Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

19 nov. 2024 | 4 min leestijd |Categorie Apotheker

Hielspoor: Pijn in de hiel onder de loep

Hielspoor, ook bekend als plantaire fasciitis, is een veelvoorkomende aandoening die pijn en ontsteking veroorzaakt aan de onderkant van de hiel. Het kan mensen van alle leeftijden treffen, maar komt vaker voor bij volwassenen tussen de 40 en 60 jaar. In dit artikel bespreken we de oorzaken, risicofactoren, symptomen en behandelingsopties voor hielspoor.


Oorzaken van Hielspoor

De belangrijkste oorzaak van hielspoor is irritatie en ontsteking van de plantaire fascia, een dikke band van weefsel die zich uitstrekt van de hiel naar de tenen. De plantaire fascia heeft als functie de voetboog te ondersteunen en stabiliteit te bieden tijdens het lopen. Overbelasting van de plantaire fascia door herhaalde stress kan leiden tot kleine scheurtjes in het weefsel, wat resulteert in ontsteking en pijn.


Risicofactoren voor Hielspoor


Verschillende factoren kunnen het risico op het ontwikkelen van hielspoor vergroten:


  • Overbelasting van de voeten door intensieve fysieke activiteit zoals hardlopen of langdurig staan op harde oppervlakken.
  • Voetafwijkingen zoals platvoeten, hoge bogen of overpronatie (abnormaal grote binnenwaartse kanteling van de voet tijdens het afwikkelen van de voet)
  • Overgewicht of obesitas, wat extra druk op de voeten kan uitoefenen.
  • Slecht schoeisel zonder voldoende ondersteuning of demping.
  • Veranderingen in fysieke activiteiten zonder voldoende voorbereiding.


Kenmerken


Enkele belangrijke kenmerken van hielspoor zijn:


  1. Pijn aan de hiel: Het meest opvallende symptoom van hielspoor is pijn aan de onderkant van de hiel. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en treedt meestal op bij de eerste paar stappen na het opstaan 's ochtends of na langdurig zitten.
  2. Stijfheid en pijn bij beweging: De pijn kan verergeren bij lopen, hardlopen of langdurig staan. Na verloop van tijd kan de hiel stijf en gevoelig worden.
  3. Pijn verergerd door druk: Het aanraken of drukken op de hiel kan ook pijnlijk zijn bij mensen met hielspoor.


Behandelingsopties voor Hielspoor


Gelukkig reageren de meeste mensen goed op conservatieve behandelingen voor hielspoor. Enkele effectieve opties zijn:


  1. Rust en activiteitsaanpassing om de belasting op de voeten te verminderen.
  2. IJsapplicatie om ontsteking te verminderen en pijn te verlichten.
  3. Stretchoefeningen om de kuitspieren en plantaire fascia te rekken en de spanning te verminderen.
  4. Aangepast schoeisel met goede ondersteuning en demping.
  5. Steunzolen of orthopedische inlegzolen om de voetboog te ondersteunen en de druk te verminderen.
  6. Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen om tijdelijke verlichting te bieden.
  7. Fysiotherapie om specifieke oefeningen te leren die de voet- en kuitspieren versterken en de flexibiliteit verbeteren.

In ernstige gevallen waarin conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan een arts corticosteroïde-injecties of fysiotherapie met shockwave-technieken overwegen. Chirurgie wordt meestal pas als laatste redmiddel beschouwd wanneer alle andere behandelingsopties hebben gefaald.

Als je last hebt van aanhoudende hielpijn of vermoedt dat je hielspoor zou kunnen hebben, raadpleeg dan een arts voor een juiste diagnose en behandeling. Vroege interventie en passende zorg kunnen helpen om de klachten te verminderen en het herstel te bevorderen, waardoor je weer kunt genieten van een actief en pijnvrij leven.




Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium