Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

1 apr. 2021 | 3 min leestijd |Categorie Apotheker

Help! Ik heb een bloedneus

Een bloedneus, voor sommige onder ons is het bijna dagelijkse kost, bij anderen zelden of nooit. Waarom krijg je een bloedneus en wat moet je doen als je eentje krijgt?  

 

Een bloedneus is een vervelend iets. Meestal gaat het om een klein adertje in het neusslijmvlies dat een bloeding veroorzaakt.

 

Waarom krijg je nu een bloedneus? 

In 75% van de gevallen kan men niet bepalen waar een bloedneus vandaan komt. In 25% van de gevallen zijn er 1 of zelfs meerdere oorzaken vast te stellen. 

 

De lucht die door je neus stroomt kan voor irritatie van het neusslijmvlies zorgen. Hierdoor ontstaan er kleine wondjes die open gekrast worden en een bloeding veroorzaken. Ook je neus snuiten kan voor een beschadiging van het neusslijmvlies zorgen. In de winter zijn sommige mensen ook vatbaarder voor een bloedneus. Dit komt vaak omdat ze verkouden zijn, en zo dus ook het neusslijmvlies beschadigen. 


Andere mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld:

  • bloedverdunners 
  • een klap of stoot tegen je neus
  • een verhoogde bloeddruk
  • chemische stoffen 
  • een misvorming aan de neus

Eerste hulp bij bloedneuzen

Wat doe je wanneer je een neusbloeding krijgt? In de meeste gevallen is een bloedneus niet ernstig en stopt de bloeding vanzelf. Er zijn echter wel enkele maatregelen die je kan toepassen om het stopzetten van de bloeding een handje te helpen:

 

  1. Ga rechtop zitten met je hoofd lichtjes naar voren gebogen en adem rustig door je mond. 
  2. Rustig blijven is heel belangrijk. Wanneer je je opjaagt, verhoog je onbewust je bloeddruk en hartslag en dus ook de felheid van de bloeding. 
  3. Knijp je neus goed dicht gedurende 10 minuten, let goed op de tijd.

Deze stappen kunnen nog een keer herhaald worden. Wanneer dit nog niet werkt, kan je een watje opgedraaid in je neus steken. Wanneer je bloedverdunners neemt of een verhoogde bloeddruk hebt, is de kans groot dat het iets langer duurt voor de bloeding stop.


Onthoud, een neusbloeding is meestal onschuldig, maar wanneer je er regelmatig last van hebt, ga je best langs bij je huisarts of -apotheker. Wij kunnen je deskundig advies geven! 


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze gezondheidstips

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium