In onze hedendaagse gezondheidsbewuste maatschappij is het humaan papillomavirus, beter bekend als HPV, een term die vaak opduikt in gesprekken over seksuele gezondheid. Maar wat weten we echt over HPV?
Wat is HPV?
Het humaan papillomavirus is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare infecties. Het bestaat uit een groep van meer dan 200 verwante virussen, waarvan sommige wratten veroorzaken en andere meer ernstige aandoeningen zoals kanker.
Verschillende typen HPV:
Zoals net aangegeven spreken we bij het humaan papillomavirus niet over 1 specifiek virus maar over een hele groepering van verschillende virussen. Er zijn 2 hoofdcategorieën HPV-typen: laag-risico en hoog-risico.
Laag-risico HPV-typen
kunnen onschuldige genitale wratten en huidwratten veroorzaken. Ze omvatten meestal HPV 1, 2, 4, 27 en 57 (huid) en HPV 6 en 11 (genitaal).
Hoog-risico typen leiden tot meer ernstige complicaties, waaronder kanker en SOA’s. De meest bekende types zijn HPV 16 en 18.
Hoe raak je besmet?
HPV wordt voornamelijk overgedragen door intiem huid-op-huid contact, vaak via seksuele activiteiten. Omdat HPV asymptomatisch kan zijn, zijn veel dragers zich niet bewust van hun infectie, wat de verspreiding vergemakkelijkt.
Mogelijke gevolgen van HPV:
Omdat er verschillende types circuleren van het virus, zijn er ook verschillende mogelijke aandoeningen of complicaties die kunnen optreden. Specifiek omvatten ze:
- Genitale wratten
- Huidwratten
- Baarmoederhalskanker
- Kanker van vagina, vulva, penis, anus, en orofarynx
- Larynxpapillomatose
- Complicaties tijdens de zwangerschap
Preventie van HPV-Infecties:
Het is gelukkig mogelijk om besmetting van HPV te voorkomen en de complicaties uit de weg te gaan. Preventie kan door:
- Vaccinatie: Het HPV-vaccin is zeer effectief in het voorkomen van infectie met de meest voorkomende hoog-risico HPV-typen.
- Veilig vrijen: Het gebruik van condooms kan het risico op HPV verlagen, hoewel het niet volledige bescherming biedt omdat HPV ook kan worden overgedragen op gebieden die niet door een condoom worden bedekt.
- Beperking van seksuele partners: Hoe minder seksuele partners iemand heeft, hoe lager het risico op HPV.
- Seksuele gezondheidscontroles: Regelmatige screening kan vroegtijdige tekenen van HPV-gerelateerde ziekten opsporen.
Conclusie
Door bewustzijn en preventieve maatregelen kan de impact van HPV aanzienlijk worden verminderd. Met de beschikbare vaccins en veiligheidspraktijken hebben we de macht om onszelf en toekomstige generaties te beschermen tegen de risico's van HPV