Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

24 nov. 2024 | 4 min leestijd |Categorie Slaapproblemen, Verpleegkunde, Slaapcoach

Waarom de snoozeknop ongezond is

Gebruik jij hem ook? Die snoozeknoop, die er nog even voor zorgt dat je weer in dromenland bent voor een negental minuten. Nog even genieten en indommelen en dan pas wakker worden en opstaan of nog eens een keertje snoozen …


Sommigen zetten bewust zelfs de wekker wat vroeger, zodat je niet één keer, maar meerdere keren achter elkaar kan snoozen. Heerlijk toch! Voor heel wat mensen lijkt de snoozeknop van je wekker onmisbaar om op een goede manier je nieuwe dag te kunnen beginnen.


Wat vindt Dr. Luc Swinnen ervan?

Maar hier denkt Dr. Luc Swinnen (bij wie ik de jaaropleiding Polyvagaal therapeut heb gevolgd) duidelijk anders over! Hij vindt de snoozeknop één van de slechtste uitvindingen ooit.
Niet alleen je smartphone in bed, maar ook je snoozeknop van de wekker zorgt ervoor dat je een slechtere nachtrust hebt met verlies van slaapkwaliteit, zeker wanneer je de gewoonte hebt om meerdere keren achter elkaar te snoozen.


Bovendien werkt zo’n snoozeknoop ook nog eens verslavend, omdat een zekere chemie in je hersenen (serotonine wordt dit stofje genoemd)
ervoor zorgt dat je van dit rustmoment geniet en vredig verder kunt indommelen.


Waarom maakt snoozen jou meer moe

Wanneer je wekker voor de eerste keer afgaat, krijgt jouw lichaam het signaal dat je moet opstaan. Je lichaam maakt cortisol (hormoon) en dopamine (chemisch stofje in de hersenen) aan die jou helpen om wakker te worden en weer met volle energie aan de nieuwe dag te beginnen.

Maar wanneer jij die snoozeknop gebruikt, krijgt jouw lichaam tegenstrijdige signalen, want je krijgt opnieuw negen minuten
de tijd om weer in slaap te vallen. Het stofje serotonine komt daarna opnieuw aan bod. Jouw lichaam geraakt hierdoor helemaal in de war. Er zullen verkeerde stofjes en hormonen worden aangemaakt op de foute momenten.


Het snoozen maakt je dus alleen maar meer moe, omdat het voor een onnatuurlijk slaappatroon (slapen, wakker, slapen, wakker,…) zorgt. Dit ontregelt jouw biologische klok. Daarom is het veel gezonder om al bij het eerste alarmsignaal van de wekker om te staan. Ik wil hier nu niet zeggen dat vanaf nu je meteen uit bed moet springen, maar rustig opstaan nadat de wekker voor de eerste keer is afgegaan, is het meest gezonde ochtendritueel.

Natuurlijk zal deze gewoonte afleren in het begin zeker even wennen zijn, maar je zult vrij snel merken dat je meer energie krijgt om je volgende dag te beginnen. Meer slaaptijd met de nodige REM-slaap die zo belangrijk is voor je mentale herstel zorgt dat je slaapkwaliteit verhoogt. Je zult niet alleen je dag een stuk fitter beginnen, maar ook zal dit een positief effect hebben op je ochtendhumeur, mocht je daar last van hebben. 😉


Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op met mij. Heb je nood aan ondersteuning, kijk dan zeker op deze website voor meer informatie.


Tags

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium