Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

6 mrt. 2023 | 6 min leestijd

Alle winterkwaaltjes op een rijtje

De winter is een prachtig seizoen, maar brengt ook veel kwaaltjes met zich mee. Van verkoudheid tot droge huid, er zijn veel winterkwaaltjes waar je mee te maken kunt krijgen. In dit artikel bespreken we een aantal van de meest voorkomende winterkwaaltjes en geven we tips over hoe je ze kunt voorkomen of behandelen.

 

De meest voorkomende winterkwaaltjes

 

Verkoudheid

 

Een van de meest voorkomende winterkwaaltjes is verkoudheid. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en kan leiden tot symptomen zoals een verstopte neuskeelpijnhoesten en koorts. Het is belangrijk om regelmatig je handen te wassen en uit de buurt te blijven van mensen die ziek zijn om verkoudheid te voorkomen.

 

 

Droge huid

 

De koude winterlucht kan de huid droog en gebarsten maken. Het is belangrijk om je huid goed te hydrateren met een vochtinbrengende crème. Vermijd hete douches en baden, want deze kunnen de huid nog meer uitdrogen.

 

 

Griep

 

Griep is een andere veelvoorkomende winterkwaal. Griep wordt veroorzaakt door een virus en kan leiden tot symptomen zoals koorts, spierpijn en vermoeidheid. Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen griep door regelmatig je handen te wassen en een griepvaccin te krijgen.

 

 

Hoesten

 

Hoesten kan worden veroorzaakt door verkoudheid of griep en kan soms lang aanhouden. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en veel vocht te drinken om de irritatie van de keel te verminderen. Als de hoest aanhoudt, raadpleeg dan een arts.


 

Winterdepressie

 

De kortere dagen en het gebrek aan zonlicht kunnen leiden tot winterdepressie. Het is belangrijk om zoveel mogelijk buiten te zijn en vitamine D-supplementen te nemen om de symptomen te verminderen.

 

 

Gebarsten lippen

 

De koude lucht kan ook de lippen uitdrogen en gebarsten maken. Het is belangrijk om je lippen goed te hydrateren met een lippenbalsem. Vermijd het likken van je lippen, want dit kan de irritatie verergeren.

 

 

Droge ogen

 

De droge lucht kan ook de ogen uitdrogen en geïrriteerd maken. Het is belangrijk om voldoende vochtinname te hebben en een luchtbevochtiger te gebruiken om de luchtvochtigheid in huis te verhogen.

 

 

IJzertekort
 

IJzertekort is een veelvoorkomend probleem in de winter. Dit kan leiden tot vermoeidheid en bleke huid. Het is belangrijk om voldoende ijzerrijk voedsel te eten, zoals spinazie, broccoli, bonen en rood vlees.


 

Tips tegen winterkwaaltjes

 

De winter brengt veel kwaaltjes met zich mee, maar er zijn manieren om ze te voorkomen of te behandelen. Het is belangrijk om jezelf goed te beschermen en voldoende rust te krijgen om gezond te blijven. Door de volgende tips te volgen, kun je kwaaltjes tijdens de wintermaanden helpen voorkomen of behandelen:
 

  • Was je handen regelmatig: door je handen regelmatig te wassen met zeep en warm water, verminder je de verspreiding van ziektekiemen.
  • Blijf warm en droog: kleed je warm aan en zorg ervoor dat je droog blijft om te voorkomen dat je verkouden wordt of andere kwaaltjes krijgt.
  • Eet gezond: zorg ervoor dat je genoeg groenten en fruit eet om je immuunsysteem te versterken en je energieniveau op peil te houden.
  • Blijf gehydrateerd: drink voldoende water om gehydrateerd te blijven en je lichaam te helpen afvalstoffen af te voeren.
  • Beweeg regelmatig: blijf in beweging om je lichaam fit en gezond te houden. Probeer dagelijks minstens 30 minuten te bewegen.
  • Vermijd stress: stress kan een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem. Probeer stress te verminderen door bijvoorbeeld yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen.
  • Neem voldoende rust: zorg ervoor dat je voldoende slaapt en rust neemt om je lichaam te helpen herstellen en versterken.
  • Vaccinaties: zorg ervoor dat je up-to-date bent met je vaccinaties. Sommige ziekten, zoals de griep, kunnen worden voorkomen door middel van vaccinaties.
     

Als je toch ziek wordt, is het belangrijk om rust te nemen en voldoende vocht en voedingsstoffen binnen te krijgen. Raadpleeg bij aanhoudende klachten je huisarts of een medische professional.


Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze gezondheidstips

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium