Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.

17 aug. 2022 | 6 min leestijd |Categorie

Hoe het verleden jouw toekomst bepaalt.

Onveiligheid als kind  

 

Opgroeien in een onveilige omgeving, op wat voor manier dan ook, geeft een kind het idee dat het niet goed genoeg is, dat het niets waard is. Een onveilige omgeving raakt exact de kern van het kind, want hij of zij gaat denken dat niets in deze wereld zorgt voor een gevoel van veilig zijn. Dit kan traumatische gevolgen hebben. Het kan ervoor zorgen dat het kind later nog steeds een basisgevoel van veiligheid mist. Pijnlijk en verdrietig, en zo lastig om te keren.

 

De trauma's die dit mogelijk kunnen veroorzaken, worden hierdoor een blijvende wond in iemands systeem. Zolang hier niets aan gedaan wordt, zal het kind opgroeien zonder een gevoel van eigenwaarde. Dit kan uitlopen op verschillende verslavingen, ongezonde eetpatronen, overmatig sporten, enzovoort. Het excessieve "misbruik" van de geneugten van het leven en het proberen weg te maken van de pijn, zorgen vaak voor nog meer problemen in de puberteit en volwassenheid.

 

Waar de weg onbestemd lijkt, je geen gevoel van eigenwaarde hebt, liefde een abstract ideaalbeeld is, kun je haast niet anders dan jezelf pijnigen met ongezond gedrag. Je ziet de meerwaarde van het zorgen voor jezelf niet en je blijft hangen in de cirkel van het leven van dat moment. Het kind is beschadigd. Jij bent beschadigd! Een verknipt idee van wie je werkelijk bent, maakt korte metten met zelfliefde. Je bent niet zoals je denkt dat je bent, je bent door de omstandigheden niet kunnen opgroeien naar jouw werkelijke zelf.

 

Zodra je jouw pijnstukken gaat helen, stapje voor stapje, zul je gaan zien dat jouw innerlijke kind jou nodig heeft. Jouw innerlijke kind heeft die liefde nodig, die het zo gemist heeft in het vroege leventje dat hij of zij heeft geleid. Het heeft dit nodig van jou! Vooral als je wat verder bent gekomen in jouw proces, mag je die liefde geven aan jouw eigen innerlijk kind. Mocht je niet weten hoe dit te doen, probeer dan onderstaande oefening eens.

 

Ga rustig zitten, op een plek waar je je helemaal veilig voelt. Zet een muziekje aan als je dit fijn vindt! Sluit je ogen maar. Ga naar een moment in de tijd waar jij je als kind heel onveilig voelde. Kijk vanaf een afstandje wat er gebeurt. Zie hoe jouw innerlijke kind kijkt. Is het bang? Is het verdrietig? Stap dan naar het kind toe. Ga voor hem of haar staan en kijk het kind aan. Zeg wat je graag wilt zeggen tegen hem of haar. Neem het bij de hand en neem hem of haar mee naar een plek die voor jou als veilig voelt in het nu. Dit kan een bestaande plek zijn, maar ook een veilige plek in jouw gedachten. Ga zitten op die plek, op een dekentje. Creëer een warme omgeving en neem jouw innerlijke kind in jouw armen. Laat het maar gaan allemaal. Laat hem of haar het verdriet er maar allemaal uit gooien. Houd het maar stevig vast en blijf dit doen, totdat je het gevoel hebt dat het is uitgehuild. Zeg dan wat je wilt zeggen in het nu, vanuit liefde en vertrouwen. Sluit af met het gegeven dat jij er altijd zal zijn! Als jouw innerlijk kind je nodig heeft, zal het naar je toe komen door middel van een bepaald gevoel dat je dan krijgt. Herhaal dan deze oefening en heel jouw innerlijke pijn!

 

Je zult hierna langzaam gaan merken dat je steeds minder dat lege gevoel ervaart. Je zult merken dat je wat meer vertrouwen voelt en je wat meer veilig gaan voelen. Het helen van jouw innerlijke pijn, zal zorgen voor rust en ruimte voor nieuwe inspiratie en groei. Besef dat je nu sterk genoeg bent om zelf die steun te zijn! 

 

Geef jezelf deze liefdevolle kans om jouw leven op te schonen. Een opgeschoond hart, zal jouw ziel laten stralen en die zal ervoor zorgen dat je weer verder kunt in jouw proces. 

 

Je verdient dit, mooie ziel!

Geschreven door

Raadpleeg profiel

Meer artikels van deze expert

Deel dit artikel met je vrienden

Lees meer interessante artikels

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze gezondheidstips

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium