Veel mensen kampen met droge ogen, zowel jong als oud. Toch weet niet iedereen dat deze kwaal
snel en goed behandeld kan worden. Laten we dit vervelende oogprobleem wat meer toelichten.
Hoe herken je droge ogen?
Droge ogen zijn zeker niet altijd gelinkt aan één specifiek seizoen. Ze kunnen je het hele jaar door parten spelen. Mensen met droge ogen omschrijven hun klachten als: rode ogen, pijn, tranende ogen, vermoeide ogen, jeuk, ogen die geïrriteerd zijn door bijvoorbeeld wind of rook, lichtgevoelig, minder scherp zien. Vaak gaat het dragen van lenzen niet of moeilijk.
- Rode ogen
- Pijn
- Tranende ogen
- Jeuk
- Vermoeide ogen
- Irritatie door wind of rook
- Lichtgevoelig
- Wazig zicht of minder scherp zien
- Dragen van lenzen is moeilijk of gaat niet
Hoe ontstaan droge ogen?
Droge ogen ontstaan onder andere wanneer er onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt of wanneer het traanvocht van mindere kwaliteit is. Zo kan bijvoorbeeld een aandoening of obstructie van het traanklierkanaal de oorzaak zijn, maar ook medicatiegebruik kan dit uitlokken: antihistaminica bij allergie, antidepressiva, anti-acné middelen, … .
Andere mogelijke oorzaken zijn: syndroom van Sjögren, irritatie door bewaarmiddelen in oogdruppels, airco, langdurig staren naar tv, pc-scherm,...
Niet te verwarren met blepharitis
Droge ogen mogen niet verward worden met blepharitis. Dat laatste is namelijk een aandoening van de kliertjes van Meibomius. Het veroorzaakt gezwollen, samenklevende oogleden, schilfertjes en korstjes. De behandeling ervan is dus ook niet dezelfde als die van droge ogen. Blepharitis vraagt
vaak om een antibioticum oogzalf of druppels bovenop een goede ooghygiëne.
Wat kan je zelf doen om droge ogen te behandelen?
Droge ogen kan je perfect verlichten met kunsttranen. Ze geven onmiddellijk verlichting van je
symptomen. Deze druppels zorgen ervoor dat je oog perfect bevochtigd wordt en ook bevochtigd blijft gedurende enkele uren. Je kan de oogdruppels toedienen via een druppelflesje. Deze blijven vaak meerdere weken houdbaar na openen. Sommige zelfs tot 6 maanden!
Voor de meer sporadische gebruikers bestaan er ook unidosis druppels. De inhoud van dit pipet is beperkt tot enkele druppels en blijft 24 u houdbaar na openen.
Meestal zijn 3 à 4 druppelmomenten per dag voldoende. Na enige tijd zal je merken dat je ogen veel
comfortabeler aanvoelen en kan je desnoods het aantal toepassingen minderen (naar bijvoorbeeld 2 keer per dag).
Oogdruppels zijn vrij te verkrijgen in de apotheek, maar er zijn heel veel verschillende types op de markt. Het is daarom aangeraden je goed te laten informeren. Wil je contactlenzen dragen? Vermeld dit dan zeker aan je apotheker. Hij of zij zal je druppels adviseren die het dragen van lenzen toelaat, want dit kan niet bij elke druppel!
Contacteer zeker je oogarts wanneer het probleem aanhoudt.