Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

3 sep. 2024 | 5 min leestijd |Categorie Apotheker

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie is een spijsverteringsprobleem dat wereldwijd veel voorkomt. Maar wat is lactose-intolerantie nu juist, wat zijn de symptomen, de oorzaken en wat is de behandelingsstrategie?

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose is een suiker dat van nature voorkomt in dierlijke melken, zoals koemelk, geitenmelk, schapenmelk en paardenmelk, maar ook in moedermelk. Wanneer we iets consumeren dat lactose bevat (zoals melkproducten, kaas, yoghurt, …) gaat deze lactose in ons lichaam afgebroken en dus verteerd worden. Dit gebeurt door het enzym lactase dat aanwezig is in onze darmen.


Ben je lactose-intolerant, dan kan jouw lichaam de lactose niet verteren omdat er niet voldoende lactase-enzym aanwezig is in de darmen. Hierdoor blijft er lactose achter in de darm en dat leidt tot vele ongemakken.

Wereldwijd heeft ongeveer 65% van de mensen een verminderd vermogen om lactose te verteren, hoewel dit cijfer varieert afhankelijk van de etnische en geografische populatie.

Symptomen van lactose-intolerantie

De symptomen van lactose-intolerantie treden meestal op binnen enkele uren na het eten van voedsel dat lactose bevat. Deze kunnen variëren van mild tot ernstig en omvatten:

  • Buikpijn en krampen
  • Opgeblazen gevoel
  • Gasvorming
  • Diarree of constipatie
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid

Oorzaken van lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie wordt veroorzaakt door een tekort aan het enzym lactase, dat nodig is om lactose af te breken. Dit tekort kan om verschillende redenen voorkomen:

  1. Primaire lactose-intolerantie
    Dit is de meest voorkomende vorm van lactose-intolerantie, die ontstaat in de kindertijd van zodra de melkvoedingen worden stopgezet. De productie van lactase neemt dan geleidelijk af en op een gegeven moment maakt je lichaam nog onvoldoende lactase-enzym aan om lactose-bevattende producten te kunnen verwerken.

    De prevalentie varieert sterk tussen verschillende etnische en geografische groepen, maar het komt het meest voor in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

  2. Secundaire lactose-intolerantie
    Bepaalde aandoeningen, zoals coeliakie of gastro-intestinale infecties kunnen de cellen in de dunne darm beschadigen die instaan voor de productie van lactase.

    Op die manier ontstaat een verminderde aanwezigheid van het lactase-enzym en kan er een lactose-intolerantie ontstaan, die vaak omkeerbaar is.

  3. Aangeboren lactose-intolerantie
    Dit is een zeer zeldzame aandoening waarbij baby's geboren worden zonder de mogelijkheid om het lactase-enzym aan te maken. Deze aandoening is het resultaat van een genetische mutatie die van beide ouders wordt geërfd en komt daardoor weinig voor. Deze personen verdragen ook geen moedermelk.

  4. Ontwikkelingslactose-intolerantie
    Deze vorm van lactose-intolerantie komt voor bij premature baby’s en is tijdelijk omdat de productie van het lactase-enzym soms nog niet volledig ontwikkeld is.

    De verteringsongemakken verbeteren naarmate de baby ouder wordt en het spijsverteringssysteem zich verder ontwikkelt.

Behandeling van lactose-intolerantie

Hoewel er geen genezing is voor lactose-intolerantie, kunnen de symptomen vaak goed beheerd worden door:

  • Lactose te beperken of vermijden in het dieet. Dit door plantaardige melken en plantaardige melkproducten te consumeren.

  • Lactase-voedingssuplementen in te nemen (verkrijgbaar in de apotheek) vooral je iets consumeert dat lactose bevat.

  • Medicatie te laten voorschrijven door een arts op basis van Ebastine omdat dit de hevige reactie na lactose-inname kan verzachten.

Samengevat is lactose-intolerantie een complex en veelvoorkomend probleem, met verschillende mogelijke oorzaken.

Gelukkig kan het vaak goed onder controle worden met de juiste dieet- en levensstijlaanpassingen. Als je symptomen van lactose-intolerantie ervaart, overleg dan met een arts voor een juiste diagnose, ga langs bij de apotheker om advies omtrent Lactase-bevattende medicatie en een diëtist kan ook gecontacteerd worden om een voedingsplan op te stellen dat bij jou past.

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium