Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

13 mrt. 2024 | 7 min leestijd |Categorie Apotheker

Van HIV naar AIDS: Het Verloop van een Complex Virus

HIV (Human Immunodeficiency Virus) is een gevaarlijk virus dat het immuunsysteem van het menselijk lichaam aanvalt en verzwakt. Als HIV onbehandeld blijft, kan het leiden tot AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome), een levensbedreigende aandoening. In dit blogartikel duiken we dieper in op HIV, de oorzaken en behandeling, hoe het zich kan ontwikkelen tot AIDS en de impact ervan op het immuunsysteem en de algehele gezondheid.


HIV - Een Onzichtbare Bedreiging

HIV is een retrovirus dat voornamelijk wordt overgedragen via lichaamsvloeistoffen, zoals bloed, sperma, vaginale afscheiding, rectale afscheiding en moedermelk.
Onveilig seksueel contact en het
delen van naalden bij drugsgebruik zijn de belangrijkste manieren waarop het virus wordt doorgegeven, maar het is ook mogelijk dat een zwangere vrouw met HIV het virus doorgeeft aan haar baby tijdens de zwangerschap, bevalling of via borstvoeding. Eenmaal in het lichaam valt HIV specifieke immuuncellen, zoals
CD4-cellen, aan en
vernietigt deze geleidelijk. CD4-cellen zijn van cruciaal belang voor het immuunsysteem, en hun verlies verzwakt de afweer tegen infecties en ziekten.


De Fases van HIV

Na blootstelling aan HIV kan een persoon een
acute HIV-infectie ervaren, die vaak gepaard gaat met milde symptomen die lijken op griep. Tijdens deze fase kan het virus zich snel verspreiden in het lichaam. Vervolgens treedt een
asymptomatische fase op, waarin er mogelijk geen symptomen zijn, maar het virus zich actief blijft vermenigvuldigen en het immuunsysteem blijft beschadigen.


De behandelingsopties van HIV

De belangrijkste behandeling voor HIV is
antiretrovirale therapie (ART). ART is een combinatie van verschillende medicijnen die worden gebruikt om de replicatie van het HIV-virus in het lichaam te remmen zodat de progressie van de ziekte wordt vertraagd. De belangrijke aspecten hierbij zijn:

  1. Combinatietherapie: ART omvat meestal een combinatie van minimaal drie verschillende antiretrovirale medicijnen, die het virus op verschillende manieren onderdrukken en het risico op resistentie verminderen.
  2. Virusreplicatie onderdrukken: ART verlaagt het virusgehalte in het bloed naar ondetecteerbare niveaus. Hoewel het virus niet volledig wordt uitgeroeid, kan het zich niet langer snel vermenigvuldigen en verzwakt het immuunsysteem van de persoon veel langzamer.
  3. CD4-celherstel: Door de virusreplicatie te onderdrukken, kunnen de CD4-cellen in het bloed herstellen en kan het immuunsysteem zichzelf langzaam herstellen, om beter infecties te bestrijden.
  4. Voordelen voor de gezondheid: ART helpt niet alleen om de progressie van HIV te vertragen, maar het vermindert ook het risico op het ontwikkelen van AIDS-gerelateerde complicaties en verbetert de algehele gezondheid en levensverwachting van mensen met HIV.

Van
HIV naar AIDS

Wanneer HIV niet (tijdig) wordt behandeld, is er de mogelijkheid tot ontwikkeling van AIDS, waarbij het aantal CD4-cellen in het bloed verder afneemt en het immuunsysteem verder wordt verzwakt. Als het aantal CD4-cellen onder bepaald kritiek niveau zakt en de geïnfecteerde persoon bepaalde
opportunistische infecties of kankers ontwikkelt, wordt de diagnose AIDS gesteld. Dit betekent dat het immuunsysteem ernstig is beschadigd en dat de persoon vatbaar wordt voor een breed scala aan infecties en aandoeningen die bij gezonde mensen normaal gesproken niet voorkomen.


De Impact en symptoomverlichting van AIDS

AIDS kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidscomplicaties, waaronder ernstige infecties, opportunistische infecties zoals longontsteking en tuberculose, en bepaalde vormen van kanker zoals Kaposi-sarcoom en lymfomen. Mensen met AIDS hebben een verhoogd risico op complicaties en een verlaagde levensverwachting als het niet adequaat wordt behandeld.

Hoewel er momenteel
geen genezing voorhanden is voor AIDS, zijn er wel behandelingsopties om de
symptomen te verlichten en de levenskwaliteit te verbeteren. De behandeling richt zich op het beheersen van opportunistische infecties en het verminderen van complicaties. Naast het eerder vermelde ART, tracht men AIDS-gerelateerd kankers en opportunistische infecties specifiek te behandelen. Dit omvat chemotherapie, radiotherapie en/of immuuntherapie afhankelijk van het stadium en type kanker en bestrijding van de specifieke ziekteverwekkers en ondersteuning van het immuunsysteem in geval van infecties. Ook kunnen mensen met AIDS baat hebben bij ondersteunende zorg om symptomen te verlichten, pijn te beheersen en hun algeheel welzijn te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld onder de vorm van palliatieve zorg.

Vermijden van verdere ontwikkeling

HIV en AIDS vormen een complexe en serieuze uitdaging voor de volksgezondheid. Het is van cruciaal belang om bewust te zijn van de risicofactoren en preventieve maatregelen, zoals veilige seksuele praktijken waarvan het condoom het allerbelangsrijkste is, en het vermijden van het delen van naalden bij drugsgebruik.
Vroege diagnose en behandeling van HIV met antiretrovirale therapie zijn essentieel om de progressie van het virus te beheersen en de ontwikkeling van AIDS te voorkomen. De voortdurende inspanningen van de medische gemeenschap om HIV/AIDS te begrijpen, te behandelen en te voorkomen, zijn van groot belang om een gezondere en veiligere toekomst te garanderen.

Denk je dat je een onveilig seksueel contact hebt gehad of in aanraking bent gekomen met bloed, contacteer dan onmiddellijk je huisarts om verdere stappen en onderzoeken te bespreken.



Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium