Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

19 jun. 2023 | 6 min leestijd |Categorie Sportcoach, Voedingsdeskundige, Gezondheidscoach, Diëtiek, Gastro-enterologie

Waarom vetten een belangrijke rol spelen in je dieet.

Je hoeft in België nog maar het woord “vetten” in je mond te nemen als Coach, en mensen gaan automatisch alarmbellen slaan.


Van alle drie de macronutriënten zijn het steeds weer de vetten die een slechte naam krijgen. En dat is jammer, want vetten spelen een belangrijke rol in ons lichaam en toch wordt dit nog veel te weinig gedeeld in de media.

Daarom, wil ik met deze blog voor eens en altijd komaf maken met jullie angst voor vetten!Welke kies je best?


Meervoudig onverzadigde vetzuren Omega-3:

bron: vette vis (zoals zalm, makreel en tonijn), lijnzaad, chiazaad, walnoten en hennepzaden.


Meervoudig onverzadigde vetzuren Omega-6:

bron: plantaardige oliën (zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie), noten en zaden. Let er wel op dat teveel Omega-6 vetzuren in verhouding tot Omega-3 vetzuren ontstekingen kunnen bevorderen! Dus wees mild hiermee.


Enkelvoudig onverzadigde vetzuren:

bron: olijfolie, avocado's, amandelen, cashewnoten en pinda's maar ook pindakaas. (favoriete beleg van zowat elke krachtsporter!)


Waarom zijn Vetten essentieel?


Ze zijn een bron van energie:

Vetzuren kunnen worden afgebroken en gebruikt als brandstof voor het lichaam, zowel tijdens rust als tijdens fysieke activiteit. Ze zijn met name nuttig voor langdurige, matig intensieve activiteiten.

Doordat je vetzuren eet voor je activiteit, zal je lichaamseigen vetverbranding ook gestimuleerd worden omdat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft, anders dan wanneer je een koolhydraatrijke maaltijd zou eten!


Ze verbeteren de opname van vetoplosbare vitamines:

Vitamine A, D, E en K vereisen een vetzuur om effectief opgenomen te worden in het lichaam.

Vetten fungeren als transportmiddel voor deze vitamines, waardoor ze beter beschikbaar zijn voor gebruik in het lichaam.

Al deze vetoplosbare vitamines zijn trouwens heel voordelig om jouw darmflora te reguleren!


Ze ondersteunen de hormoonproductie en -regulatie:

Vetzuren, voornamelijk gezonde onverzadigde vetzuren, zijn essentieel voor de productie en regulatie van hormonen in het lichaam. Testosteron bijvoorbeeld, wordt gesynthetiseerd uit cholesterol!

Het hormoon dat van ons vitale, sterke mannen maakt en een belangrijke rol speelt bij spiergroei, herstel en libido.

Het is overigens bewezen dat mannen minder testosteron aanmaken wanneer hun dieet minder dan 15% van hun macronutriënten verdeling aan Vetten bevat.


FYI: Vrouwen maken ook kleine hoeveelheden testosteron aan uit cholesterol maar deze gaat gepaard met een vermindering van estradiol (vrouwelijk hormoon) waardoor de hormonale balans bewaard blijft!


Omega 3 vetzuren hebben gunstige effecten op de gezondheid en met name bij krachtsport:

Deze onverzadigde vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en zijn ook van vitaal belang voor een gezonde werking van het zenuwstelsel.

Wanneer ons zenuwstelsel de juiste ondersteuning krijgt kunnen we spiercontracties beter coördineren en behouden we een betere neuromusculaire controle van onze spieren tijdens krachttraining!

Bij intensieve krachttraining putten we veel stress uit op ons lichaam en hierdoor zullen ontstekingen en spierschade ontstaan.

Door voldoende Omega-3 toe te voegen aan je dieet kun je spierherstel bevorderen en ontstekingen tegengaan!


Verzadigde vetzuren zoals kaas, boter en vlees zijn verrassend genoeg ook oké:

Vetzuren uit dierlijke producten zijn nog steeds goed, in moderatie. Zo zijn er voldoende voordelen gelinkt aan het eten van yoghurt, kaas, biefstuk etc als we kijken naar ons microbioom.

(lees de vorige blog!)

Let alleen op: een te hoge inname van verzadigde vetten kan het LDL-cholesterolgehalte in het bloed verhogen en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Wees dus mild met je porties!


Belangrijke boodschap om mee naar huis te nemen!


Vetten zijn geen "boosdoeners" op zich.

Vetten zijn essentiële voedingsstoffen die we allemaal nodig hebben voor een sterk en krachtig lichaam! Het probleem ligt hem echter niet in het type vet, maar wel in de hoeveelheid vet die de gemiddelde Vlaming hiervan naar binnen speelt.

Het klopt absoluut dat té veel verzadigde vetzuren en transvetten eten een directe negatieve impact heeft op onze hersenfunctie, immuunsysteem, bloedsomloop etc.


Zoals altijd, is het belangrijk om je dagelijkse voeding correct samen te stellen en de juiste verhoudingen toe te wijzen aan ieder van de drie macronutriënten. Probeer ongeveer 20-25% van je dagelijkse caloriebehoefte in te vullen met gezonde vetzuren.


Uw frietje op vrijdagavond of de standaard hamburger bij de voetbalmatch elk weekend, lijkt misschien wel een lekker en leuk idee… Maar onthoudt dat het over consumeren van transvetten en verzadigde vetten een negatieve uitkomst zal bieden aan jouw gezondheid!


Bedankt, om weer extra aandacht te besteden aan je lichaam deze week. Voor meer info omtrent voeding, sport en lifestyle kan je mij altijd contacteren via onderstaande link:


https://getfitwithtijs.be/


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium