Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

14 nov. 2023 | 4 min leestijd |Categorie Apotheker

Eerste hulp bij een hoofdverkoudheid

Een hoofdverkoudheid, ook simpelweg bekend als verkoudheid, is een veelvoorkomende virale infectie van de bovenste luchtwegen. Het wordt veroorzaakt door verschillende verkoudheidsvirussen die zich gemakkelijk verspreiden van persoon tot persoon, meestal via kleine druppeltjes die vrijkomen wanneer iemand hoest, niest of praat. Een verkoudheid is jammer genoeg vrij besmettelijk, maar is in het merendeel van de gevallen erg mild en geneest binnen een week of twee.


Oorzaak van een hoofdverkoudheid

De voornaamste oorzaak van een hoofdverkoudheid is besmetting met een verkoudheidsvirus, zoals het rhinovirus, het coronavirus, het adenovirus en het respiratoir syncytieel virus (RSV). Dit kan gebeuren wanneer een persoon in de buurt is van iemand die al besmet is met het virus en de druppeltjes inademt die worden verspreid door hoesten of niezen. Het virus kan ook worden overgedragen via direct contact, zoals handen schudden met een geïnfecteerde persoon of door het aanraken van besmette oppervlakken en vervolgens het gezicht aan te raken.

Hoofdverkoudheden komen vooral voor tijdens de herfst- en wintermaanden, wanneer mensen meer tijd binnenshuis doorbrengen en dichter bij elkaar zijn. Hierdoor neemt de kans op verspreiding van het virus toe.


Symptomen van een hoofdverkoudheid

De symptomen van een hoofdverkoudheid kunnen variëren, maar ze treden meestal één tot drie dagen na blootstelling aan het virus op. De meest voorkomende symptomen zijn:


  • Loopneus
  • Verstopte neus
  • Niezen
  • Keelpijn
  • Hoesten
  • Lichte koorts
  • Algemeen ongemak zoals vermoeidheid, lichte hoofdpijn en spierpijn


Behandeling van een hoofdverkoudheid

Hoewel er geen genezing is voor een verkoudheid, zijn er verschillende maatregelen die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen en het bevorderen van het herstel. Wat je best doet:


  1. Rust en voldoende slaap: Geef je lichaam de kans om te herstellen door voldoende rust en slaap te krijgen.
  2. Vochtinname: Drink veel vocht, zoals water, thee of soep, om gehydrateerd te blijven en de keel te verzachten.
  3. Stomen: Inhaleren van stoom kan helpen om verstopte neus en sinussen te verlichten. Gebruik een kom met heet water en houd voorzichtig je gezicht boven de damp, bedekt met een handdoek.
  4. Zout water gorgelen: Gorgelen met warm zout water kan helpen bij keelpijn en het verwijderen van bacteriën in de keel.
  5. Neussprays of druppels: Neussprays of druppels met zoutoplossing, die te verkrijgen zijn vrij van voorschrift, kunnen helpen om de neus te ontzwellen en ademhalingsproblemen te verlichten.
  6. Pijnstillers: Paracetamol of ibuprofen kunnen helpen bij het verminderen van hoofdpijn, keelpijn en spierpijn. Volg de juiste dosering en lees de instructies op de verpakking.
  7. Hoestmiddelen: Vrij te verkrijgen hoestmiddelen kunnen nuttig zijn om een droge, prikkelende hoest te verlichten. Als je echter veel slijm ophoest, laat dan de hoest zijn natuurlijke gang gaan om de luchtwegen schoon te houden.

Met de juiste zelfzorgmaatregelen en eventuele medicatie gaat een verkoudheid snel over. Hoewel het erg onschuldig is, kan je er toch goed van onder de voet zijn. Luister naar je eigen lichaam en geef het de rust die het nodig heeft. Voor een echte diagnose ga je best even langs de huisarts, die kan je ook medicatie op voorschrift toewijzen als nodig.

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium