Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

23 jun. 2022 | 4 min leestijd |Categorie Apotheker

Wat zijn koortsblaasjes en hoe behandel je ze?

Heb je zelf last van koortsblaasjes of ken je iemand die dit heeft? Hieronder lees je meer
over dit vervelend blaasje.



Wat zijn koortsblaasjes?


Koortsblaasjes (of koortslip in de volksmond) is een onschuldige huidaandoening die vaak voorkomt op of rond de lippen of neus. Het wordt veroorzaakt door een virus, namelijk het herpes simplex virus.


Om een koortsblaasje te ontwikkelen moet je niet altijd koorts hebben of gehad hebben. Een lage weerstand, vermoeidheid of de zon kunnen ook een uitlokkende factor zijn.


Hoe word je besmet?


Je krijgt een koortsblaasje omdat je ooit besmet bent geraakt met het virus door contact met het vocht in zo’n blaasje. Geef daarom best geen zoen aan iemand met een koortsblaasje en vermijd het delen van:

  • glazen
  • handdoeken
  • washandjes
  • bestek
  • lipstick/lippenbalsem


Eens besmet gaat het virus zich ‘verstoppen’ in je lichaamscellen. Dit wil zeggen dat als je besmet wordt, je niet meteen een koortsblaasje zal ontwikkelen. Het blaasje zal pas verschijnen bij een lage weerstand.


In de beginfase uit het zich door een klein, jeukend, brandend plekje aan je lip. Reeds na enkele uren verschijnt er een klein blaasje dat zich gedurende de volgende 72 u kan ontwikkelen tot een heuse vochtblaas. Dit kan een irriterend, pijnlijk gevoel geven omdat het met vocht gevulde blaasje gespannen gaat staan. In dit vocht zitten de viruspartikels waarmee je dus ook weer anderen kan besmetten indien zij ermee in contact komen. Je kan mensen besmetten totdat het blaasje volledig is opgedroogd.


Hoe behandel je een koortsblaasje?


Je kan het vervelende blaasje in de kiem smoren door zo snel mogelijk een crème op basis van het geneesmiddel ‘aciclovir’ te gaan smeren op de jeukende plek. Aciclovir is een virusremmende stof. Vermijd uitsmeren van de zalf, anders kan je het virus gemakkelijk overbrengen naar een andere plek. Handen wassen na aanbrengen van de zalf is dus ook zeker een noodzaak!


Een mogelijke ander werkzaam bestanddeel is propolis. Dit natuurlijke product, door bijen gemaakt, heeft net als aciclovir een antivirale werking zodat het genezingsproces wordt versneld. Je smeert best 5 à 7 dagen en dit zo’n 5 x per dag. De virusdeeltjes vermenigvuldigen zich snel. Om ze telkens te onderdrukken moet je dus vaak smeren.


Indien je meerdere keren per jaar een opstoot van koortsblaasjes krijgt, kan je ook een orale therapie met aciclovir proberen. Hierdoor kan je vaak het virus voor langere tijd onderdrukken. Aciclovir in tabletvorm is voorschriftplichtig, dus praat hierover met je huisarts.


Kan je iets doen om te voorkomen?


Eens je weet wat bij jou de uitlokkende factor is, kan je hierop anticiperen door voldoende rust te nemen of een lippenbalsem met hoge SPF bescherming te gebruiken. Wanneer je een koortsblaasje hebt, vermijd je best ook direct contact met mensen met een verlaagde immuniteit zoals baby’s, kanker- of transplantpatiënten.

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium