Zoals ik al in de voorgaande blogartikelen heb geschreven, kan je jouw slaapprobleem maar beter serieus nemen en aanpakken, maar het gebruik van slaapmedicatie natuurlijk ook!
Mogelijk kan het wel een juiste korte termijn noodoplossing zijn om je vicieuze cirkel van kortdurende slapeloosheid te doorbreken, die ontstaan is na een ingrijpende situatie in jouw leven zoals bij een overlijden van een dierbare of een echtscheiding.
In zo’n geval kan het dus zeker doeltreffend zijn, maar onthoud goed dat je na twee/drie weken er al afhankelijk van kunt worden! Je lichaam raakt er niet alleen aan verslaafd maar ook jouw brein, omdat je vrij snel het gevoel krijgt dat je niet meer zonder slaappilletje kunt slapen. Misschien word je al angstig van het idee dat je zonder niet zal kunnen functioneren de volgende dag. Deze geestelijke afhankelijkheid maakt het dus eigenlijk nog lastiger, omdat het dan nog moeilijker wordt om ermee te stoppen.
Pillenslaap: geen goede herstellende slaap!
Daarnaast brengen deze slaapmiddelen je hersenen ook in een roes en ze laten je vergeten dat je niet voldoende geslapen hebt, maar je lichaam en je brein dragen er wel de gevolgen van, want je hebt geen goede herstellende slaap gehad.
Na 2/3 weken gebruik, verliezen ze ook hun gewenste effect. Dit wil zeggen dat er vrij snel een verhoging van de dosis nodig zal zijn om in slaap te kunnen vallen en vaak blijft je slaapprobleem gewoon verder voortbestaan.
Met andere woorden houden slaapmiddelen jouw chronisch slaapprobleem verder in stand, want je bent niet uitgerust overdag. Elke dag kan je wakker worden met een soort katergevoel. Ook je reactievermogen is verminderd. Autorijden kan daardoor zelfs voor catastrofale gevolgen zorgen, omdat je minder alert bent in het verkeer!
Daarnaast hebben zij een negatief effect op je geheugen en concentratievermogen. Het risico op vallen en breuken is eveneens verhoogd, omdat ze ook invloed kunnen hebben op je evenwicht, zeker als je al een zekere leeftijd hebt.
Het komt er dus op neer dat dit soort medicatie (zoals Benzodiazepines en Z-medicijnen) in principe langer in je lichaam aanwezig blijft dan je zou denken. Neem daarom slaapmedicatie nooit tijdens de nacht maar slechts alleen voor je naar bed gaat, als je ze toch mocht gebruiken.
Stel dat de dokter in jouw situatie liever wel slaappillen voorschrijft, zoals hierboven beschreven, want zij kunnen in uitzonderlijke situaties wel voor een korte termijnoplossing zorgen. Vraag dan zeker aan deze arts of hij meteen dan ook een afbouwplan wil voorstellen, zodat er binnen korte termijn afgebouwd kan worden en gestopt. Op die manier is het voor jou duidelijk hoe lang je het gaat gebruiken. Je mag als patiënt gerust wat kritisch zijn, vind ik.
Opmerking:
Soms schrijven artsen bij langdurige slaapproblemen in plaats van slaapmedicatie een antipsychoticum (in een lage dosering) voor, zoals quetiapine (Seroquel) vanwege het slaapverwekkend effect.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het middel Quetiapine helpt bij slaapproblemen en het middel geeft daarnaast flinke bijwerkingen. Wil je hierover meer weten?
Aanpak bij de wortel nodig!
Maar onthoud hierbij goed dat slaapmedicatie je niet van jouw langdurig slaapprobleem kan verlossen. Slaapmedicijnen bieden met andere woorden geen oplossing bij chronische (aanhoudende) slaapproblemen, want geen enkele pil kan jouw natuurlijk slaapproces nabootsen.
Dit verklaart dus waarom zij voor geen goede herstellende slaap kunnen zorgen, waardoor je te weinig uitgerust wakker wordt.
Langdurig gebruik van slaapmedicatie zorgt er dus dat je zowel teveel diepe slaap als REM-slaap mist, die noodzakelijk zijn voor je lichamelijk en geestelijk herstel.
Een chronisch slaapprobleem oplossen vraagt steeds een totaalaanpak. Zoals aanhoudende slaapproblemen vaak niet vanzelf zijn ontstaan, zullen zij in veel gevallen ook niet vanzelf weggaan.
Daarom vraagt zo’n slaapcoachtraject volgen ook tijd en veel doorzettingsvermogen. Meteen een wonderoplossing aanbieden, kan ik helaas niet, maar wel jouw slapeloosheid op de juiste manier aanpakken, namelijk bij de wortel, de basis van jouw slaapprobleem. Zodat jij weer kan evalueren naar een betere slaper.
Misschien is het alvast fijn om te weten dat we ons aangeleerd gedrag van een slechte slaper te zijn, ook weer kunnen afleren. Of beter gezegd we kunnen het gaan “overrulen”.
Gebruik je al een tijdje slaapmedicatie, maar overweeg je om ermee te stoppen. Dan gaat mijn volgende blogartikel straks voor jou zeker ook interessant zijn.
Heb je een vraag?
Mail gerust naar janne@coachingspraktijk-beter-slapen.com