Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

24 okt. 2023 | 4 min leestijd |Categorie Apotheker

Slijmhoest of droge hoest? Leer hoe je ze van elkaar kunt onderscheiden en kunt behandelen

Hoesten is een veelvoorkomende natuurlijke reflex van het lichaam en kan optreden om verschillende redenen. Het is een mechanisme dat het lichaam gebruikt om de luchtwegen schoon te maken en irriterende stoffen of slijm uit de luchtwegen te verwijderen. Hoesten kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen en kan variëren in aard, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Twee veelvoorkomende typen hoest zijn slijmhoest en droge hoest. Maar wat is nu juist het verschil? Dat leggen we hieronder voor je uit.


Slijmhoest

Slijmhoest, ook wel productieve hoest genoemd, is een hoest waarbij slijm of sputum wordt opgehoest uit de luchtwegen. Het slijm kan variëren in kleur, consistentie en hoeveelheid, afhankelijk van de oorzaak en ernst van de aandoening. Slijmhoest wordt vaak veroorzaakt door luchtweginfecties. Het slijm helpt om irriterende stoffen en ziekteverwekkers uit de luchtwegen te verwijderen.


Oorzaken

  • Luchtweginfecties zoals verkoudheid, griep, bronchitis of longontsteking.
  • Allergieën die de luchtwegen irriteren en leiden tot slijmproductie.

Behandeling

  • Voldoende hydratatie: Drink veel water om het slijm vloeibaar te houden en gemakkelijker op te hoesten.
  • Stoominhalatie: Inhaleren van stoom kan helpen om het slijm los te maken en het ophoesten te vergemakkelijken.
  • Hoestonderdrukkers: Soms kunnen hoestonderdrukkers worden gebruikt om de hoest te verminderen, vooral 's nachts voor een betere nachtrust.

Droge hoest

Droge hoest, ook wel niet-productieve hoest genoemd, is een hoest waarbij er geen slijm of sputum wordt opgehoest uit de luchtwegen. In plaats van slijm op te hoesten, kan een droge hoest aanvoelen als een prikkelend gevoel in de keel of borst, en het kan geassocieerd worden met een droge, kriebelende of jeukende sensatie. Droge hoest wordt vaak veroorzaakt door irritatie van de luchtwegen, zoals bij luchtweginfecties of blootstelling aan irriterende stoffen.


Oorzaken

  • Luchtweginfecties zoals verkoudheid, griep, bronchitis of longontsteking.
  • Blootstelling aan irriterende stoffen zoals rook, vervuilde lucht of allergenen.
  • Bijwerking van medicijnen

Behandeling

  • Keelsnoepjes of zuigtabletten: Deze kunnen helpen om de keel te verzachten en de hoest te kalmeren.
  • Slijmoplossende middelen: Slijmoplossende middelen kunnen worden gebruikt om de hoestproductie te bevorderen.
  • Vermijden van irriterende stoffen: Probeer blootstelling aan rook, vervuilde lucht of andere irriterende stoffen te minimaliseren.

In sommige gevallen kan een hoest aanhouden of gepaard gaan met andere verontrustende symptomen. In deze situaties is het belangrijk om medische hulp in te roepen voor een juiste diagnose en behandeling. Een arts kan de onderliggende oorzaak van de hoest vaststellen en de meest geschikte behandeling voorschrijven om de symptomen te verlichten en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen aan te pakken.




Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium