenwoordig bestaan er wel methodes om je haarverlies tijdens zo’n kuur zo sterk mogelijk tegen te gaan. Vraag je behandelende arts om raad.
Medicatie
Haaruitval kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicatie die je neemt. Medicatie op voorschrift, maar soms zelfs ook medicatie die je zo koopt. Controleer dus zeker de bijschriften!
Wat kun je tegen haaruitval doen?
Afhankelijk van de oorzaak van je haaruitval zijn er een aantal zaken die je zelf kunt doen. Weet je niet wat de oorzaak is, ben je ongerust of vermoed je een ernstige oorzaak? Neem dan zeker contact op met je huisarts.
Neem aanvullende vitaminen
Vitaminen zijn super belangrijk voor je haargroei. Het is dan ook enorm belangrijk om die voldoende binnen te krijgen. Soms kunnen aanvullende vitamines dus echt een enorme boost geven aan je haar.
Vitamine B
Dit is een noodzakelijke vitamine om je haar in stand te houden én beschadigd haar te herstellen. De verschillende soorten vitaminen B hebben allemaal een belangrijke functie. Zo zorgen ze bijvoorbeeld voor een goede stofwisseling en je bloedcirculatie. Je vindt vitamine B vooral in vlees, vis, groenten, fruit, brood, aardappelen, noten en graanproducten.
Vitamine C
Deze vitamine werkt als een antioxidant en houdt je weerstand op pijl. Vitamine C zit vooral in citrusvruchten, kiwi’s, aardbeien en bessen, maar ook in koolsoorten, paprika, tomaten en aardappelen.
Zink
Zink is dan weer een belangrijk mineraal dat zorgt voor de groei en vernieuwing van weefsel. Dit zit vooral in dierlijke producten zoals vlees, zuivel en vis. Ook sommige noten zijn hier rijk aan. Je vindt zink het allersterkst terug in schaal- en schelpdieren.
Gebruik een kwaliteitsvolle shampoo en haarborstel
Heb je al eens een shampoo met cafeïne gebruikt? Daardoor gaan je haarwortels langer mee en zou je haaruitval moeten verminderen. En nee, plots meer koffie gaan drinken gaat je niet helpen. Sommige professionele shampoo’s bevatten ingrediënten die je haar dikker en elastischer maken en je haargroei stimuleren. Shampoo met veel magnesium kalmeert bijvoorbeeld je hoofdhuid en ondersteunt de huidbarrière. Niet zeker welke shampoo bij jouw hoofdhuid past? Ga eens langs bij de apotheek voor advies.
Ook de juiste borstel is belangrijk. Gebruik best geen plastic: het maakt je haar statisch en vergroot de kans op beschadiging. Ook metaal is niet zo’n slim idee omdat dit te hard kan zijn voor je hoofdhuid. De beste optie is een borstel met echt haar.
Extra tip: vraag je partner eens om een hoofdmassage of boek een afspraak in bij een specialist. Dit stimuleert de doorbloeding van je hoofdhuid en kan wonderen doen! Maar zo’n massage is natuurlijk ook gewoon heerlijk om even lekker van te genieten.
Pas je levensstijl aan
Drink voldoende water
Zonder water, geen haar. Je lichaam bestaat gemiddeld voor 65% uit water. Het is dus logisch dat je veel water moet drinken om gezond te blijven én om je haargroeicyclus te ondersteunen.
Vermijd stress
Is stress de grootste oorzaak? Probeer de oorzaak aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan meditatie, communicatie en eventueel professionele begeleiding om je van die overmatige stress te verlossen.
Eet gezond
Door de juiste voeding krijg je normaal gezien voldoende vitaminen en andere belangrijke voedingsstoffen binnen. Proteïne is bijvoorbeeld noodzakelijk om keratine aan te maken (waarvan je haar en nagels gemaakt zijn). Dit haal je vooral uit bonen, zalm, rood vlees, eieren en amandelen. Ook antioxidanten zijn erg belangrijk. Die vind je in groenten en fruit, maar ook in oesters en havermout.
Wanneer ga je best naar de dokter?
Hoewel haaruitval meestal onschuldig is, is het natuurlijk wel begrijpelijk dat je je zorgen gaat maken. Het is dan ook niet vreemd dat je je huisarts om meer advies wilt vragen. Wanneer bel je nu best voor een afspraak?
- Als je ineens echt veel meer haar verliest dan normaal en je je zorgen maakt.
- Als je haar op je hoofd veel dunner wordt en/of je kale plekken begint te zien.
- Als je vermoedt dat je haaruitval het gevolg kan zijn van een andere, ernstige aandoening.
- Als je last hebt van bloedarmoede.
- Als je denkt dat het een bijwerking is van medicatie.
- Als je bijkomend ook gewicht verliest.
- Als je haarverlies ervoor zorgt dat je je neerslachtig voelt.
Je huisarts kan een mogelijke oorzaak onderzoeken of je doorsturen naar een specialist om het probleem aan te pakken. Bij je apotheek kan je terecht voor de nodige vitaminen en de juiste verzorgingsproducten om jouw haar en hoofdhuid in topconditie te krijgen. Blijf er dus zeker niet mee zitten en vraag raad aan een expert!