Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

16 jul. 2024 | 5 min leestijd |Categorie Apotheker

Risico’s op dementie en hoe je kans te verkleinen

Dementie is een algemene term die een reeks cognitieve stoornissen omvat die het dagelijks functioneren kunnen beïnvloeden en is daardoor een onderwerp dat zorgen en vragen kan oproepen, vooral naarmate we ouder worden. Hoewel de diagnose beangstigend kan zijn, is het belangrijk te erkennen dat er effectieve manieren zijn om het risico op dementie te begrijpen en zelfs te verminderen. In dit artikel gaan we dieper in op wat dementie werkelijk is, met een focus op de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm. We zullen ook kijken naar de genetische en levensstijlgerelateerde risicofactoren, en het allerbelangrijkste, we zullen eenvoudige en proactieve stappen verkennen die u kunt nemen om uw hersengezondheid te ondersteunen en uw risico te beheersen.


De ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende en bekendste vorm van dementie, en het treft miljoenen mensen over de hele wereld. Het wordt gekenmerkt door de opbouw van eiwitfragmenten genaamd beta-amyloïde, die zich ophopen in de hersenen en plaques vormen. Deze plaques beschadigen en doden zenuwcellen, wat leidt tot geheugenverlies, verwarring, en andere cognitieve problemen. Hoewel de precieze oorzaak van Alzheimer nog niet volledig begrepen is, weten we dat het verband houdt met zowel genetische als levensstijlfactoren. Er is momenteel geen genezing, maar er zijn behandelingen die de symptomen kunnen beheersen en de progressie kunnen vertragen. Bovendien zijn de preventieve maatregelen die we later in dit artikel bespreken van toepassing op Alzheimer en kunnen ze bijdragen aan een verminderd risico op het ontwikkelen van de ziekte. Het begrijpen van Alzheimer is de eerste stap in de richting van proactieve zorg voor uzelf of uw dierbaren.


Risico's voor dementie

  1. Leeftijd: dit is de grootste risicofactor; het risico neemt toe met de leeftijd.
  2. Genetische voorbeschiktheid: bepaalde genen en familiegeschiedenis kunnen het risico verhogen.
  3. Hart- en vaatziekten:
    aandoeningen zoals hoge bloeddruk en cholesterol kunnen het risico verhogen.
  4. Levensstijl: roken, overmatig alcoholgebruik, en gebrek aan lichaamsbeweging zijn gekoppeld aan een verhoogd risico.

Preventie strategieën

Hoewel er geen gegarandeerde manier is om dementie te voorkomen, zijn er stappen die genomen kunnen worden om het risico te verminderen:

  1. Een gezond dieet:
    een voedingspatroon rijk aan fruit, groenten, en volle granen kan de gezondheid van de hersenen bevorderen.
  2. Lichamelijke beweging: regelmatige beweging verhoogt de bloedstroom naar de hersenen, wat kan bijdragen aan cognitieve gezondheid.
  3. Mentale stimulatie:
    blijf mentaal actief met lezen, puzzels, en sociale interacties.
  4. Beheer van medische aandoeningen: Het onder controle houden van aandoeningen zoals hoge bloeddruk en diabetes kan het risico verlagen.
  5. Stoppen met roken en alcohol beperken:
    Deze levensstijlkeuzes kunnen een positief effect hebben op de gezondheid van de hersenen.
  6. Goede slaap:
    voldoende rust is essentieel voor de gezondheid van de hersenen.

Conclusie

Dementie is een complexe aandoening met vele invloedrijke factoren. Hoewel genetische en leeftijdsgebonden risico's niet kunnen worden veranderd, zijn er preventieve maatregelen die genomen kunnen worden om het risico te verlagen. Het handhaven van een gezonde levensstijl, het zorgen voor het hart, en het blijven betrokken bij mentaal stimulerende activiteiten kunnen allemaal bijdragen aan de gezondheid van de hersenen. Als u zich zorgen maakt over uw risico op dementie, kan een gesprek met een gezondheidsprofessional u helpen een plan op maat te maken.



Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium