Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

14 jun. 2024 | 5 min leestijd |Categorie Apotheker

Zorgeloos zomeren: Het belang van zonnebescherming voor kinderen

De zomerse dagen zijn gevuld met avontuur en plezier, vooral voor kinderen die vol enthousiasme buiten spelen en de wereld ontdekken. Maar te midden van al die vrolijkheid is het van cruciaal belang om hun tere huid te beschermen tegen zonnestralen. Alle kinderen hebben immers een gevoelige huid, die vatbaar is voor schade door UV-stralen. In dit artikel leggen we uit waarom zonnebescherming voor kinderen van het grootste belang is en delen we essentiële tips om zorgeloos te zomeren en hun gezondheid te waarborgen.


Het belang van zonnebescherming


  1. Een gevoelige huid
    De huid van kinderen is dunner en gevoeliger dan die van volwassenen. Hun huidje bevat ook minder melanine, het pigment dat helpt beschermen tegen schadelijke UV-straling. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk verbranden en zijn ze gevoeliger voor zonnebrand en andere huidproblemen.

  2. Zonnebescherming om het risico op huidkanker te verminderen
    Overmatige blootstelling aan de zon en veelvuldig verbranden op jonge leeftijd kunnen het risico op huidkanker op latere leeftijd vergroten. Door kinderen bewust te maken van het correct gebruiken van zonnebescherming helpen we hen een gezonde huid te behouden en zich bewust te maken van hun toekomstige gezondheid.

  3. Voorkomen van zonnebrand - Comfortabel en zorgeloos spelen
    Zonnebrand kan leiden tot roodheid, pijn en jeuk, waardoor het plezier van buiten spelen wordt bedorven. Door kinderen goed te beschermen met zonnecrème en beschermende kleding, kunnen ze comfortabel en zorgeloos genieten van hun zomerse avonturen.

  4. Een levenslange gewoonte
    Door kinderen op jonge leeftijd bewust te maken van het belang van zonnebescherming, leren we hen waardevolle gewoonten die ze hun hele leven kunnen toepassen.

  5. Behoud van een stralende en gezonde huid
    Bescherming tegen de zon draagt bij aan het behoud van een stralende en gezonde huid. Het voorkomt vroegtijdige huidveroudering en zorgt ervoor dat de huid er langer jeugdig blijft uitzien.

Enkele tips voor zonnebescherming bij kinderen:


  • Houd baby's jonger dan zes maanden altijd uit rechtstreeks zonlicht en bescherm ze met kleding en een parasol.


  • Gebruik een zonnecrème speciaal voor kinderen met een hoge SPF, altijd minstens factor 50, en breng deze aan in een dikke laag op de blootgestelde delen van de huid, minstens 30 minuten voordat je naar buiten gaat en herhaal dit om de 2 uur. Als ze in het water gespeeld hebben, smeer hen dan ook altijd opnieuw in als ze uit het water komen, ook al is dit minder dan 2 uur geleden.

  • Voor kinderen onder de 2 jaar gaat de voorkeur uit naar een minerale zonnecrème, hierin zitten minerale filters die een laagje vormen op de huid en die het zonlicht weerkaatsen. Deze geven soms een witte gloed op de huid. Zonnecremes met chemische filters mogen gebruikt worden vanaf 2 jaar, deze filters kunnen doordringen tot in de huid. Ze werken beiden even doeltreffend als beschermingen tegen de zon, maar de textuur en het werkingsmechanisme is verschillend. Vraag hierover zeker advies aan je apotheker.

  • Laat kinderen lichte, ademende kleding dragen die hun armen en benen bedekt, evenals een zonnebril en een hoedje met een brede rand om hun gezicht en nek te beschermen.

  • Beperk rechtstreekse blootstelling aan de zon, vooral tijdens de heetste uren van de dag (tussen 10.00 en 16.00 uur).

  • Creëer schaduwrijke plekken buiten waar kinderen kunnen spelen en ontspannen zonder directe blootstelling aan de zon.

Conclusie


Kinderen moeten altijd goed beschermd worden tegen de zon. Hun gevoelige huid en kwetsbaarheid voor schade door UV-straling vereisen extra zorg en aandacht. Door hen bewust te maken van het correct gebruik van zonneproducten en andere essentiële maatregelen te nemen, kunnen we onze kinderen een zorgeloze zomer laten beleven. En zo kunnen we hen ook goede gewoonten aanleren die hen een leven lang zullen beschermen.




Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium