Kindjes kunnen tijdens hun eerste levensjaren ziek worden door verschillende virussen waarvan het hand-voet-en-mondziekte er één van is. Door de zeer hoge besmettelijkheid van deze ziekte zullen er meestal meerdere kindjes in dezelfde klas of school of van dezelfde familie tegelijkertijd ziek worden. Een veelvoorkomende vraag die verontruste ouders zich dan vaak stellen is: moet ik mijn kindje thuis houden ? is het erg dat mijn kindje besmet wordt en zal mijn kindje erg ziek worden ? Hieronder kom je meer te weten over deze meestal onschuldige ziekte.
Wat is hand-voet-en-mondziekte ?
Hand-voet-en-mondziekte wordt veroorzaakt door een besmetting met het humane enterovirus of coxsackievirus en komt voornamelijk voor bij kindjes onder de 10 jaar. De meeste besmettingen gebeuren vanaf de lente tot de herfst.
Het virus verspreid zich zeer gemakkelijk door in contact te komen met besmette oppervlaktes of materialen die dan overgedragen worden door de handen in de mond of door uitgeademde besmette druppeltjes in te ademen.
Hoe zien de symptomen eruit ?
90% van de kindjes die besmet zijn met het hand-voet-en-mondziekte krijgt geen symptomen of enkel een lichte koorts.
Hand-voet-en-mondziekte wordt gekenmerkt door typische blaasjes die zich eerst in de mond vormen. Na een tweetal dagen kan er zich ook een uitslag vormen van platte rode stipjes met kleine bobbeltjes of blaasjes gevuld met vloeistof op de handpalmen en/of onder de voetzoelen. De letseltjes vormen zelf geen risico voor de kindjes. Het is meer door de plaats van de letseltjes in de mond, op de handenpalmen en voetzolen dat de kindjes het meeste last zullen hebben bij het eten van voedsel en bij het vastnemen
van spullen of rondlopen. In heel uitzonderlijke gevallen kunnen er wel neurologische of cardiopulmonaire complicaties optreden maar dit komt zeer zelden voor.
Wat is de behandeling ?
Er bestaan geen geneesmiddelen tegen het hand-voet-en-mondvirus. De ziekte gaat spontaan over na 7 tot 10 dagen. De behandeling is meer ondersteunend en omhelst het voldoende laten drinken zodat het kindje niet uitdroogt en als het nodig is pijnstilling op basis van paracetamol en/of ibuprofen. Een behandelende gel om de pijn van de blaasjes te verdoven wordt niet aangeraden.
Hoe kan ik besmetting voorkomen ?
De verspreiding van het virus kan gemakkelijk voorkomen worden door de handen veelvuldig te wassen en potentieel besmette oppervlaktes en materialen te ontsmetten.
Heb je hieromtrent nog vragen ? Neem contact op met je huisarts of huisapotheker of neem gerust contact met ons op !