Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

15 mrt. 2024 | 4 min leestijd |Categorie Apotheker, Dr. Farmaceutische Wetenschappen

Gonorroe: Begrijpen, Voorkomen en Behandelen van deze SOA

Gonorroe, ook bekend als de "druiper" of "the clap", is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) veroorzaakt door de gonorrhoeae bacterie. Deze bacterie infecteert voornamelijk de slijmvliezen van de genitaliën, maar kan zich ook verspreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de keel, rectum en ogen. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandeling van gonorroe, evenals het belang van preventieve maatregelen en het zoeken van medische hulp.


Oorzaken en Overdracht

Gonorroe wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae, die gedijt in vochtige slijmvliezen zoals die van de geslachtsorganen, de anus, de mond en de keel. Deze bacterie wordt overgedragen via onbeschermde vaginale, anale of orale seks met een geïnfecteerde persoon. Het kan ook van moeder op kind worden doorgegeven tijdens de bevalling.


Symptomen

Hoewel sommige mensen met gonorroe mogelijk geen symptomen ervaren, kunnen anderen verschillende tekenen van infectie opmerken. De symptomen kunnen variëren tussen mannen en vrouwen, en kunnen onder meer omvatten:


Bij mannen:

  • Ongewoon gekleurde of stinkende afscheiding uit de penis.
  • Een branderig gevoel tijdens het plassen.
  • Pijn of zwelling in de testikels.

Bij vrouwen:

  • Veranderingen in vaginale afscheiding, zoals meer afscheiding en een veranderde kleur of geur.
  • Pijnlijk of frequent urineren.
  • Buikpijn of pijn tijdens geslachtsgemeenschap.

Mogelijke Complicaties

Als gonorroe onbehandeld blijft, kunnen ernstige gezondheidsproblemen ontstaan. Bij vrouwen kan de infectie zich verspreiden naar de baarmoeder en eileiders, wat kan leiden tot bekkenontstekingsziekte (PID). Bij mannen kan het leiden tot
ontsteking van de prostaat of zaadblaasjes. Beide geslachten lopen het risico op het ontwikkelen van ontstekingen in andere delen van het lichaam, zoals gewrichten en huid.


Diagnose en Behandeling

Een arts kan gonorroe diagnosticeren door middel van fysiek onderzoek, vragen over symptomen en het uitvoeren van tests op urinemonsters of uitstrijkjes van de getroffen gebieden. Gelukkig is gonorroe meestal goed te behandelen met antibiotica, zoals ceftriaxon, azitromycine en doxycycline. Deze medicijnen richten zich op de bacteriën die de infectie veroorzaken en helpen om de symptomen snel te verlichten. Een enkele dosis antibiotica kan voldoende zijn om de infectie te genezen. Het is echter belangrijk om de voorgeschreven medicatie volgens de instructies van de arts in te nemen om resistentie tegen antibiotica te voorkomen.


Preventie en Voorlichting

Het vermijden van onbeschermde seks met onbekende of mogelijk geïnfecteerde partners is een effectieve manier om het risico op gonorroe te verminderen. Het gebruik van condooms tijdens seks en regelmatig laten testen op SOA's zijn ook belangrijk om infecties vroegtijdig op te sporen en te behandelen.


Voorkomen en Genezen

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening die een breed scala aan symptomen kan teweeg brengen en ernstige complicaties kan veroorzaken als deze niet wordt behandeld. Door bewustwording, veilige sekspraktijken en regelmatige gezondheidscontroles kunnen mensen helpen de verspreiding van gonorroe te verminderen en hun eigen gezondheid te beschermen. Het vroegtijdig opsporen en behandelen van gonorroe is essentieel om ernstige gevolgen te voorkomen.




Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium